Γιάννης Ζαγκίδης: Συμμετέχω στις δημοτικές εκλογές, γιατί πιστεύω στις δυνατότητες της πόλης μας

Γιάννης Ζαγκίδης

Ο Γιάννης Ζαγκίδης, σε συνέντευξη του στο «evrostanea» μιλά για την απόφαση του, να ασχοληθεί ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση και να διεκδικήσει την ψήφο των συμπολιτών μας με τον συνδυασμό του νυν δημάρχου Αλεξανδρούπολης  Γιάννη Ζαμπούκη, «Δήμος για Όλους. Πρώτα Εσύ!». 

Ποια είναι η κύρια αιτία, που σας οδήγησε να αποφασίσετε να ασχοληθείτε με τα κοινά της πόλης μας;

Η κύρια αιτία που με οδήγησε να ασχοληθώ με τα κοινά, είναι να συμβάλλω και εγώ, στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης μου. Είναι η απόφαση μου για ενεργή και έμπρακτη συμμέτοχη στα κοινά της πόλης, που δραστηριοποιούμαι και ζω με την οικογένεια μου. Στην πόλη, που μεγαλώνουν τα παιδιά μου, στον τόπο που ζουν οι φίλοι μου και τα αγαπημένα μου πρόσωπα.

Επίσης ένα ακόμη λόγος της συμμετοχής μου στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, είναι η πίστη μου στις δυνατότητες της πόλης μας, για ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο & εξέλιξη, προς όφελος των Δημοτών, τόσο σε υλικοτεχνικές υποδομές, όσο και σε υπηρεσίες.

Είμαι ένας άνθρωπος, που δεν τα παρατάω εύκολα, έχω μάθει να αγωνίζομαι μεθοδικά με όραμα και στόχους. Θέλω να βοηθήσω την πόλη μου. Θέλω τα παιδιά να μεγαλώσουν και να ζήσουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον, που να μην έχει να ζηλέψει σε τίποτα, από αντίστοιχες πόλεις του εξωτερικού.

Αγαπώ τον τόπο μου. Είμαι επιχειρηματίας από τα 21 μου χρόνια, δημιουργός του Heat Radio Greece και από το 1999 δραστηριοποιούμαι και στην εστίαση, ως ιδιοκτήτης του Zucca Coffee Lounge Bar. Είμαι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών, με τον μεγαλύτερο γιό μου, να ζει στην Ολλανδία.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία της Αλεξανδρούπολης και πώς προτίθεστε να συμβάλετε στην αντιμετώπισή τους;

Η Αλεξανδρούπολη, όπως και πολλές άλλες τοπικές κοινωνίες, αντιμετωπίζει αρκετές σημαντικές προκλήσεις. Ορισμένες από τις πιο σημαντικές περιλαμβάνουν:

 • Οικονομική Ανάκαμψη: Η οικονομική ανάκαμψη μετά από περιόδους κρίσης είναι μια σημαντική πρόκληση. Οι δημόσιοι οικονομικοί πόροι, πρέπει να διαχειρίζονται αποτελεσματικά με μοναδικό στόχο, την υποστήριξη της τοπικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
 • Αειφορία και Περιβάλλον: Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των προκλήσεων, που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή είναι ουσιαστικές. Αυτό το είδαμε και το βιώσαμε πρόσφατα με τις καταστροφικές πυρκαγιές στο νομό μας. Πρέπει να προωθήσουμε προγράμματα για την αύξηση του πράσινου, της μείωσης των εκπομπών αερίου (ηλεκτροκίνηση) και τη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων.
 • Κοινωνική Συνοχή: Η ανισότητα και η αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες αποτελούν πρόκληση. Πρέπει να υποστηρίξουμε προγράμματα, που να προωθούν την ισότητα και να παρέχουν υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας.
 • Διακυβέρνηση και Διαφάνεια: Η αύξηση της διαφάνειας στη διακυβέρνηση και η συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, απαιτείται για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της αποτελεσματικότητας της τοπικής διοίκησης.

Ποιες είναι οι συγκεκριμένες πολιτικές ή προτάσεις που προτείνετε για τη βελτίωση της εκπαίδευσης, της υγείας ή της ασφάλειας στην τοπική μας κοινωνίας της Αλεξανδρούπολης;

Επενδύσεις στη βελτίωση των σχολικών κτιρίων και του εξοπλισμού, προκειμένου να δημιουργηθούν πιο ευνοϊκές συνθήκες μάθησης. Προγράμματα επιμόρφωσης για τους εκπαιδευτικούς προκειμένου να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και την ανταπόκρισή τους στις ανάγκες των μαθητών. Δημιουργία προγραμμάτων που θα προωθούν την ανάπτυξη των ικανοτήτων των μαθητών σε τομείς, όπως η επιστήμη, η τέχνη και η τεχνολογία (AI). Προγράμματα ενημέρωσης για την υγεία και πρόληψης ασθενειών στην τοπική κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων σεμιναρίων και εκδηλώσεων, καθώς και δημιουργία υπηρεσιών ψυχολογικής υποστήριξης για όσους τη χρειάζονται, ιδίως μετά από τραυματικά γεγονότα των πυρκαγιών.

