Συνελήφθη στον Έβρο ο πρώην στενός συνεργάτης του Ερντογάν

Συνελήφθη στον Έβρο ο πρώην στενός συνεργάτης του Ερντογάν

Νέες διαστάσεις παίρνει η σύλληψη Τούρκου καταζητούμενου στον Έβρο, του Αλί Γεσιλντάγκ, πρώην στενού συνεργάτη του Ερντογάν, ο οποίος μπήκε παράνομα στην Ελλάδα από τον Έβρο μαζί με άλλους μη νόμιμους μετανάστες, αλλά διαχωρίστηκε από εκείνους και τοποθετήθηκε στη φυλακή Κομοτηνής, μόλις γνωστοποιήθηκε ποιος ήταν.

Ο Αλί Γεσιλντάγκ συνελήφθη στον Έβρο, τυπικά, για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, αλλά ο πραγματικός λόγος για τον οποίο βρέθηκε στη φυλακή ήταν το ένταλμα σύλληψης που έχει βγει για αυτόν. Το ένταλμα εκδόθηκε από τις τουρκικές Αρχές μετά τις αποκαλύψεις για τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Αλί Γεσιλντάγκ πρώην στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν, πριν από τις πρόσφατες εκλογές της Τουρκίας, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση με τις αποκαλύψεις του για σκάνδαλο χρηματισμού ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Η περίπτωση του θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ξέρει πολλά για τον Ερντογάν, αναφέρει Τούρκος δημοσιογράφος, ο οποίος υποστηρίζει ότι: «αν σταλεί πίσω, το καθεστώς θα τον σκοτώσει. Νομίζω ότι ο Ερντογάν θα ασκήσει μεγάλη πίεση στην Ελλάδα. Είμαι βέβαιος ότι ο Γεσιλντάγκ θα είναι πρώτο θέμα στην ατζέντα που θα συζητήσει με τον Μητσοτάκη, για να τον στείλει πίσω η Ελλάδα στην Τουρκία».

Να σημειώσουμε: Ως βήμα βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας βλέπουν ελληνικές πηγές την επικείμενη συνεδρίαση των δύο χωρών που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου.

O Γεσιλντάγκ είναι πρώην συνεργάτης του Ερντογάν και μέλος μιας ισχυρής τουρκικής οικογένειας, με μεγάλες εταιρίες. Ο δημοσιογράφος Τσεβέρι Γκιουβέν, που βρισκόταν στην Ελλάδα, πριν φύγει για λόγους ασφαλείας στη Γερμανία είχε γράψει για αυτόν ότι αποκάλυψε λεπτομέρειες μιας υπόθεσης χρηματισμού, ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, που αφορούσε διαγωνισμό του 2007, εμπλέκοντας τον τότε πρωθυπουργό και σημερινό πρόεδρο της Τουρκίας.

Το ρεπορτάζ του Τούρκου δημοσιογράφου αναφέρει ότι ο Αλί Γεσιλντάγκ κατηγορεί επίσης τον Ερντογάν ότι βρίσκεται πίσω από την ιδιοκτησία του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, για αυτό και ο συλληφθείς δεν είναι απλώς ένας μη νόμιμος μετανάστης, αλλά ένας σημαντικός «μάρτυρας».