Η ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει ως εναλλακτική για τη δυνατότητα μεταφοράς των ουκρανικών σιτηρών μέσα από λιμάνια στο έδαφός της και ειδικότερα εκείνα της Αλεξανδρούπολης, όπως αυτή ανακοινώθηκε στο Κίεβο από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, αντανακλά ένα ευρύτερο σχέδιο το οποίο η Αθήνα είχε ήδη συζητήσει με εταίρους της στην Ε.Ε. αλλά και εκτός αυτής.
Οπως είναι γνωστό, η συμφωνία μεταφοράς των σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας έχει «παγώσει», με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τεράστιο, παρασκηνιακό, διπλωματικό παιχνίδι με σκοπό την εξεύρεση εναλλακτικών. Υπενθυμίζεται ότι στο μέχρι πρότινος ισχύον πλαίσιο συμφωνίας, η Τουρκία είχε μεσολαβητικό ρόλο και σημαντικό ειδικό βάρος.
Από τον περασμένο Ιούλιο όταν η Ρωσία ανακοίνωσε την απόφασή της να τερματίσει την Πρωτοβουλία Σιτηρών του Εύξεινου Πόντου, άρχισε ένας διπλωματικός αγώνας δρόμου ώστε τα ουκρανικά σιτηρά να μεταφέρονται μέσω Αλεξανδρούπολης.
Η σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών συζητήθηκε, στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πηγές μας στο ΥΠΕΞ, η συμφωνία επιτεύχθηκε, με μεσολάβηση μάλιστα και του ΟΗΕ όπως απαιτείται από το διεθνές δίκαιο. Αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα θα διαθέσει λιμένες της Βορείου Ελλάδος και κυρίως αυτόν της Αλεξανδρούπολης για την μεταφορά ουκρανικών σιτηρών στην Ε.Ε.