Μουσείο Ακρόπολης: Κλείνει 14 χρόνια λειτουργίας

Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει την Τρίτη τα 14 χρόνια λειτουργίας του. Όπως είναι γνωστό, την ημέρα αυτή, στον αύλειο χώρο του Μουσείου, η Ορχήστρα Νέων Δίου θα προσφέρει στους επισκέπτες του δωρεάν, ένα μουσικό αφιέρωμα στην μελοποιημένη ελληνική ποίηση.

Μουσείο Ακρόπολης 14 χρόνια λειτουργίας
Φωτογραφία: Γιώργος Βιτσαρόπουλος

Όπως ενημέρωσε, ο γενικός διευθυντής Ν. Σταμπολίδης, ήδη το Μουσείο έχει προχωρήσει σε μια σειρά διορθωτικών κινήσεων, κυρίως στην αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης, με σκοπό τον ορθολογικότερο καταμερισμό των εκθεμάτων στις θεματικές τους ενότητες, ενώ αναμένονται δυο μεγάλα εκθεσιακά γεγονότα – ένα περιοδικό κι ένα μόνιμο. Το πρώτο αφορά μια μεγάλη έκθεση (υπολογίζονται γύρω στα 160 αντικείμενα να την πλαισιώνουν) και το θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Η έκθεση, που θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο, θα έχει υπότιτλο “Προσωποιήσεις και αλληγορίες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα” και θα αποτελεί μια “τετραλογία”, θα εκτίθενται δηλαδή αρχαιότητες, έργα της εποχής του Βυζαντίου, της Αναγέννησης και της Μοντέρνας Τέχνης. Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, στην έκθεση αυτή (πάντα υπό την αίρεση του ΚΑΣ) θα υπάρχουν έργα των Ρούμπενς και Μποτιτσέλι, χάλκινα ή μαρμάρινα αγάλματα που δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ, καθώς και αγγεία τα οποία εκπροσωπούν το μουσείο το οποίο βρίσκονται.

Το δεύτερο μεγάλο εκθεσιακό γεγονός του Μουσείου Ακρόπολης, θα αφορά τη μόνιμη έκθεση των αντικειμένων της Αρχαιολογικής Ανασκαφής στο -1 επίπεδο. “Το Τμήμα Αρχαιολογικών Συλλογών συνεχίζει την τεκμηρίωση των συλλογών, με έρευνα, νέα λήμματα, επεξηγήσεις όρων (γλωσσάρι), βιβλιογραφικές αναφορές, φωτογραφίες και σχέδια για τα 1.112 αντικείμενα που πρόκειται να παρουσιαστούν στην επιτόπια έκθεση της Αρχαιολογικής Ανασκαφής”, σημειώθηκε μεταξύ άλλων στη δημοσιογραφική συνάντηση για την έκθεση, η οποία έχει πλέον μπει σε πορεία υλοποίησης και αναμένεται να παρουσιαστεί στις αρχές του 2024.