Απογευματινά χειρουργεία: Από 300 έως 2.000 ευρώ το κόστος για τους πολίτες

Απογευματινά χειρουργεία 300 έως 2.000 ευρώ το κόστος

Άμεσα πρόκειται να υπογραφεί η απόφαση για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

«Σκοπός μας είναι η ισχυροποίηση του ΕΣΥ και η ενδυνάμωση του δημόσιου χαρακτήρα του. Αν και πιστεύω στις δυνάμεις της ιδιωτικής οικονομίας, δεν πιστεύω ότι κανένα κράτος στην Ευρώπη δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δημόσια υγειονομική περίθαλψη», αναφέρει ο Άδωνις.

Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας το κράτος λαμβάνει με γνώμονα την ευθύνη του να παρέχει υπηρεσίες για την υγεία των πολιτών και όπως τόνισε «μόνο ένας ανόητος θα πίστευε στην κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας».

Ο πρώτος υπουργός στη μεταπολίτευση που είπε ότι δουλεύει για να γίνουν τα ιδιωτικά χειρουργεία στο ΕΣΥ ήταν ο Αλέκος Παπαδόπουλος πριν από 23 χρόνια. Άρα, η ιδέα δεν είναι καινούργια, είπε ο Γεωργιάδης.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να καταστήσουμε τη θέση του γιατρού και του νοσηλευτή περισσότερο ελκυστική», τόνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Λεφτά δεν υπάρχουν για το ΕΣΥ

Όπως ανέφερε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, «αν είχα τη δυνατότητα να αυξήσω τους μισθούς, δεν θα αύξανα, ως υπουργός, μόνο των γιατρών, αφήνοντας τους υπόλοιπους εργαζομένους με καθηλωμένους μισθούς. Για το ΕΣΥ ο κρατικός προϋπολογισμός (μισθούς εργαζομένων) ξοδεύει 3 δισ. ευρώ τον χρόνο. Άρα, σε δημοσιονομικό επίπεδο δεν μπορούμε να αυξήσουμε τους μισθούς.

Κάτι που σημαίνει ότι το σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί. Έτσι, πρέπει να βρούμε τρόπο οι γιατροί και οι νοσηλευτές να μπορούν να αυξάνουν τα εισοδήματά τους με νόμιμο τρόπο».

Η διέξοδος της επ’ αμοιβή των απογευματινών χειρουργείων στο μέλλον θα αγκαλιαστεί από τους υγειονομικούς, είπε ο Γεωργιάδης.

Οι αμοιβές για τα απογευματινά χειρουργεία

Σκοπός του υπουργείου Υγείας είναι τα απογευματινά χειρουργεία είναι να είναι ανταγωνιστικά των ιδιωτικών κλινικών, δηλαδή να είναι αρκετά φθηνότερα, είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Δεν νομιμοποιούμε το φακελάκι, το κυνηγάμε όσο μπορούμε περισσότερο», ανέφερε.

Σε 6 κατηγορίες οι αμοιβές για τις επεμβάσεις στα απογευματινά χειρουργεία: Πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά και εξαιρετικά βαριά θα είναι οι 6 κατηγορίες, σύμφωνα με τις οποίες θα κληθούν οι πολίτες να πληρώσουν το αντίστοιχο ποσό.

«Οι μικρές επεμβάσεις θα κοστίζουν 300 ευρώ, ενώ για τις εξαιρετικά βαριές το κόστος θα ανεβαίνει αλλά θα έχει πλαφόν έως 2.000 ευρώ, που είναι και το μέγιστο που θα πληρώσει ο ασθενής».