2η διασυνοριακή οδική γέφυρα στον Έβρο υπέγραψαν Ελλάδα και Τουρκία

2η διασυνοριακή οδική γέφυρα στον Έβρο υπέγραψαν Ελλάδα και Τουρκία
LOUIZA VRADI - REUTERS

Συνολικά 15 συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις-διακηρύξεις υπογράφηκαν στο πλαίσιο του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. 

Κοινή Δήλωση-Διακήρυξη για επόμενη σύγκληση τεχνικής Επιτροπής για την κατασκευή της δεύτερης διασυνοριακής γέφυρας στον Έβρο, υπέγραψαν Ελλάδα και Τουρκία, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας.

Ουσιαστικά, οι δύο χώρες αναγνωρίζουν την πρόοδο των εργασιών στην κατασκευή της 2ης διασυνοριακής γέφυρας στην περιοχή Κήποι – Ύψαλα, την εποπτεία της οποία έχει αναλάβει η Εγνατία Οδός, και ανακοινώνουν την επόμενη συνάντηση τεχνικών επιτροπών και εμπειρογνωμόνων.

Οι συμφωνίες εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, οι εξαγωγές, ο τουρισμός, η Παιδεία και η τελωνειακή συνεργασία.

Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν τον ρόλο του τουρισμού ως γέφυρας συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών και τη συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη και στήριξη επαγγελματιών, επιχειρήσεων και τοπικών κοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνούν να συνέρχεται κάθε χρόνο η Κοινή Επιτροπή Τουρισμού με σκοπό να προωθήσει την άμεση συνεργασία ταξιδιωτικών φορέων και τουριστικών πρακτόρων, να ενισχύσει την ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειριών, να διερευνήσει τις δυνατότητες για κοινές τουριστικές επενδύσεις, με απώτερο στόχο την αύξηση των τουριστικών ροών.

Οι δύο πλευρές εκφράζουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα των αγροτικών καλλιεργειών, να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση πλημμυρών ή ξηρασίας, να συνεργαστούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, να καταπολεμήσουν την παράνομη αλιεία, να προωθήσουν την έρευνα στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης.

Οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να αναπτύξουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των τελωνειακών αρχών. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνούν στη διοργάνωση κοινών σεμιναρίων, την ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών προκειμένου να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά των τελωνειακών υπηρεσιών, να καταπολεμήσουν την απάτη, να προωθήσουν την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών.