Κατατέθηκε η προσφυγή του Δήμου Ορεστιάδας για τις ανεμογεννήτριες στη «Μαύρη Πέτρα»

Κατατέθηκε η προσφυγή του δήμου Ορεστιάδας για τις ανεμογεννήτριες στη «Μαύρη Πέτρα»

Κατατέθηκε την Πέμπτη 21 Μαρτίου η ιεραρχική προσφυγή του Δήμου Ορεστιάδας για την ακύρωση της απόφασης που υπέγραψε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου εγκατάστασης αιολικού σταθμού στη θέση «Μαύρη Πέτρα» του δήμου Ορεστιάδας.

Ο δήμος ζητά την ακύρωση της απόφασης, παραθέτοντας αναλυτικά τα επιχειρήματά και τους λόγους για τους οποίους δηλώνεται αντίδραση στη συγκεκριμένη χωροθέτηση, η οποία εκφράστηκε από μεγάλο αριθμό υπηρεσιών, φορέων και συλλόγων και κατά τη δημόσια διαβούλευσης, αλλά δεν ελήφθη υπ’όψιν.

Στην προσφυγή τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι ο δήμος Ορεστιάδας δεν αντιτίθεται δογματικά στην απόφαση εγκατάστασης αιολικών πάρκων αλλά διαφωνεί με τη χωροθέτηση, επισημαίνει την ιδιαίτερη περιβαλλοντική επικινδυνότητα του έργου, τον εύλογο προβληματισμό που εκφράζεται από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας αλλά και το γεγονός ότι το δάσος Πενταλόφου-Πετρωτών είναι ό,τι έχει απομείνει από δασική έκταση στον Έβρο, μετά τη μεγαλύτερη πυρκαγιά σε ευρωπαϊκό έδαφος, και το μοναδικό, πλέον, άθικτο διαθέσιμο οικοσύστημα στον νομό.

Τα βασικά σημεία της προσφυγής ανέλυσε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο νομικός σύμβουλος του δήμου Ορεστιάδας, Βασίλης Παραπαγκίδης, εξηγώντας πως το ΥΠΕΝ έχει υποχρέωση να απαντήσει στην προσφυγή εντός 30 ημερών.

Εάν παρέλθει ο μήνας και δεν υπάρξει απάντηση, εισάγεται μία νέα τρίμηνη προθεσμία, κατά την οποία εάν και πάλι δεν υπάρξει απάντηση, τότε θεωρείται ότι το Υπουργείο απέρριψε σιωπηρά την προσφυγή.

ΕΡΤ Ορεστιάδας