Δύο νέες μεγάλες παρεμβάσεις σε σχολεία του Έβρου από το «Μαζί για το Παιδί»

Δύο νέες μεγάλες παρεμβάσεις σε σχολεία του Έβρου από το «Μαζί για το Παιδί»
εικονα αρχειου

Το «Μαζί για το Παιδί» βρίσκεται σταθερά δίπλα στα παιδιά του ακριτικού Έβρου μέσω του προγράμματος «Ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά: Δράσεις για την Υγεία και την Παιδεία σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας». Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε σε δύο νέες μεγάλες παρεμβάσεις στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Ορεστιάδας και στο 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης.

Συγκεκριμένα:

Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Ορεστιάδας – Δημιουργία αίθουσας αισθητηριακής ολοκλήρωσης & αναβάθμιση 6 σχολικών αιθουσών

Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Ορεστιάδας, στον οικισμό  του Θουρίου, απολαμβάνουν την αισθητικοκινητική θεραπεία και την σύγχρονη εκπαίδευση στην ολοκαίνουργια αίθουσα αισθητηριακής ολοκλήρωσης και στις 6 αναβαθμισμένες αίθουσες διδασκαλίας που εξοπλίστηκαν με υλικό ειδικής αγωγής και σύγχρονο εκπαιδευτικό υλικό.

Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Ορεστιάδας εξυπηρετεί 32 παιδιά και πρόκειται για το μοναδικό ειδικό σχολείο στο Βόρειο Έβρο, το οποίο καλύπτει τους Δήμους Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου με πληθυσμό άνω των 48.000 κατοίκων.

Το σχολείο εξοπλίστηκε από το «Μαζί για το Παιδί» με περισσότερα από 790 βιβλία, παιχνίδια, είδη ψυχοκινητικής αγωγής, μουσικά όργανα και έπιπλα. Η δωρεά εστιάζει στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών την ανάπτυξη της γλώσσας καθώς και καθημερινών δεξιοτήτων με στόχο την αυτοεξυπηρέτηση και την αυτόνομη διαβίωσή τους.
Η επιλογή του υλικού έγινε βάσει των εκπαιδευτικών αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων των μαθητών σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. 

Ο παλιός χώρος του γυμναστηρίου αναδιαμορφώθηκε και εξοπλίστηκε με νέα μέσα για τη δημιουργία μιας αίθουσας αισθητηριακής ολοκλήρωσης S.I.R. (Sensory Intergation Room), η οποία εστιάζει στην ανάπτυξη αδρών και λεπτών κινητικών δεξιοτήτων καθώς και στο παιχνίδι. Για τον σχεδιασμό της αίθουσας αξιοποιήθηκε η τεχνογνωσία του Ιδρύματος «Η Θεοτόκος» και της «Εταιρίας Προστασίας Σπαστικών – Πόρτα Ανοιχτή»,  σωματεία-μέλη του «Μαζί για το Παιδί».

1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης – Δημιουργία αίθουσας Διερευνητικής Μάθησης 

Στο 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης δημιουργήθηκε από το «Μαζί για το Παιδί»  μια νέα υπερσύγχρονη αίθουσα διερευνητικής μάθησης. Αυτή η δωρεά έρχεται να προστεθεί στη παρέμβαση που είχε πραγματοποιηθεί το 2021 για τη δημιουργία αίθουσας ρομποτικής.

Οι 235 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τον κόσμο της φυσικής, των μαθηματικών, της χημείας, της αστρονομίας, της βιολογίας  της μελέτης του περιβάλλοντος, της ιστορίας, της λογοτεχνίας ενισχύοντας παράλληλα και την φιλαναγνωσία.

Η αίθουσα διερευνητικής μάθησης  είναι εξοπλισμένη με εκπαιδευτικά διαδραστικά βοηθήματα και βιβλία. 

Παράλληλα, έξω από την αίθουσα, δημιουργήθηκαν δύο γωνιές διαλείμματος για το παιχνίδι και τη δημιουργική απασχόληση στον ελεύθερο χρόνο.

Στόχος και οφέλη της δράσης

Από το 2019, το «Μαζί για το Παιδί» έχει βελτιώσει την καθημερινότητα περισσοτέρων από 10.000 παιδιών σε 100 σχολεία στη Θράκη. Συγκεκριμένα εξοπλίστηκαν 107 σχολικές αίθουσες όλων των σχολικών βαθμίδων με διαδραστικούς πίνακες και βιντεοπροβολείς, δημιουργήθηκαν 25 σύγχρονοι εκπαιδευτικοί χώροι, προσφέρθηκαν 46 χώροι παιχνιδιού και άθλησης σε δημόσια σχολεία όλων των βαθμίδων.

Οι παρεμβάσεις του «Μαζί για το Παιδί»,  σχεδιάζονται έτσι ώστε να  ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις θεματικές στις οποίες επικεντρώνεται η εκπαιδευτική διαδικασία του σχολείου, προσφέροντας στους εκπαιδευτικούς τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να κάνουν το μάθημα πιο ελκυστικό. 

Συμπληρωματικά, το «Μαζί για το Παιδί» διευκολύνει τη διασύνδεση μεταξύ σχολείων συμβάλλοντας στην εξωστρέφειά τους και στην ανάπτυξη ενός δικτύου εκπαιδευτικών για την ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τους στόχους κάθε εκπαιδευτικού που συμμετέχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Η κυρία Λένια Κοντογούρη, Γενική Διευθύντρια του «Μαζί για το Παιδί» δήλωσε:  «Η καρδιά του «Μαζί για το Παιδί» τα τελευταία πέντε χρόνια χτυπά και στον ακριτικό Έβρο. Στηρίζουμε τα παιδιά και τους νέους να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε σύγχρονες υποδομές εκπαίδευσης προσφέροντας τους τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες τους ώστε να διεκδικήσουν το μέλλον που ονειρεύονται».

Η κυρία Δήμητρα Βουρδόγλου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, ανέφερε: «Ευχαριστούμε πολύ το «Μαζί για το Παιδί» που βρίσκεται δίπλα μας όλα αυτά τα χρόνια, αφουγκραζόμενο τις ανάγκες των σχολείων μας, ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών μας και στηρίζει με σύγχρονο και δημιουργικό τρόπο την εκπαιδευτική εξέλιξη των μαθητών μας».

Θερμές Ευχαριστίες

Οι δημιουργία και ο εξοπλισμός των αιθουσών πραγματοποιήθηκαν με την ευγενική υποστήριξη της κυρίας Κυβέλης Αλεξίου.