Η πυρκαγιά ως ευκαιρία: Αιολικά πάρκα σε περιοχή Natura στον Έβρο

Αιολικά πάρκα σε περιοχή Natura στον Έβρο
εικόνα αρχείου

Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία προχώρησε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σύμφωνα με την οποία η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης έδωσε άδεια για αιολικά εντός καμένης έκτασης στην περιοχή NATURA του Έβρου, συγκεκριμένα στην περιοχή όπου βρίσκονταν τα ενδιαιτήματα του μαυρόγυπα. Αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι η απόφαση ελήφθη σε λιγότερο από 20 μέρες μετά την καταστροφή.

Όπως επισημαίνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η άδεια για ανεμογεννήτριες δόθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου εντός της καμένης έκτασης και μέσα στην περιοχή NATURA (Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ΖΕΠ) GR1110009 «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου».

Τονίζει δε ότι η αδειοδότηση βασίστηκε στην ομόφωνα θετική εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Θράκης, το οποίο παρέκαμψε προκλητικά την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς) για το συγκεκριμένο έργο. 

Ο ΑΣΠΗΕ ΜΥΤΑΚΑΣ 1 – ΜΥΤΑΚΑΣ 2 που αδειοδοτήθηκε πριν 5 ημέρες βρίσκεται μέσα στη φετινή καμένη έκταση του Έβρου 

Και επισημαίνει ότι «η θετική εισήγηση βασίστηκε απλά σε μία σχετική ερώτηση του Προέδρου του ΠΕΣΠΑ προς τον Γενικό Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής (ΓΔΠΠ) του ΥΠΕΝ, ο οποίος “ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ είναι θετικό με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου”, χωρίς οποιαδήποτε τεκμηρίωση και αντίκρουση των θέσεων του ΟΦΥΠΕΚΑ, έστω και για τα μάτια του κόσμου!»

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καταγγέλλει για «σοκαριστική και εξοργιστική κυνικότητα και αδιαφορία» τις υπηρεσίες της Διοίκησης που είναι υπεύθυνες για την αδειοδότηση έργων, τα οποία τεκμηριωμένα είναι επιβαρυντικά για την ορνιθοπανίδα. 

Και τονίζει ότι τη στιγμή που ο κρίσιμος βιότοπος του Μαυρόγυπα στο Δάσος Δαδιάς έχει υποστεί τόσο σοβαρό πλήγμα και υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον του μοναδικού πληθυσμού του στην Ελλάδα, «δεν νοείται το ΥΠΕΝ να μην έχει προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για τη ρύθμιση, σε τοπικό επίπεδο, μίας δραστηριότητας (εγκατάσταση ανεμογεννητριών) η οποία αποτελεί σοβαρή απειλή για όλα τα είδη γυπών».

Περίπου το 85% της έκτασης της περιοχής NATURA (ΖΕΠ) GR1110009 «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου», εντός της οποίας αδειοδοτήθηκε ο ΑΣΠΗΕ, εμπίπτει εντός της καμένης έκτασης από τη φετινή πυρκαγιά του Έβρου! 

Σημειώνει δε ότι το ΥΠΕΝ έχει στα χέρια του όλες τις απαραίτητες επιστημονικές μελέτες και τα νομοθετικά εργαλεία για τη βέλτιστη ρύθμιση της συγκεκριμένης δραστηριότητας προς την κατεύθυνση της προστασίας των απειλούμενων γυπών, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις όχι απλά δεν τις συμβουλεύεται, αλλά ακόμα και τις καταστρατηγεί! 

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία τονίζει ότι αυτή η έκδοση ΑΕΠΟ είναι «κρίκος μία ανησυχητικά αυξανόμενης αλυσίδας αδειοδοτήσεων, κυρίως έργων ΑΠΕ, που λαμβάνουν χώρα ενώ υπάρχει αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διενέργεια της δέουσας εκτίμησης των επιπτώσεων των έργων στις περιοχές NATURA και τα προστατευτέα αντικείμενα αυτών». 

