Έβρος – Γαλλία προοπτικές συνεργασίας σε οικονομικό, ενεργειακό, τουριστικό επίπεδο

Έβρος Γαλλία

Δίαυλος επικοινωνίας προκειμένου να βρεθούν προοπτικές συνεργασίας σε οικονομικό, ενεργειακό, τουριστικό και κοινωνικό επίπεδο, συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των Μεταποιητικών επιχειρήσεων του Έβρου και τα μέλη του Ελληνογαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με επικεφαλής την Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Αθήνα κ.Laurence Auer, στην συνάντηση που είχαν πρόσφατα στην Αλεξανδρούπολη.

 «Έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών και συμφωνήθηκαν κάποια πράγματα για την συνέχεια και αυτό από μόνο του είναι ιδιαίτερα σημαντικό», σχολίασε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνιών Βιομηχανιών Έβρου κ. Χρήστος Γιορδαμπλής, υπογραμμίζοντας πως: «στον κόσμο των επιχειρήσεων τα πράγματα δεν κινούνται από τη μια μέρα στην άλλη, θέλει σημαντικό προγραμματισμό και προεργασία  για να μπορέσει μια επιχείρηση να πουλήσει στο εξωτερικό, να εξάγει η να εισαγάγει μηχανήματα πρώτες ύλες από μια άλλη χώρα και όλα αυτά χρειάζονται κατάλληλο πλαίσιο. Η συζήτηση λοιπόν επικεντρώθηκε στο πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα πιο φιλικό περιβάλλον που να επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εστιάζουν στο στόχο τους και όχι στην δυσκολία της διαδικασίας».

Αναφερόμενος στον ρόλο που καλείται να παίξει το λιμάνι  στις προοπτικές  συνεργασίας  με την Γαλλία και όχι μόνο, ο κ. Γιορδαμπλής είπε πως: «το λιμάνι είναι ένας σημαντικός καταλύτης ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής αρκεί να το δούμε συνδυαστικά με όλα τα υπόλοιπα και αρκεί να εξασφαλίσουμε ότι όλα θα γίνουν σωστά για το συμφέρον της περιοχής και όχι μεμονωμένα που συνήθως γίνονται στην χώρα μας».

«Το ζητούμενο είναι να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια. Έτσι λοιπόν είναι  πολύ σημαντικό τα θέλω των επιχειρήσεων να είναι γνωστά και στους εκπροσώπους του Δήμου ,του Επιμελητηρίου, της Περιφέρειας, έτσι ώστε σαν περιοχή να μπορέσουμε να την οδηγήσουμε σε μια πραγματική ανάκαμψη οικονομική πρώτα από όλα,» κατέληξε ο κ. Γιορδαμπλής.

Με την  κ. Laurence Auer συναντήθηκε και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, ο οποίος παρουσίασε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής που απορρέουν από την γεωστρατηγική της  θέση  καθώς και τα μεγάλα έργα υποδομών που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης, ενώ συζητήθηκαν και οι προοπτικές συνεργασίας στη δυνατότητα νέων επενδυτικών σχημάτων, στον τουρισμό, την ενέργεια, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την γαστρονομία.

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης επεσήμανε ακόμα τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί, του Δήμου με το Association “La Maison d’Antoinette” -«Το Σπίτι της Αντουανέττας», τη σημασία που έχει για την πόλη και τους ανθρώπους της η διατήρηση της συλλογικής μνήμης μέσα από τα κτίρια του γαλλικού σταθμού ενώ έγινε ιδιαίτερη μνεία αποτελώντας αφορμή για την διοργάνωση Ελλάδας – Γαλλίας εκδηλώσεων στον τόπο, η διανυκτέρευση της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αλεξανδρούπολη στις 22 Απριλίου κατά το ταξίδι της στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024!