Αφιέρωμα στην Λίμνη Τυχερού κάνουν ταξιδιωτικές ιστοσελίδες, προβάλλοντας την σε όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό.
Το Τυχερό είναι μια κωμόπολη στον Έβρο, 48 χιλιόμετρα μακριά από την Αλεξανδρούπολη και 4 χιλιόμετρα δυτικά του ποταμού που οριοθετεί τα σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας. Οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, ενώ στον πληθυσμό του οικισμού υπάρχουν και πολλές οικογένειες στρατιωτικών που υπηρετούν στην περιοχή.
Το ένα σημείο αναφοράς του χωριού είναι οι πεντανόστιμες «χρυσές κεφαλές», τα πεπόνια που οφείλουν το όνομα τους στο χρυσό χρώμα τους και τα οποία καλλιεργούνται σε μια έκταση κάτι παραπάνω από 1.000 στρέμματα στον κάμπο Τυχερού- Πέπλου. Το άλλο είναι η μικρή τεχνητή λίμνη του Τυχερού, ένα τοπίο που δημιουργήθηκε από την κατασκευή του φράγματος της Λύρας, σε έναν παραπόταμο του Έβρου.
Η λίμνη βρίσκεται ανάμεσα σε δύο οικοσυστήματα εξαιρετικής σημασίας. Το ένα είναι το Δάσος της Δαδιάς, το οποίο δυστυχώς επλήγη σημαντικά από τις μεγάλες πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, ενώ το άλλο είναι το Δέλτα του Έβρου, ένας μεγαλειώδης και κομβικός υγροβιότοπος για όλα τα Βαλκάνια.
Η τεχνητή Λίμνη του Τυχερού δεν έχει το μέγεθος του Δέλτα, όμως σίγουρα αποτελεί μια εξαιρετική μικρογραφία του. Την ημέρα που βρεθήκαμε εδώ, είδαμε πάπιες και κύκνους, από πάνω μας πετούσαν διάφορα άλλα πουλιά -άλλωστε στον Έβρο αναπαράγονται 77 είδη πουλιών, ενώ ζουν περιστασιακά ή μόνιμα πολύ περισσότερα.
Γύρω από τη λίμνη, υπάρχει διαμορφωμένο μονοπάτι το οποίο ακολουθήσαμε, απολαμβάνοντας τη θέα και την ηρεμία του τοπίου που διατάρασσαν μόνο οι ήχοι των πουλιών μέσα στους καλαμιώνες.
Το απολιθωμένο δάσος του Έβρου
Φυσιολατρικού χαρακτήρα ήταν και η επόμενη στάση μας στην περιοχή. Ακολουθώντας μια ήπια περιπατητική διαδρομή, μερικά μέτρα από το χωριό Λευκίμμη, συναντήσαμε ένα πανέμορφο μνημείο της φύσης. Το απολιθωμένο δάσος της Λευκίμμης, ηλικίας 40 εκ. ετών, είναι το μοναδικό στην Ευρώπη, που τα απολιθώματά του βρίσκονται διάσπαρτα μέσα σε ένα καταπράσινο πυκνό δάσος. Η βόλτα εκεί αποζημιώνει.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι απολιθωμένο δάσος Φυλακτού δημιουργήθηκε εξαιτίας της ηφαιστειακής δράσης της περιοχής ενώ η απολίθωση που παρατηρείται στο απολιθωμένο δάσος Φυλακτού θεωρείται τέλεια, καθώς τα χαρακτηριστικά των κορμών του δέντρου διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση.
Το πιο εντυπωσιακό σημείο του δάσους είναι μια απολιθωμένη βελανιδιά με μήκος περίπου 20 μέτρα και διάμετρο 1,5 μέτρο. Υπολογίζεται ηλικίας 35 εκατομμυρίων χρόνων και μπορείτε να την θαυμάσετε στο απολιθωμένο δάσος Φυλακτού.
Πηγή: travel.gr