Απάνθρωπες συνθήκες στην φυλακή της Κομοτηνής: Σε χώρο για 90 άτομα κρατούνται 375, καταγγέλλουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι – «Οι συνθήκες είναι άθλιες και οι ασθένειες καλπάζουν»

φυλακή Κομοτηνής
εικονα αρχειου

Στους 375 ανέρχονται οι κρατούμενοι στη φυλακή της Κομοτηνής, αναφέρει ο προϊστάμενος του Σωφρονιστικού, ενώ σημειώνει πως η χωρητικότητα του είναι προορισμένη για 90 άτομα και ατύπως για 160.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο αρχιφύλακας Αντώνης Παπαδόπουλος, ανέφερε: «Οι συνθήκες για τους φυλακισμένους και για τους κρατούμενους που προορίζονται για την φυλακή, είναι άθλιες με τους κοριούς να χορεύουν στα στρώματα, τις ασθένειες να καλπάζουν…» και συνέχισε:

«Για ποιο επίπεδο εργασίας να μιλάμε όταν είμαστε μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού, ένας Σωφρονιστικός Υπάλληλος για κάθε 100 άτομα. Πρέπει άμεσα να αποσυμφορηθεί η φυλακή τουλάχιστον από 100-150 άτομα, σε πρώτη φάση».

Η άδεια φυλακή εδώ κι ένα χρόνο με τους 100 σωφρονιστικούς υπαλλήλους

Επιπλέον υπογράμμισε πως «στις Φυλακές του Νικηφόρου της Δράμας, αν και έχουν ολοκληρωθεί, εργάζονται πάνω από 100 σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Σε μια… άδεια φυλακή, χωρίς φυλακισμένους, εδώ και ένα χρόνο».

«Ο λόγος που δεν υπάρχουν φυλακισμένοι στο Νικηφόρο, είναι ότι δεν υπάρχει εξωτερική φρουρά. Περιμένουν την ολοκλήρωση του προγράμματος Σπουδών τους στην Κομοτηνή στα τέλη Οκτώβρη. Αν όλα πάνε καλά με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και το ΦΕΚ που θα πρέπει να εκδοθεί, το πιο γρήγορο σενάριο είναι να τοποθετηθεί η εξωτερική φρουρά στις αρχές του νέου χρόνου. Θα μπορούσε ωστόσο να γίνουν αποσπάσεις και να λειτουργήσουν οι φυλακές στο Νικηφόρο Δράμας, 1-2 πτέρυγες με 100 και άνω άτομα από το Σωφρονιστικό κατάστημα της Κομοτηνής», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σχετικά με το θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας Τμήματος Μεταγωγών στην Κομοτηνή, το χαρακτήρισε «όνειρο θερινής νυκτός» και είπε πως δεν βλέπει να γίνεται.

Σημειωτέον πως η Κομοτηνή ως έδρα Εφετειακής Περιφέρειας στην Ελλάδα, είναι η μοναδική που δεν διαθέτει Τμήμα Μεταγωγών, παρά το γεγονός πως το χρειάζεται και λόγω των συνόρων, σημειώνει η ίδια πηγή.

Η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και η πρόληψη για την τήρησή τους σε διεθνές επίπεδο συνιστά μια αδιάκοπη διαδικασία. Η Ελλάδα δεσμεύεται από το εθνικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο να τηρεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να λαμβάνει μέτρα για την προστασία τους.