Περιπτώσεις αδειών ΑΣΠΗΕ που εκδόθηκαν αυτό το καλοκαίρι και έχουν αρνητικές γνωμοδοτήσεις από τον ΟΦΥΠΕΚΑ είναι οι εξής:

–  ΑΣΠΗΕ «ΘΡΟΝΟΣ», «ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ», «ΠΕΝΘΙΜΟΝ» στην Π.Ε. Ροδόπης, εντός της ΖΕΠ «Κοιλάδα Κομψάτου
–  ΑΣΠΗΕ «ΛΟΦΟΣ-ΠΟΥΛΙΑ» στην Π.Ε. Ροδόπης, εντός της ΖΕΠ «Κοιλάδα Φιλιούρη»
–  ΑΣΠΗΕ «ΜΑΤΙ-ΚΟΣΚΙΝΑ», «ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ-ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙ», «ΣΚΟΠΙΑ-ΒΡΑΧΑΚΙ» στις Π.Ε. Ροδόπης και Έβρου, εντός της ΖΕΠ «Κοιλάδα Φιλιούρη»
–  ΑΣΠΗΕ ΖΥΓΟΥΡΟΛΙΒΑΔΟ στην Π.Ε. Καρδίτσας, εντός της ΖΕΠ «Όρη Άγραφα»

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σημειώνει ότι θεωρεί «αυτονόητο πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης θα ανακαλέσει άμεσα την ΑΕΠΟ για τον ΑΣΠΗΕ ΜΥΤΑΚΑΣ 1 & 2 εντός της καμένης έκτασης του Έβρου». 

Και θέτει τα εξής ερωτήματα προς την ηγεσία του ΥΠΕΝ:

  • Συνεχίζει το ΥΠΕΝ να είναι θετικό για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του ΑΣΠΗΕ ΜΥΤΑΚΑΣ 1 και 2; Θα παρέμβει για την ανάκληση της έκδοσης ΑΕΠΟ μέσα στην καμένη έκταση του Έβρου;
  • Σε ποιες πρόσθετες ενέργειες θα προβεί ως προς την προστασία του Μαυρόγυπα, του Όρνιου, του Ασπροπάρη και των άλλων αρπακτικών του Έβρου σε σχέση με την αδειοδότηση ΑΣΠΗΕ; Η αναστολή έκδοσης οποιασδήποτε νέας άδειας εγκατάστασης στην Π.Ε. Έβρου και εντός των κρίσιμων βιότοπων των γυπών στη Θράκη, η ανάκληση των ΑΕΠΟ για έργα με αρνητική δέουσα εκτίμηση, καθώς και η αναστολή εκτέλεσης οποιωνδήποτε εργασιών εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ είναι απολύτως απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση των γυπών!
  • Θα φροντίσει άμεσα να μπει τέλος στην απαράδεκτη πρακτική αδειοδότησης έργων με αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, δηλαδή με αρνητική δέουσα εκτίμηση επιπτώσεων για τις περιοχές ΝATURA και τις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά;

Οπισθοχώρηση της κυβέρνησης μετά την κατακραυγή

Στην ακύρωση εγκατάστασης των αιολικών πάρκων στις περιοχές Natura στον Έβρο προχωρά το ΥΠΕΝ, μετά την καταγγελία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που ανέδειξε το θέμα της αδειοδότησης τους, σε λιγότερο από 20 μέρες μετά την καταστροφή.

Έκθετη η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά μετά τον σάλο που ξέσπασε σχετικά με την είδηση για την αδειοδότηση κατασκευής δύο αιολικών σταθμών στις καμένες περιοχές στον Έβρο, όταν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έσπευσε να ανακοινώσει καθυστερημένα πως το έργο μπαίνει τελικά στον πάγο για ένα χρόνο

Τα φθηνά ψέματα

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην αποτυχημένη προσπάθειά του να απαντήσει στις καταγγελίες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, χρησιμοποίησε φθηνά ψέματα για να δικαιολογήσει την απόφαση, υποστηρίζοντας πως «η συγκεκριμένη αδειοδότηση, ενώ υπήρχε αρνητική γνωμοδότηση, δόθηκε πριν τις πυρκαγιές στον Έβρο».

Παρ΄όλα αυτά, όπως μπορεί κανείς να ελέγξει από τα σχετικά έγγραφα που έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια» η αδειοδότηση δόθηκε μετά τις πυρκαγιές στον Έβρο και συγκεκριμένα στις 20 Σεπτεμβρίου 2023.

Και μετά τα ψέματα του κυβερνητικού εκπροσώπου για να «δικαιολογήσει» την απόφαση, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παραδέχεται ότι η τελική αδειοδότηση δόθηκε μετά τις πυρκαγιές.