Έβρος: Κινδυνεύουν να χαθούν ποικιλίες ελιάς από τις πυρκαγιές

Έβρος Κινδυνεύουν να χαθούν ποικιλίες ελιάς από τις πυρκαγιές

Έπειτα από τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν μεγάλο τμήμα της αγροτικής γής και του φυσικού περιβάλλοντος, οι καλλιεργητές στον Έβρο βιώνουν ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα.

Οι ελαιοπαραγωγοί της Μάκρης, αδυνατούν να συνεχίσουν από το σημείο που για εκείνους σταμάτησε ο χρόνος. Η μικρή κοινότητα, που βρίσκεται κοντά στην Αλεξανδρούπολη, είναι γνωστή μεταξύ άλλων για την ειδική ποικιλία ελιών που παράγει και το τοπικό ελαιόλαδο, που αποτελεί προϊόν ΠΟΠ.

Ο Δημοσθένης Χατζηνικολάου, πρόεδρος ελαιοπαραγωγών Μάκρης, εξηγεί πως η φωτιά ήταν η πρώτη καταστροφή και η δεύτερη επήλθε όταν διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα δέντρα τους. Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη ποικιλία που παράγεται στην περιοχή δεν μπορεί να βρεθεί εύκολα σε φυτώρια ή σε άλλους παραγωγούς.

Ορισμένα δένδρα στους ελαιώνες έχουν ηλικία έως και 2.500 χρόνια. Εξ ου και αποκαλείται ως αρχαίος ελαιώνας της Μάκρης, με ξεχωριστή γεύση και άρωμα, χρώματος κιτρινοπράσινου-χρυσοκίτρινου. Κάποια δένδρα διασώθηκαν από την φωτιά και ελπίζεται ότι θα δώσουν νέα φυντάνια για να ξαναρχίσει η καλλιέργεια.

Η αντικατάσταση των καμένων μπορεί να ακολουθήσει την διαδικασία του μπολιάσματος, που όμως θα διαρκέσει γύρω στα δέκα χρόνια. Στο μεσοδιάστημα οι καλλιεργητές δεν θα έχουν εισόδημα και οι δυσκολίες της καθημερινότητας είναι μπροστά τους.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηνικολάου (πρόεδρος ελαιοπαραγωγών Μάκρης), ο οποίος έχασε γύρω στα 600 δένδρα, οι αποζημιώσεις που θα δοθούν συνολικά είναι 100 ευρώ το δέντρο, εκ των οποίων τα 50 ευρώ την προκαταβολή θα την πάρουν οι παραγωγοί έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Οι καλλιεργητές – αγρότες αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους επιβίωσης. Σε κάθε περίπτωση η αποκατάσταση των ελαιώνων θα είναι μια χρονοβόρα και κοστοβόρα προσπάθεια, προκειμένου να μην χαθεί μια μοναδική ποικιλία.

Κινδυνεύουν να χαθούν ποικιλίες ελιάς από τις πυρκαγιές στον Έβρο

Πληροφορίες από ΕΡΤ

Καταστροφή

Η επαναφορά των οικοσυστημάτων θα είναι αργεί, σύμφωνα με τα δεδομένα από την πυρκαγιά.

Τα στρέμματα (φύση) εκτιμάται ότι ποτέ δεν θα επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση, καθώς παράγοντες όπως η σφοδρότητα της καύσης, το έντονο ανάγλυφο, οι γεωλογικοί σχηματισμοί και η ταχεία διάβρωση θα επιτρέψουν δύσκολα την επάνοδο..

Εκτιμάται ότι κάθε φορά που καίγεται ένα πεύκο ηλικίας περίπου 10 ετών η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται με 70 έως 100 κιλά διοξειδίου του άνθρακα.

Η ρύπανση του αέρα από την πυρκαγιά θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στον πληθυσμό. Η τοξικότητα των υπολειμμάτων της καύσης είναι τεράστια. Ο πλημμυρικός κίνδυνος στις πυρόπληκτες περιοχές  είναι σοβαρός.

Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς

Ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά εθνικά πάρκα, καταστράφηκε. Για να επανέλθει μερικώς, θέλει τουλάχιστον 100χρονια. Σπάνια είδη πουλιών κάηκαν ζωντανά.

Είναι η μεγαλύτερη περιοχή «Natura 2000» στην Ελλάδα, μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εκεί συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί συνολικά 360-400 είδη φυτών. Επιπλέον τα ενδημικά φυτά και τα σημεία γεωλογικού ενδιαφέροντος της περιοχής είναι υψηλής οικολογικής αξίας.

Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς αποτελεί (μάλλον αποτελούσε) σπίτι για τον μοναδικό πληθυσμό μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Στα δέντρα του φωλιάζουν (φώλιαζαν) περίπου 35 ζευγάρια μαυρόγυπα και 5 ζευγάρια ασπροπάρη, τα μοναδικά στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως το δίκτυο Natura 2000 αποτελεί από το 1992 το βασικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο, που θεσπίστηκε από την ΕΕ.