Θωρακίζονται τα σύνορα του Έβρου: Έρχονται στην Ελλάδα τα νέα μαχητικά αεροσκάφη F-35

Έρχονται στην Ελλάδα τα νέα μαχητικά αεροσκάφη F-35

Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα της περιοχής μετά το Ισραήλ που θα αποκτήσει τα υπερσύγχρονα μαχητικά πέμπτης (5ης) γενιάς.

Μια κίνηση η οποία θα οδηγήσει στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας και θα προσφέρει στην χώρα μας υπεροπλία δυνάμεων στον αέρα.

Το πακέτο με τα F-35 περιλαμβάνει και δωρεάν στρατιωτική βοήθεια από ΗΠΑ σε Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες επισπεύδονται οι διαδικασίες και την Δευτέρα θα φθάσει στα χέρια του Υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, το draft της LOA(Letter of Offer and Acceptance). Μετά την παρέλευση των 14 ημερών, από την επιστολή στο Κογκρέσο, που προβλέπει η διαδικασία για την σιωπηρή έγκριση της πώλησης των F-35 ,αυτή η LOA παίρνει τελική και επίσημη μορφή.

Η πώληση των F-35 στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε από την Ουάσιγκτον και ως μοχλός πίεσης στην Τουρκία και τον Ερντογάν.

Τα χαρακτηριστικά του F-35

Το F-35 είναι ένα μονοθέσιο, μονοκινητήριο αεροσκάφος (κινητήρας Pratt & Whitney F135) 5ης γενιάς. Το αεροσκάφος διαθέτει χαρακτηριστικά stealth που καθιστούν το ίχνος του σχεδόν αόρατο στα εχθρικά ραντάρ. Αυτό του επιτρέπει να εισέρχεται και να επιχειρεί σε εναέριο χώρο χωρίς να γίνεται αντιληπτό από τα συστήματα αεράμυνας.

Είναι πολλαπλού ρόλου, παντός καιρού και μπορεί να φέρει σε πέρας αποστολές κρούσης και αναγνώρισης. Η ταχύτητα του αεροσκάφους φτάνει τα 1,6 Mach, με εμβέλεια περίπου 2.200 χιλιόμετρα και ακτίνα δράσης 1.100 χιλιόμετρα.

Το πρόγραμμα εξέλιξής του να είναι το πιο δαπανηρό στην ιστορία. Το οπλικό φορτίο μεταφοράς φτάνει τους 8 τόνους ενώ μπορεί να φέρει οπλισμό και εξωτερικά θυσιάζοντας όμως έτσι την χαμηλή παρατηρησιμότητά του. Φέρει το ραντάρ AN-APG 81 τύπου AESA και διαθέτει ηλεκτρο-οπτικό σύστημα στόχευσης EOTS και δίνει στον πιλότο δυνατότητα απεικόνισης και στόχευσης απευθείας στο κράνος του μέσω του συστήματος HMDS.