Έβρος: Ο ελληνικός στρατός παρέλαβε 393 αμερικανικά τεθωρακισμένα τροχοφόρα για την αμυντική θωράκιση της χώρας μας

Έβρος: Ο ελληνικός στρατός παρέλαβε 393 αμερικανικά τεθωρακισμένα τροχοφόρα για την αμυντική θωράκιση της χώρας μας

Τα τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης Μ11 17, εντάσσονται στις Μονάδες του Στρατού Ξήρας στον Έβρο, για να ενισχύσουν περισσότερο την αμυντική θωράκιση της χώρας μας.

Με πλοίο έφτασαν στην Ελλάδα 393 θωρακισμένα τροχοφόρα Μ11 17 από τις ΗΠΑ. Ήδη η Ελλάδα είχε παραλάβει 444, οπότε με την νέα παρτίδα ο αριθμός τους έφθασε τα 837. Οι ΗΠΑ παρέδωσαν και πακέτο βομβιδοβόλων 40 χιλιοστών και πολυβόλων, που αφορά τον οπλισμό των οχημάτων.

Ο ελληνικός στρατός θα παραλάβει συνολικά 1200 Μ11 17, τα οποία παραχωρούνται στην Ελλάδα σε πολύ χαμηλό κόστος, ουσιαστικά μόνο με τα έξοδα μεταφοράς, μέσω της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας από το πλεονάζον αμυντικό υλικό των ΗΠΑ.

m1117small.jpg

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των M11 17 

Το M11 17 είναι ένα τεθωρακισμένο όχημα ασφαλείας (Armored Security Vehicle) κατασκευής Textron, το οποίο βασίζεται στην παλαιότερη σειρά V-100 και V-150 Commando και είναι μήκους 6 μέτρων, πλάτους 2,6 μέτρων και ύψους 2,6 μέτρων. Το όχημα κινείται από έναν πετρελαιοκινητήρα Cummins 8,3 λίτρων που αποδίδει 260 ίππους. Η μέγιστη ταχύτητα του αγγίζει τα 70 χιλιόμετρα και η αυτονομία ξεπερνά τα 800 χιλιόμετρα.

Το βασικό πλήρωμα ανέρχεται σε τρεις άνδρες, ενώ είναι δυνατή η μεταφορά επιπλέον δύο με τα υλικά και εφόδιά τους. Η περιορισμένη χωρητικότητα οφείλεται στον ρόλο για τον οποίο προορίζεται το όχημα και στην σχεδίαση με τοποθέτηση του κινητήρα και του διαμερίσματος επιβατών στην μέση για προσβαση με πλευρική θύρα. Το Μ1117 δεν μπορεί να καλύψει κυρίως αποστολές ασφαλείας και αναγνωρίσεως.

Το όχημα αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 για τον εξοπλισμό της αμερικανικής στρατονομίας. Η σειριακή παραγωγή ξεκίνησε μεταξύ 1999-2000 και το Guardian ήταν ένα από τα πρώτα αμερικανικά οχήματα που σχεδιάσθηκαν ειδικά με πρόβλεψη για όχημα ανθεκτικό σε νάρκες.

Το Μ11 17 φέρει τμηματική κεραμική θωράκιση της IBD που παρέχει ολόπλευρη προστασία έναντι βολίδων 12,7 mm και εκρήξεων IED, ενώ η κεκλιμένη θωράκιση μορφής V αυξάνει τις πιθανότητες εξοστρακισμού ρουκετών RPG. Οι επιβαίνοντες προστατεύονται επίσης από έκρηξη νάρκης βάρους 5 κιλών, καθώς και θραύσματα οβίδων πυροβολικού 155 mm. Το όχημα διαθέτει σύστημα φιλτραρίσματος αέρα για προστασία από χημικές και βιολογικές επιθέσεις, όχι όμως και ραδιενεργό προστασία.

Χάρη στα ειδικά λάστιχα που φέρει, το Μ11 17 αν και δεν είναι αμφίβιο είναι σε θέση να κινηθεί ακόμη και αν δεχθεί πυρά, ενώ διαθέτει και υψηλές δυνατότητες κίνησης εκτός δρόμου ή σε ανώμαλο έδαφος.

Ο οπλισμός περιλαμβάνει επανδρωμένο πύργο ενός ατόμου της Cadillac Gage, ίδιο με αυτόν του αμφιβίου AAV7A1 των Πεζοναυτών, που σε αμερικανική υπηρεσία φιλοξενεί βαρύ πολυβόλο M2HB των 12,7 mm και πολυβόλο βομβίδων Mk 19 των 40 mm. Ένα πολυβόλο 7,62 mm φέρεται σε βάση έξω από την θυρίδα του πυροβολητού, όμως ο οπλισμός δεν είναι σταθεροποιούμενος για βολή εν κινήσει.

Πηγή πληροφοριών: cnn.gr