Οι Ναυτοπρόσκοποι Αλεξανδρούπολης ξαναδίνουν ζωή σε παλιά σκαριά

Οι Ναυτοπρόσκοποι Αλεξανδρούπολης ξαναδίνουν ζωή σε παλιά σκαριά

Μια πόλη που φτιάχτηκε από τους θαλασσινούς και ζει από τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την θάλασσα, η Αλεξανδρούπολη, ξανακτίζει τα σκαριά της ιστορικής μνήμης και βάζει πλώρη σε απάνεμα νερά.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δημήτρης Σταματάκης, συναντά τους παλαιούς οδηγούς ναυτοπροσκόπων που συνεχίζουν να μεταφέρουν την γνώση στις νέες γενιές.

Στο 1ο σύστημα ναυτοπροσκόπων, εκεί που σκάει το κύμα στο κέντρο της πόλεως, υπάρχει ένα εργαστήριο όπου εκπαιδεύονται οι νεότεροι από τους παλαιότερους για την επισκευή και συντήρηση των λεμβών, που θα πέσουν στην θάλασσα.

Ο Πασχάλης Σταμπολίδης, υπεύθυνος ναυτοπροσκόπων Αλεξανδρούπολης, έχει ασχοληθεί πολλά χρόνια με τον προσκοπισμό και θεωρεί τρόπο ζωής την συνέχιση της ναυτικής παράδοσης.

Επί 49 χρόνια προσπαθεί να διατηρήσει την μνήμη της κατασκευής των σκαφών, τα οποία «δυστυχώς χάνονται» όπως λέει ο κ. Σταμπολίδης. Με 100 λέμβους που έχουν διατηρήσει και ανακατασκευάσει, προσπαθούν να κρατήσουν και να περάσουν την παράδοση στα παιδιά.

Στο εργαστήριο ετοιμάζεται ένα 10κοπο ναυτοπροσκοπικό σκάφος τύπου Θεσσαλονίκη, που μοιάζει με τις παλιές φαλαινοθηρικές βάρκες και μπορεί να ισορροπεί στο νερό με δύσκολες συνθήκες, χωρίς να βουλιάζει εύκολα.

Οι ναυτοπρόσκοποι ευελπιστούν μετά τις γιορτές του Πάσχα η 10κοπος να είναι έτοιμη για να αποπλεύσει στο παρθενικό της ταξίδι.

Ναυτοπρόσκοποι ξαναδίνουν …ζωή σε παλιά σκαριά
Ναυτοπρόσκοποι ξαναδίνουν …ζωή σε παλιά σκαριά
Ναυτοπρόσκοποι ξαναδίνουν …ζωή σε παλιά σκαριά

Πηγή: ΕΡΤ