Αλεξανδρούπολη: 273 στρέμματα δασικής έκτασης θα επηρεαστούν από την κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής

Αλεξανδρούπολη: 273 στρέμματα δασικής έκτασης θα επηρεαστούν από την κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής
EUROKINISSI

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα (έως την 02.09.2023, 11:31 τοπική ώρα). Τεράστια οικολογική καταστροφή δηλαδή!

Περιουσίες χάθηκαν, παραγωγές κάηκαν και μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή σημειώθηκε στον Έβρο, με τους κατοίκους να αισθάνονται πως η κυβέρνηση τους έχει ξεχάσει.

Η δασική πυρκαγιά στον Έβρο αναγνωρίζεται πλέον ως η μεγαλύτερη σε έκταση των τελευταίων 21 ετών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την Κομισιόν η μεγαλύτερη φωτιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή του Έβρου.

Πάμε στο σήμερα..

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προεργασίες για να πάρει σάρκα και οστά η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη. Η μονάδα θα είναι ονομαστικής ισχύος 840MW και αναμένεται να γίνει η πιο αποδοτική της χώρας, με συντελεστή απόδοσης 63%.

Στις 11 Ιανουαρίου, η εταιρεία έλαβε θετική απάντηση στο αίτημα που υπέβαλε προς το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης για την έκδοση πράξης πληροφοριακού χαρακτήρα σχετικά με τη δυνατότητα επέμβασής της σε δημόσιο δάσος για την εγκατάσταση και λειτουργία του έργου «Γραμμή μεταφοράς 400kV από το νέο ΚΥΤ ΒΙΠΕ Άβαντα μέχρι το ΚΥΤ Νέας Σάντας».

Όπως προκύπτει από την σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, από την κατασκευή και λειτουργία του έργου αναμένεται να επηρεαστούν περίπου 273 στρέμματα δασικής έκτασης στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, με την εταιρεία να υποχρεούται να καταβάλλει αντάλλαγμα χρήσης ύψους 105 χιλιάδες ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στις 13 Νοεμβρίου 2023, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής γνωμοδότησε θετικά υπέρ της έγκρισης της αρχιτεκτονικής μελέτης που αφορά στο έργο «Νέος θερμοηλεκτρικός σταθμός Έβρου, τεχνολογίας συνδυασμένου κύκλου, καυσίμου φυσικού αερίου ισχύος 840 MW, περίφραξη και κοπή δένδρων» σε ακίνητο φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» στη βιομηχανική περιοχή Αλεξανδρούπολης.

Παράλληλα, χορηγήθηκε εξαίρεση από την υποχρέωση τοποθέτησης συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Φ/Β συστήματα, σύμφωνα με το αρθ. 17 παρ. 3 του Ν. 4936/2022, για λόγους μορφολογικούς και αισθητικούς εξαιτίας της ιδιαιτερότητας των κατασκευών τόσο των κτιρίων όσο και των εγκαταστάσεων.

Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ, η οποία ξεκίνησε να κατασκευάζεται από τον Φεβρουάριο του 2023 με χρόνο ολοκλήρωσης τους 32 μήνες.