Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων με απόφαση του υπουργείου Υγείας

Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων με απόφαση του υπουργείου Υγείας
EUROKINISSI

Δραματικές ανατροπές στις τιμές περισσότερων από 1.700 γενόσημων φαρμάκων με αυξήσεις έως και 80%. «Καμπανάκι» από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις σε περισσότερα από 1.700 γενόσημα φάρμακα βρίσκονται οι ασφαλισμένοι μετά τη νέα ασφαλιστική τιμολογιακή πολιτική που εφάρμοσε το Υπουργείο Υγείας και τέθηκε σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024.

Οι τιμές των φαρμάκων αυτών τραβάνε την ανηφόρα, με τη συμμετοχή για τους ασφαλισμένους να είναι έως και τριπλάσια, η τιμή σε ορισμένες περιπτώσεις θα αυξηθεί έως και κατά 80%.

Όπως τονίζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος σε ανακοίνωση που εξέδωσε, οι φαρμακοποιοί: «γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους». Αιτία γι’ αυτό είναι η αύξηση στη συμμετοχή που καλούνται να πληρώσουν και η οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ υψηλή.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος τονίζει πως οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων και εξηγεί πως οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας.

Αναφέρει ακόμα πως, οι νέες τιμές θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους με περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό θα εξοικονομήσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, καταβάλλοντας αντίστοιχα λιγότερο clawback στον ΕΟΠΥΥ.

Το claw back είναι η αυτόματη επιστροφή της φαρμακευτικής δαπάνης από τις φαρμακευτικές εταιρείες στο Δημόσιο (ΕΟΠΥΥ ή/και Υπουργείο Υγείας).

Τέλος, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του σε: «αυτή την κυβερνητική επιλογή», υπογραμμίζοντας ότι συμμερίζεται «την δίκαιη αγανάκτηση» των πολιτών.