Αλεξανδρούπολη: Έφτασε το FSRU, η πλωτή μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου

Αλεξανδρούπολη FSRU πλωτή μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το χρονοδιάγραμμα πρόσδεσης του πλοίου στον θαλάσσιο χώρο της Αλεξανδρούπολης – Η νέα πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη – Στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια και την Ελλάδα, καθώς διαφοροποιεί τον ενεργειακό χάρτη ως προς τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου. 

Έφτασε όπως ήταν προγραμματισμένο στην Αλεξανδρούπολη η υπεράκτια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) – μήκους περίπου 300 μέτρων.

Η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) απέπλευσε από το αγκυροβόλιο της Σιγκαπούρης στις 26 Νοεμβρίου και ξεκίνησε το ταξίδι της προς το νέο της σπίτι, στην Αλεξανδρούπολη, αφού ολοκλήρωσε μια μετατροπή 10 μηνών στο ναυπηγείο Seatrium. 

Η άφιξη του FSRU στο μόνιμο αγκυροβόλιό του, σηματοδοτεί σε μεγάλο βαθμό την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός έργου με εμβληματική εθνική και τοπική σημασία.

Τις επόμενες ημέρες, το FSRU θα δέσει μέσω ενός συστήματος αγκυροβόλησης 12 σημείων. Στη συνέχεια, θα συνδεθεί  με υποθαλάσσιο και χερσαίο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης, ο οποίος μόλις τεθεί σε λειτουργία, θα παραδίδει φυσικό αέριο στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς («ΕΣΜΦΑ») και εν συνεχεία στους τελικούς καταναλωτές στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και περαιτέρω στη Μολδαβία και την Ουκρανία στα ανατολικά και στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία στα δυτικά. Μετά την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής λειτουργίας του τερματικού σταθμού, δρομολογείται η εκκίνηση της εμπορικής του λειτουργίας, το πρώτο τρίμηνο του 2024 και θα έχει δυνατότητα επαναεριοποίησης 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.

«Για την Αλεξανδρούπολη είναι ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας, που θα προάγει την τοπική οικονομία και τον τομέα της απασχόλησης, αλλά πρωτίστως  θα επαναπροσδιορίσει το στίγμα της πόλης στον παγκόσμιο χάρτη, ως κρίσιμο κόμβο για την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade, Κωστής Σιφναίος.

Ταυτόχρονα: «θα αποτελέσει ένα ακόμη σημαντικό πυλώνα εθνικής ασφαλείας για την Θράκη, εφόσον εντάσσεται στη διεθνή και ευρωπαϊκή στρατηγική για διαφοροποίηση και ανεξαρτητοποίηση των πηγών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας από τα ιστορικά μονοπώλια, αλλά και τους καινοφανείς συνοδοιπόρους τους». «Για τη χώρα μας», σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι ένα μεγάλο βήμα στην εμπέδωση και αναβάθμιση του ηγετικού της ρόλου στην ευρύτερη προς βορρά περιφέρειά της και σηματοδοτεί πως η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο για την ευημερία, την ειρήνη και τη συνεργασία», επισημαίνει ο κ. Σιφναίος.

Η άφιξη του FSRU «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΙΣ» είναι ένα σημαντικό ορόσημο για το Έργο, για την Ελλάδα και για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Ο τερματικός σταθμός θα είναι μία νέα πύλη εισόδου για το φυσικό αέριο, ενισχύοντας την περιφερειακή συνεργασία και την ασφάλεια του εφοδιασμού. «Αυτό το σημαντικό ορόσημο επιτεύχθηκε χάρη στη συνεργασία και την τεχνογνωσία όλων των εταίρων που συμμετέχουν στο Έργο, την ισχυρή τοπική υποστήριξη στην Αλεξανδρούπολη και στην Ελλάδα και αναμφίβολα την επίμονη και σκληρή δουλειά της ομάδας της Gastrade», ολοκληρώνει ο κ. Σιφναίος.

Το έργο έχει συγχρηματοδοτηθεί από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)”, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.