Το παραδοσιακό έθιμο της Καμήλας θα αναβιώσει φέτος η Αλεξανδρούπολη

έθιμο της Καμήλας Αλεξανδρούπολη

Με το παραδοσιακό έθιμο της Καμήλας θα αποχαιρετήσει και φέτος τον παλιό χρόνο η Αλεξανδρούπολη, το έθιμο της Καμήλας θα πραγματοποιηθεί την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς στους κεντρικούς δρόμους της Αλεξανδρούπολης.

Το δρώμενο Καμήλες και Ντιβιτζήδες είναι ένα από τα πιο γνωστά πρωτοχρονιάτικα έθιμα της Ανατολικής Ρωμυλίας. Εξίσου διαδεδομένο είναι στον Πόντο, τη Μικρά Ασία και τα Βαλκάνια. Οι ντιβιτζήδες ντύνονται με προβιές και φορούν στο κεφάλι το καούκι που είναι καπέλο και μάσκα μαζί, είναι φτιαγμένο από «κιτσιά» (αρνίσιο μαλλί), στολισμένο με καθρεφτάκια (για τον ξορκισμό των πνευμάτων) και πολύχρωμες κορδέλες. Στη θέση των δοντιών έχουν «αρμάθες» από ξερά φασόλια. Στη μέση και τα πόδια φορούν μικρά κουδουνάκια που δημιουργούν θόρυβο όταν χορεύουν ή τσακώνονται. Στα χέρια κρατούν το «τοπούζ’» (ξύλινο ρόπαλο) το οποίο χτυπούνε χάμω εκβιάζοντας, κατά κάποιον τρόπο, τη γονιμότητα της γης.

Η καμήλα είναι μια ξύλινη κατασκευή σκεπασμένη με «τσόλι» (υφαντό από τραγίσιο μαλλί), με έναν μακρόστενο λαιμό από προβιά, όπως και το κεφάλι της, με κρεμασμένα μεγάλα μπρούτζινα κουδούνια (τούτσα).

Ο θόρυβος των κουδουνιών, καθώς η καμήλα κουνιέται, συντελεί στο ξύπνημα της φύσης από τη χειμωνιάτικη νάρκη.

Η καμήλα στερεώνεται με ζωνάρια δεμένα σταυρωτά πάνω στο ανθρώπινο σώμα και ζυγίζεται με τέχνη για να μη γέρνει και κουράζει τον «καμιλτζή». Οι ντιβιτζήδες, η καμήλα, ο γκαϊντατζής ή ο φιουρτζής (παίζει φλογέρα) συνοδεύουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τις σάρτες (χορωδίες) από σπίτι σε σπίτι.

Καλές καμήλες, καλές καμήλες
καλά παλ(ι)κάρια, καλά παλ(ι)κάρια
καλές καμήλες, καλές καμήλες
καλά κουρτσούδια, καλά κουρτσούδια
καλές καμήλες, καλές καμήλες
καλές φουντούδις, καλές φουντούδις.

Για το δρώμενο το οποίο πραγματοποιείται μπροστά από το Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης, θα τεθούν σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την παραμονή της πρωτοχρονιάς στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, από το ύψος της 14ης Μαΐου έως της Ιωακείμ Καβύρη τις ώρες 11:00 έως 13:30.