Αυτές είναι μερικές από τις προτάσεις μου, που μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής της τοπικής κοινωνίας της Αλεξανδρούπολης. Ωστόσο, η εφαρμογή και η προτεραιότητα των προτάσεων, θα πρέπει να εξεταστούν σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς και την τοπική κοινότητα, για να ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες ανάγκες και προκλήσεις της περιοχής.

Πώς σκοπεύετε να διασφαλίσετε τη διαφάνεια και τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου;

Για να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια και τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου, μπορούμε να υιοθετήσουμε μερικές από τις παρακάτω πρακτικές:

 • Συμμετοχή σε Επιτροπές: Δημιουργούμε επιτροπές ή ομάδες εργασίας, που περιλαμβάνουν πολίτες του δήμου μας, προκειμένου να συμμετέχουν στην προετοιμασία και στη συζήτηση συγκεκριμένων θεμάτων, πριν από τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.
 • Διαβουλεύσεις και Δημόσια Ακρόαση: Οργανώνουμε διαβουλεύσεις και δημόσιες ακροάσεις για σημαντικά θέματα, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις τους και να διαμορφώσουν προτάσεις πολιτικής.
 • Ψηφιακή Διαφάνεια: Δημοσιεύουμε τα πρακτικά των συνεδριάσεων, τα σχέδια αποφάσεων και τα οικονομικά στοιχεία σε διαδικτυακές πλατφόρμες, ώστε οι πολίτες να έχουν εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες.
 • Εκπαίδευση των Πολιτών: Διοργανώνουμε εκπαιδευτικά προγράμματα για τους πολίτες σχετικά με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, έτσι ώστε να γνωρίζουν, πώς μπορούν να συμμετέχουν αποτελεσματικά.
 • Συμβουλευτικά Φόρουμ: Δημιουργούμε διαδικτυακές πλατφόρμες, όπου οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις και αναφορές, και να συζητούν μεταξύ τους και με τους εκπροσώπους του δημοτικού συμβουλίου.
 • Συνεργασία με Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς: Συνεργαζόμαστε με μη κυβερνητικούς οργανισμούς και τοπικές οργανώσεις για να ενισχύσουμε τη συμμετοχή των πολιτών.

Ποιες είναι οι στρατηγικές σας για την προώθηση της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος στην τοπική μας κοινωνία της Αλεξανδρούπολης;

Οι στρατηγικές για την προώθηση της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος σε μια τοπική κοινωνία όπως η Αλεξανδρούπολη, μπορούν να βασίζονται σε διάφορους πυλώνες δράσης. Εδώ θα σας αναφέρω μερικές ιδέες και στρατηγικές, που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν:

 • Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση: Περαιτέρω προώθηση της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης σχετικά με την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος στην τοπική κοινότητα, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων και εκδηλώσεων.
 • Προώθηση της ανακύκλωσης: Ακόμη περισσότερες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και προωθούμε τη χρήση τους μέσων μαζικής ενημέρωσης  για ακόμη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση. Ενθαρρύνουμε την ανακύκλωση των απορριμμάτων και την μείωση της χρήσης πλαστικού, ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες.
 • Αειφορικές Μεταφορές: Εκστρατεία υποστήριξης των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς και περαιτέρω προώθηση της χρήσης βιώσιμων μέσων μεταφοράς, όπως το  μεσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατο και το περπάτημα. Σχεδιασμός για σταδιακή αντικατάσταση των δημοτικών αυτοκινήτων με ηλεκτρικά.
 • Πράσινοι Δημόσιοι Χώροι: Δημιουργία νέων και συντήρηση των υπαρχουσών  πράσινων δημόσιων χώρων, πάρκων και κήπων,με νέες δενδροφυτεύσεις.

Συνοψίζοντας, οι στρατηγικές για την προώθηση της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος πρέπει να βασίζονται στην εκπαίδευση, τη συνεργασία, την ανακύκλωση, τη χρήση βιώσιμων πηγών ενέργειας και τη φροντίδα των πράσινων χώρων, προσφέροντας έτσι ένα βιώσιμο μέλλον για την κοινότητα της Αλεξανδρούπολης.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω, ότι τίποτα δεν μας έχει χαριστεί και ό,τι έχει φτιαχτεί σε αυτή την πόλη, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη προσπάθεια και θυσίες και αυτό πρέπει να συνεχιστεί.

Μας αξίζει μια ακόμα καλύτερη πόλη, διεκδικούμε σήμερα ένα ομορφότερο αύριο.