Ο Ασπροπάρης επέστρεψε και φέτος στο Δάσος της Δαδιάς

Ο Ασπροπάρης επέστρεψε και φέτος στο Δάσος της Δαδιάς

Ο Ασπροπάρης είναι ο μικρότερος γύπας της Ευρώπης και ο μοναδικός που μεταναστεύει στην Αφρική για τον Χειμώνα. Ο Ασπροπάρης επέστρεψε και φέτος στο Δάσος της Δαδιάς για να αναπαραχθεί, με μια μεγάλη διαφορά για φέτος, το καμένο Δάσος της Δαδιάς.

Το 2023 στην Ελλάδα είχαμε μόνο 4 ζευγάρια και τα 4 στη Θράκη τα οποία κατάφεραν να μεγαλώσουν 6 μικρά. Ο Ασπροπάρης είναι μοναχικός, εδώ και περίπου 2 χρόνια “φυλάει” το Δάσος της Δαδιάς με ελπίδα να βρει το ταίρι του για να φτιάξουν μια φωλιά. Δυστυχώς ακόμα δεν το έχει καταφέρει.

Ο Ασπροπάρης είναι διαφορετικός από του υπόλοιπους γύπες, είναι μονογαμικό είδος, έχει λεπτό ράμφος γυμνό, πορτοκαλί πρόσωπο, λευκά φτερά και μαύρα φτερά στις άκρες των φτερούγων.

Συνδέεται με τον άνθρωπο και τις δραστηριότητές του και θεωρείται ένα από τα εξυπνότερα πουλιά του κόσμου, κυρίως επειδή χρησιμοποιεί εργαλεία , πέτρες και ξύλα για να σπάσει τα αυγά της στρουθοκαμήλου, αλλά διδάσκει και σε άλλα άτομα του είδους του το κόλπο αυτό.
Η συμβολή του Ασπροπάρη στην καθαριότητα των οικισμών από τα σκουπίδια και τα υπολείμματα της τροφής των ανθρώπων, είναι αναγνωρισμένη από την αρχαιότητα και είναι το πρώτο πουλί στον κόσμο που προστατεύτηκε με νόμο, από την εποχή των Φαραώ, με ποινή θανάτου. Ο Ασπροπάρης έχει συνδεθεί με θρύλους, μύθους και παραδόσεις.

Έχοντας υποστεί τεράστια μείωση του πληθυσμού του τα τελευταία χρόνια, κυρίως από την παράνομη χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων, το να δει κανείς Ασπροπάρη σήμερα, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο.

ΠΦωτο.: Μπαμπάκας Πέτρος