Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Έρχεται βοήθεια από Κύπρο και Ρουμανία με επίγεια και εναέρια μέσα

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Έρχεται βοήθεια από Κύπρο και Ρουμανία με επίγεια και εναέρια μέσα
εικόνα αρχείου

Η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη μαίνεται για τρίτη μέρα, η μάχη για να σβηστεί είναι υπεράνθρωπη. Βοήθεια για την κατάσβεση της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη στέλνει η Κύπρος και η Ρουμανία σύμφωνα με πηγές του «EvrosTaΝea».

Κύπρος και Ρουμανία θα στείλουν πυροσβεστικά αεροσκάφη καθώς και επίγειες δυνάμεις.

Δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα μέσω του rescEU με έδρα την Κύπρο και μια πυροσβεστική ομάδα με περισσότερους από 50 πυροσβέστες και 10 οχήματα από τη Ρουμανία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ θα καταφτάσει στην Αλεξανδρούπολη.

Αναζωπύρωση

Αυτή την ώρα έχει γίνει μεγάλη αναζωπύρωση στη Νίψα. Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί η φωτιά, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν συνεχώς στην περιοχή. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται σε 2 κύρια μέτωπα, και κυρίως σε μια μεγάλη αναζωπύρωση που υπάρχει βορειοανατολικά της Νίψας. Στο μέτωπο αυτό η φωτιά καίει δάσος κοντά σε ανεμογεννήτριες, ενώ ο αέρας της αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση δημιουργώντας εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες

Το 2 μεγάλο μέτωπο είναι το ανατολικό, που εκτείνεται προς το χωριό Μοναστηράκι, νοτίως του Δορίσκου, που έχουν εκκενωθεί από χτες. Στο μέτωπο της Νίψας και στο Μοναστηράκι γίνονται από το πρωί μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ κάνουν ρίψεις κατά κύριο λόγο τα εναέρια μέσα. Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν στην πυρκαγιά 214 πυροσβέστες, 10 πεζοπόρα τμήματα και 59 οχήματα, αέρος επιχειρούν 10 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα.

Στη φωτιά διατίθενται 25 περιπολικά, 5 δίκυκλα και 55 αστυνομικοί, συνδράμουν εθελοντές, αγρότες με τρακτέρ και ποτιστικά αλλά και οι ένοπλες δυνάμεις με: 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415, 1 PZL, 2 ομάδες των 20 ατόμων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ, 2 ομάδες των 10 ατόμων του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ, προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, υδροφόρα οχήματα, βυτιοφόρα οχήματα και οχήματα γενικής χρήσεως.

8 πυροσβέστες χτες το βράδυ διακομίστηκαν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, πιο συγκεκριμένα 1 πυροσβέστης διακομίστηκε λιπόθυμος από τη περιοχή Νίψα, 1 με κάταγμα κάτω άκρου από τη περιοχή Αγνάντια, 1 εγκαυματίας και οι υπόλοιποι με αναπνευστικά προβλήματα.

Συνολικά έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί.