Δάσος Δαδιάς: Βρέθηκε νεκρό προστατευόμενο όρνιο 

Δάσος Δαδιάς βρέθηκε νεκρό προστατευόμενο όρνιο 

Πολίτες, αντίκρυσαν μια θλιβερή εικόνα στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, μεγάλο μέρος του οποίου κάηκε από την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού.

Ένα όρνιο – ένα από τα τέσσερα είδη γύπα που διαθέτει η χώρα μας- βρέθηκε νεκρό με τη φτερούγα του καρφωμένη στα απομεινάρια καμένου δέντρου.

Όπως αναφέρει η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, «το άτυχο πουλί γεννήθηκε το 2019 και είχε δακτυλιωθεί στη Βουλγαρία στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE Re Vultures ενώ για τη θέση του πουλιού ειδοποιήθηκαν από την Bulgarian Society for the Protection of Birds η οποία παρακολουθούσε το όρνιο μέσω δορυφορικού πομπού που έφερε στην πλάτη του.

Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς, σε συνεργασία με τις αρμόδιες δασικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες, θα διερευνήσει τα αίτια θανάτου.

Το όρνιο είναι προστατευόμενο είδος που απειλείται με εξαφάνιση, καθώς οι πληθυσμοί του έχουν καταρρεύσει σε όλη την Ελλάδα με τον συνολικό πληθυσμό του να εκτιμάται σε 280-380 ζευγάρια, ενώ η μείωση του στην ηπειρωτική Ελλάδα υπολογίζεται σε 85%.

Οι σοβαρότερες απειλές για το όρνιο είναι: η δηλητηρίαση λόγω της παράνομης χρήσης δολωμάτων και τα αιολικά πάρκα.

ΔΑΔΙΑ ΝΕΚΡΟ ΟΡΝΙΟ