Aνάγκη δημιουργίας ΜΕΘ Παίδων στην Περιφέρεια ΑΜΘ

ΜΕΘ Παίδων στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Tην επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί επιτέλους μια Παιδιατρική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στην Περιφέρεια ΑΜΘ, επισημαίνει το ψήφισμα πολιτών που αναμένεται να επιδοθεί σύντομα στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ, Χριστόδουλο Τοψίδη, το οποίο είναι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της πίεσης των πολιτών της Περιφέρειας προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να ικανοποιηθεί ένα αυτονόητο αίτημα.

Η πρωτοβουλία των πολιτών της Θάσου, βρίσκεται αυτή την περίοδο στη φάση της συλλογής υπογραφών και δημιουργήθηκε με αφορμή πρόσφατα περιστατικά θανάτων μικρών παιδιών. Δυστυχώς σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δεν υπάρχει ΜΕΘ για παιδιατρικά περιστατικά!

Ακολουθεί το ψήφισμα πολιτών, για την διεκδίκηση παιδιατρικής ΜΕΘ

«Προς τον κ. Χριστόδουλο Τοψίδη, Περιφερειάρχη και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

Κοινοποίηση:
Τσαλικάκη Δημήτριο, Διοικητή 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης
Γερόπουλο Αχιλλέα, Διοικητή Νοσοκομείου Καβάλας,
Καρατζόγλου Θεσσαλονικιά, Διοικήτρια Νοσοκομείου Δράμας,
Ραφαέλα Ελένη, Διοικήτρια Νοσοκομείου Ξάνθης,
Γιαμουστάρη Μαγδαληνή, Διοικήτρια Νοσοκομείου Κομοτηνής,
Ρούφο Ευάγγελο, Διοικητή Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης,

Κύριε Περιφερειάρχη,
Διευθυντές των παιδιατρικών ΜΕΘ της χώρας μας έχουν κρούσει εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη κλινών της ειδικότητάς τους στην βόρεια Ελλάδα. Επιβεβαιώθηκαν για άλλη μια φορά πριν έναν μήνα, όταν το νησί μας σκεπάστηκε με βαρύ πένθος με τον θάνατο του Γιωργάκη. Χάσαμε ένα 5χρονο παιδί επειδή δεν πρόλαβε να νοσηλευτεί σε μία από τις μόλις 8 παιδιατρικές ΜΕΘ του “Ιπποκρατείου” που διατίθενται για ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα (!). Άλλος ένας θάνατος μικρού παιδιού της περιοχής μας επειδή δεν πρόλαβε να βρει το κατάλληλο κρεβάτι έγκαιρα. Μια περιφέρεια, 5 νομοί, 5 νοσοκομεία, ένα πανεπιστήμιο με ιατρική σχολή και ούτε ένα κρεβάτι παιδιατρικής ΜΕΘ! Σας φαίνεται λογικό; Το βρίσκετε δίκαιο; Δεν σας ενοχλεί;

Σε μια χώρα με ανησυχητική υπογεννητικότητα, σε μία χώρα που οι δείκτες υγείας επιδεινώνονται ραγδαία και σε μια Περιφέρεια που βρίσκεται σε ιδιαίτερα ευαίσθητη γεωγραφική θέση, η δυνατότητα έγκαιρης πρόσβασης των βρεφών και των παιδιών μας σε κατάλληλες μονάδες ΜΕΘ και ΜΑΦ είναι εθνικό καθήκον και η έλλειψή της εθνικός κίνδυνος.

Ο 3ος από τους 17 παγκόσμιους στόχους του ΟΗΕ για βιώσιμη ανάπτυξη προβλέπει τα επόμενα χρόνια επίτευξη καθολικής υγειονομικής κάλυψης, πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και εξάλειψη της παιδικής θνησιμότητας για όλον τον Πλανήτη. Η Περιφέρεια ΑΜΘ εξαιρείται; Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Δημόσιας Υγείας 2021-2025 της Ελλάδας προβλέπει αντιστροφή της αυξητικής τάσης των δεικτών επιδείνωσης της παιδικής υγείας και μείωση της βρεφικής θνησιμότητας. Η Περιφέρεια ΑΜΘ εξαιρείται;

Κύριε Περιφερειάρχη,

Αν ειλικρινά θεωρείτε άδικη την ανισότητα πρόσβασης των παιδιών μας σε μονάδες που μπορούν να σώσουν τις ζωές τους, τότε οφείλετε να στηρίξετε έμπρακτα, με σθένος και επιμονή, την πρωτοβουλία των κατοίκων της ΑΜΘ για δημιουργία παιδιατρικής ΜΕΘ. Αν δεν βλέπετε τα παιδιά του τόπου μας, από την Θάσο μέχρι τον Έβρο, σαν παιδιά ενός κατώτερου Θεού, τότε οφείλετε να ενώσετε τις δυνάμεις σας με τους Διοικητές των νοσοκομείων μας και να εκπονήσετε οικονομοτεχνική μελέτη με την οποία θα απευθυνθείτε στην κυβέρνηση, σε δωρητές και στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα ώστε να γίνει κορυφαίο αίτημά σας η δημιουργία παιδιατρικής ΜΕΘ στο νοσοκομείο της Περιφέρειάς μας που θα θεωρηθεί το πλέον κατάλληλο. Αν συναισθάνεστε την αγωνία και τον πόνο των γονιών της Περιφέρειάς σας θα πρέπει να φέρετε άμεσα το αίτημά μας για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Όσες κλίνες ΜΕΘ κι αν γίνουν στο μέλλον στην Θεσσαλονίκη ούτε τα παιδιά από τον Έβρο, ούτε καν τα παιδιά από την Καβάλα θα προλαβαίνουν να φτάσουν. Επομένως είναι επιτακτική ανάγκη η απαίτηση για δημιουργία παιδιατρικής ΜΕΘ να διεκδικηθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση από την Περιφέρεια ΑΜΘ καθώς η δημιουργία της είναι σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία. Να είστε σίγουρος ότι όλοι οι πολίτες της Περιφέρειας θα την υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Σας διαβεβαιώνουμε ότι η Πρωτοβουλία για την δημιουργία ΜΕΘ στην ΑΜΘ θα είναι μόνιμος και ένθερμος αρωγός, δημιουργώντας δίκτυο υποστήριξης και τεκμηρίωσης του αιτήματος και της υλοποίησής του. Περιμένουμε με αγωνία και αποφασιστικότητα τις άμεσες κινήσεις σας».