Αλεξανδρούπολη: Συνεργασία με επίκεντρο τη διασυνδεσιμότητα στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, συμφώνησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό

Αλεξανδρούπολη συνεργασία με επίκεντρο τη διασυνδεσιμότητα στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, συμφώνησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό

Συνεργασία με επίκεντρο τη διασυνδεσιμότητα στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, συμφώνησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, με τον Βούλγαρο ομόλογό του.

Ενεργειακές γέφυρες φέρνουν όλο και πιο κοντά την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, αλλάζοντας το τοπίο της γύρω περιοχής. Σε συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Νικολάι Ντένκοφ, συμφωνήθηκε πως θα υπάρξει συνεργασία με επίκεντρο τη διασυνδεσιμότητα στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, στη βάση του Κάθετου Διαδρόμου Νότου-Βορρά, και της συνεργασίας στο πεδίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

H αναβάθμιση του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), ώστε και μέσω του πλωτού τερματικού (FSRU) της Αλεξανδρούπολης από την Gastrade να καλύπτονται ανάγκες της Μολδαβίας και Ουκρανίας, αλλά και ο διάδρομος «πράσινης» ενέργειας που προωθείται με αναβάθμιση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας (και Ρουμανίας), μαζί με τους αγωγούς υδρογόνου, είναι μερικές εκ των βασικών ενεργειακών εκκρεμοτήτων μεταξύ των δύο χωρών.

Η Αλεξανδρούπολη έχει την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στην ενεργειακή μετάβαση και των γειτονικών χωρών, με τη Βουλγαρία να παρουσιάζεται ιδιαίτερα ελκυστική αγορά. Πρόσφατα η Κομισιόν ενέκρινε επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ για την «πράσινη» μετάβαση.

Πριν από μερικούς μήνες η διοίκηση του «ΔΕΣΦΑ» της Βουλγαρίας είχε δηλώσει πως αναζητεί ευκαιρίες επένδυσης και σε δεύτερο τερματικό σταθμό Αποθήκευσης και Επανεριοποίησης LNG (FSRU) στην Ελλάδα -σε συνέχεια της μετοχικής συμμετοχής της με 20% στην Gastrade που διαχειρίζεται το FSRU της Αλεξανδρούπολης. Η Bulgartransgaz, ο Διαχειριστής Συστήματος Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας εκτιμά ότι θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση για LNG τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο της στρατηγικής διαφοροποίησης πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου των χωρών των Βαλκανίων και ευρύτερα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Την ίδια ώρα, υπενθυμίζεται πως επανήλθε στο προσκήνιο και το project του αγωγού πετρελαίου ΑλεξανδρούποληΜπουργκάς. Από ελληνικής πλευράς ενδιαφέρον για συμμετοχή στο συγκεκριμένο έργο έχει θέσει ο Όμιλος Κοπελούζου (και είχε μετοχική συμμετοχή και στην κοινοπραξία που «έτρεχε» το αρχικό project Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη). Ο αγωγός, που φιλοδοξεί να συνδέσει τα δύο λιμάνια, την Αλεξανδρούπολη και το Μπουργκάς, θα αναβιώσει, αλλά με κατεύθυνση από Ελλάδα προς Βουλγαρία, δηλαδή με αντίστροφη ροή δηλαδή. Ο κ. Δημήτρης Κοπελούζος αναφέρει ότι η όλη διαδικασία δεν ξεκινά από μηδενική βάση, καθώς υπάρχουν οι μελέτες που είχαν εκπονηθεί όταν είχε δρομολογηθεί το έργο του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, προ 20ετίας. Κινήσεις γίνονται και στο πεδίο του υδρογόνου, αφού είχαν επίσης ανακοινωθεί δύο κοινά πρότζεκτ μεταξύ Ελλάδας (ΔΕΣΦΑ) και Βουλγαρίας (Bulgartransgaz).