ΔΑΣ ΟΤΑ του Δήμου Αλεξανδρούπολης για τραυματισμό εργαζομένου: “Για να προστατέψουμε τη ζωή μας είναι ανάγκη να απαιτήσουμε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο και πόστο εργασίας του δήμου”

ΔΑΣ ΟΤΑ του Δήμου Αλεξανδρούπολης για τραυματισμό εργαζομένου: “Για να προστατέψουμε τη ζωή μας είναι ανάγκη να απαιτήσουμε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο και πόστο εργασίας του δήμου”
εικονα αρχειου

Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο εργασίας του Δήμου ζητά η ΔΑΣ ΟΤΑ του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Να υπενθυμίσουμε τα γεγονότα για το εργατικό ατύχημα: ο 61χρονος συμβασιούχος στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου, πραγματοποιούσε αποκομιδή σκουπιδιών μέσα στο χώρο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, όταν υπέστη εγκεφαλικό και κατά την πτώση χτύπησε το κεφάλι του στο έδαφος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Η ΔΑΣ ΟΤΑ του Δήμου Αλεξανδρούπολης ευχόμαστε να βγει νικητής ο συνάδελφος στη μάχη που δίνει για τη ζωή του μετά από το σοβαρό περιστατικό της υγείας του που συνέβη κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Ο συνάδελφος στα 61 του χρόνια έχει προσληφθεί στο Δήμο με σύμβαση ορισμένου χρόνου, θέλοντας να εξασφαλίσει το μεροκάματο και να συμπληρώσει τα ένσημά για να συνταξιοδοτηθεί.
Μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι «άνθρωποι είμαστε, αυτά συμβαίνουν» ή ότι «έτυχε εν ώρα εργασίας». Αυτό όμως που πρέπει να αναρωτηθεί είναι γιατί ένας εργαζόμενος σε τέτοια ηλικία αναγκάζεται να ζει μεταξύ ανεργίας και 8μηνων, γιατί του ανατίθονται επίπονα πόστα όπως αυτή του συνοδού απορριμματοφόρου. Είχε επισκεφτεί γιατρό εργασίας για προληπτικές εξετάσεις; Γιατί ο Δήμος δεν προσλαμβάνει μόνιμο προσωπικό και μάλιστα όταν πρόκειται για την καθαριότητα;

Η υγεία των εργαζόμενων δεν είναι ζήτημα προσωπικής ευθύνης. Οι συνθήκες δουλειάς με τους εντατικούς ρυθμούς, την καταπόνηση, το άγχος και την πίεση για να τα βγάλουμε πέρα είναι αναμενόμενο να οξύνουν προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και το θάνατο. Ποσό μάλλον όταν πρόκειται για συμβασιούχους εργάτες με πετσοκομμένα εργασιακά δικαιώματα.

Για την κατάσταση αυτή που επικρατεί στους χώρους δουλειάς υπάρχουν διαχρονικά τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και των διοικήσεων των δήμων, αφού ψηφίζουν και εφαρμόζουν μια σειρά από αντεργατικούς νόμους, αφήνοντας απροστάτευτους και εκτεθειμένους τους εργαζόμενους.

Όσο αφορά στο τραγικό γεγονός ότι στο συνάδελφο αργήσαν να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες παρότι βρίσκονταν λίγα μέτρα από τα επείγοντα του Νοσοκομείου φανερώνεται για άλλη μια φορά το σκληρό πρόσωπο και οι τεράστιες ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού και των δομών υγείας του νομού όταν πρόκειται για τις ζωές μας.

Συνάδελφοι, για να προστατέψουμε τη ζωή μας είναι ανάγκη να απαιτήσουμε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο και πόστο εργασίας του δήμου, παρουσία γιατρού Εργασίας, ειδικό εξοπλισμό όπως απινιδωτές, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Απαιτούμε από τη διοίκηση του δήμου άμεσα να πάρει μέτρα για να πραγματοποιηθούν προληπτικές ιατρικές εξετάσεις όλων των εργαζομένων με προτεραιότητα στους συναδέλφους συμβασιούχους των ευάλωτων ηλικιών.” , αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.