Οι Έλληνες τιμήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γαστρονομίας και Οινολογίας (CEUCO), με τη σπάνια διάκριση του «Καλύτερου Ελαιοπαραγωγού της Ευρώπης».
Το κλίμα ήταν πολύ καλό στο 20ο Συνέδριο της CEUCO (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γαστρονομίας και Οινολογίας) στην πόλη Castellion, στη Βαλένθια της Ισπανίας, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 27 και 29 Οκτωβρίου. Το εν λόγω συνέδριο διενεργείται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα και πόλη, με σκοπό να αναδείξει τον πλούτο και την αξία της Ευρωπαϊκής Γαστρονομίας, με συμμετοχή χωρών όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ουγγαρία και το Βέλγιο. Να σημειώσουμε εδώ ότι τα μέλη της CEUCO (Conseil Europeen des Confreries Oenogastronomiques), ξεπερνούν τις δέκα χιλιάδες. Στη φετινή συνάντηση μέσα σε όλα συζητήθηκε έντονα το θέμα της βιώσιμης γαστρονομίας, ως μέρος ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γαστρονομίας και Οινολογίας στο πλαίσιο των δράσεών του, έχει θεσπίσει βραβεία με στόχο την ανάδειξη του καλύτερου Ευρωπαίου στο είδος του (Best European).
Για το 2023 λοιπόν, ο καλύτερος Ευρωπαίος ελαιοπαραγωγός αναδείχτηκε η εταιρεία «Βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου», από την Σπάρτη, οι οποίοι κατέκτησαν την 1η θέση και τιμήθηκαν με τον τίτλο του “BEST EUROPEAN ORGANIC OLIVE PRODUCER 2023”.
Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά βραβεύεται ελαιοπαραγωγός από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης στα δεκαεπτά χρόνια που υφίστανται τα υψηλού βαθμού δυσκολίας γαστρονομικά βραβεία και αναδεικνύουν τον καλύτερο Ευρωπαίο στο είδος του.
Στο συνέδριο αυτό συμμετέχουν επαγγελματίες από όλο το φάσμα της γαστρονομίας όπως γευσιγνώστες, παραγωγοί, ξενοδόχοι, εστιάτορες, σεφ και άλλοι. Όσον αφορά την ελληνική παρουσία, η Διπλωματία της Ελληνικής Γαστρονομίας έφερε μεγάλη ποικιλία προϊόντων από την Ελλάδα.
Η αποστολή της Ελληνικής Γαστρονομικής ομάδας, ήταν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Ε.Ο.Τ.
