Στην Αλεξανδρούπολη θα δημιουργηθεί Πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας

Στην Αλεξανδρούπολη θα δημιουργηθεί Πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας

Επτά (7) Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με τις Ιατρικές Σχολές, αναμένεται να ιδρυθούν το επόμενο διάστημα στη χώρα μας, για την ενίσχυση της εκπαίδευσης των νέων γιατρών στην προληπτική ιατρική. Ένα (1) από αυτά τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας θα είναι και στην Αλεξανδρούπολη.

Έτσι, αναμένεται να ενισχυθεί και ο αριθμός των Παθολόγων και Γενικών Ιατρών στη χώρα, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Όπως ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνέντευξη Τύπου, τα πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας θα είναι επτά (7): στην Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, τη Λάρισα, την Πάτρα, το Ηράκλειο και στην Αθήνα.

Σε κάθε πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας θα προβλέπονται 4 θέσεις ΔΕΠ (Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού), εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου θα είναι 5 οι θέσεις. Έμφαση δίνεται στην προληπτική ιατρική με τη διάρθρωση να έχει ως εξής:

1 Παθολόγος/Γενικός ιατρός με εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική (υπεύθυνος για την παροχή υπηρεσιών τηλεϊατρικής).

1-2 Παθολόγοι/Γενικοί Ιατροί με μετεκπαίδευση στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων με έμφαση στη δυσλιπιδαιμία.

1 Παιδίατρος με εξειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη και την παιδική παχυσαρκία.

1 Ψυχολόγος στο αντικείμενο της ψυχολογίας της υγείας ή ελλείψει αυτού στην προαγωγή της υγείας.

Στα επτά (7) Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας θα εγκατασταθούν σταθμοί τηλεϊατρικής. Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι να δημιουργηθούν τοπικά δίκτυα τηλεϊατρικής ΠΦΥ, στα οποία θα συμμετέχουν και οι προσωπικοί γιατροί.

Προσλήψεις προσωπικού

Στο πλαίσιο αναμόρφωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναμένονται το επόμενο διάστημα προσλήψεις προσωπικού. Συγκεκριμένα, το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν:

∙ 360 θέσεις ιατρικού προσωπικού

∙ 600 θέσεις νοσηλευτών

∙ 385 θέσεις λοιπού προσωπικού

∙ 30 θέσεις ΔΕΠ για τη στελέχωση των επτά (7) Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας.

Το σύνολο των νέων θέσεων ανέρχεται στις 1.375 θέσεις.