Δάσος Δαδιάς: Τεχνητές φωλιές για τους πυρόπληκτους μαυρόγυπες

Δάσος Δαδιάς τεχνητές φωλιές για τους μαυρόγυπες
εικόνα αρχείου

Τοποθετήθηκαν τεχνητές φωλιές στη Δαδιά για τα ζευγάρια μαυρόγυπα του Έβρου, με στόχο τη διατήρηση του πληθυσμού τους.

Τεχνητές φωλιές σε 15 θέσεις που προτιμούσαν τα προηγούμενα χρόνια οι μαυρόγυπες τοποθετήθηκαν σε καμένες εκτάσεις του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς- Λευκίμης- Σουφλίου,  μια από τις ιδιαιτερότητες του μαυρόγυπα είναι νσ ξαναγυρίζει εκεί όπου γεννήθηκε, δύσκολα θα μετακινηθεί μόνιμα σε άλλη περιοχή.

Η τεράστια πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού έφτασε στην καρδιά της αποικίας του μαυρόγυπα, η οποία είναι η τελευταία που απομένει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η χρήση τεχνητών φωλιών κρίθηκε απαραίτητη, δεδομένου ότι για τη φυσική αποκατάσταση των δέντρων θα χρειαστούν χρόνια, ανέφερε ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Με άνοιγμα φτερών που ενίοτε φτάνει τα 3 μέτρα, ο μαυρόγυπας είναι το μεγαλύτερο είδος γύπα στην Ευρώπη.

Δαδιά Εβρου: Στο καμένο δάσος «φωλιάζει» η ελπίδα-2

Κάποτε διαδεδομένος στην Ελλάδα, ο μαυρόγυπας πλήττεται από τη λαθροθηρία, τα δηλητηριασμένα δολώματα που χρησιμοποιούνται για τη θανάτωση άλλων ζώων, καθώς και από τα μολυβένια σκάγια μπορεί να να καταπιούν αν καταναλώσουν θηράματα κυνηγών. Τριάντα με τριανταπέντε αναπαραγωγικά ζευγάρια ζουν στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς- Λευκίμης- Σουφλίου, με την αναπαραγωγική περίοδο να ξεκινά τον Ιανουάριο, όταν τα πουλιά αρχίζουν να χτίζουν τις φωλιές τους, και να ολοκληρώνεται τέλη Αυγούστου, όταν οι νεοσσοί αφήνουν τη φωλιά. Κάθε ζευγάρι γεννά μόνο ένα αυγό το χρόνο και μόνο οι μισοί περίπου από τους νεοσσούς καταφέρνουν να επιβιώσουν μέχρι να έρθει η ώρα να πετάξουν.

Η χρήση των τεχνητών φωλιών θα παρακολουθείται από την οικεία Μονάδα Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΛΑ προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα του έργου, καθώς είναι η πρώτη επιχειρείται η αυτόνομη εγκατάστασή τους, χωρίς στήριξη σε γειτονικά δέντρα. Με αυτό τον τρόπο οι φωλιές θα παραμείνουν διαθέσιμες στα πουλιά ακόμη κι όταν τα καμένα δέντρα θα αρχίσουν να πέφτουν.

(SOOC)

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται και η ολοκλήρωση της εγκατάστασης 140 τεχνητών φωλιών για νυκτόβια αρπακτικά πουλιά, ενώ έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια 13 πομπών, οι οποίοι τοποθετούνται σταδιακά μαυρόγυπες για την παρακολούθησή τους. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η παρακολούθησης των επικρατειακών αρπακτικών πουλιών προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση των πληθυσμών μετά το φωτιά.

Σχεδιάζεται μελλοντικά να γίνει και πρόγραμμα παρακολούθησης του συνόλου της βιοκοινότητας στην πληγείσα περιοχή.

Δαδιά Εβρου: Στο καμένο δάσος «φωλιάζει» η ελπίδα-1