Ανδρουλάκης: Ιδιωτικοποιείτε τη δημόσια υγεία με μία μεταμεσονύκτια τροπολογία τη Μεγάλη Εβδομάδα

Ανδρουλάκης Ιδιωτικοποιείτε τη δημόσια υγεία
intime

Σε σκληρή κριτική στις πολιτικές της κυβέρνησης που οδηγούν σε ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας προχώρησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της επί της τροπολογίας του υπουργού Υγείας στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής. 

Ο ίδιος έκανε λόγο για μια κατάπτυστη τροπολογία, θέτοντας μάλιστα το ερώτημα για ποιον λόγο η κυβέρνηση έδειξε τέτοια σπουδή φέρνοντας μεταμεσονύκτια τροπολογία μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. 

«Τόσο πολύ βιάζονται τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που θέλετε να εξυπηρετήσετε;», ρώτησε. Υπενθύμισε πως το ΠΑΣΟΚ ίδρυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), δίνοντας ασφάλεια, ελπίδα και προοπτική σε εκατομμύρια ανθρώπους, ξεκαθαρίζοντας πως η τροπολογία του υπουργού Υγείας είναι επικίνδυνη και υπονομεύει υπονομεύει την κοινωνική δικαιοσύνη και το κοινωνικό κράτος. 

«Για αυτό πρέπει να φύγετε το συντομότερο δυνατό από την κυβέρνηση, γιατί όσο μένετε σε θέσεις εξουσίας, τόσο γρηγορότερα θα καταρρεύσει το κοινωνικό κράτος και οι δύο βασικοί του πυλώνες, που είναι η δημόσια δωρεάν υγεία και η δημόσια παιδεία», σημείωσε. Ο κ. Ανδρουλάκης διευκρίνισε πως με την εν λόγω τροπολογία επιβεβαιώνεται ότι ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκαν τα  απογευματινά χειρουργεία ήταν ο Δούρειος Ίππος για την κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, όπως λέει εξαρχής το ΠΑΣΟΚ.  Η κυβέρνηση μετέφερε τον κύριο όγκο εργασίας στα απογευματινά χειρουργεία κι εν συνεχεία ψήφισε τη δυνατότητα των ιατρών του ΕΣΥ να δουλεύουν και στον ιδιωτικό τομέα, κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ με την τροπολογία φέρνει ιδιώτες ιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία. 

«Κανονικοποιείτε τη δραματική κατάσταση που έχετε φέρει το ΕΣΥ, την απαξίωση, χωρίς να έχετε τη διάθεση να κάνετε το παραμικρό για να αλλάξετε τη σημερινή κατάσταση. Για εσάς η δημόσια υγεία είναι οι υποδομές. Όλα τα υπόλοιπα είναι ιδιωτικά», επισήμανε.

Διευκρίνισε πως με αυτή τη ρύθμιση οι κλινικές του ΕΣΥ θα ενοικιάζονται ουσιαστικά με βραχυχρόνια μίσθωση, καθώς ο ιδιώτης ιατρός έναντι αντιτίμου, θα μπορεί να χρησιμοποιεί τις υποδομές και το προσωπικό του ΕΣΥ για να χειρουργεί τους «πελάτες» του και στη συνέχεια θα φεύγει, αφήνοντας τους δημόσιους ιατρούς και νοσηλευτές να είναι υπεύθυνοι για τη μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς. 

Ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αντί να ενισχύσει τα πρωινά ιατρεία, να προσλάβει προσωπικό, να δώσετε ειδικά κίνητρα στις ειδικότητες που εμφανίζουν ελλείψεις, ενισχύει την ιδιωτικοποίηση της υγείας, αφήνοντας στο έλεος του Θεού όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. «Φαίνεται ότι έχετε βάλει στόχο να μας κάνετε πρωταθλητές Ευρώπης σε διάφορες λίστες της ντροπής. Πρωταθλητές Ευρώπης στην ακρίβεια και στον πάτο της ΕΕ σε αγοραστική δύναμη. Πρωταθλητές Ευρώπης θέλετε να μας κάνετε και στις δαπάνες υγείας;», αναρωτήθηκε, θυμίζοντας πως επί ΣΥΡΙΖΑ ήμασταν τρίτοι, και τώρα γίναμε δεύτεροι -μας ξεπερνάει μόνο η Βουλγαρία-.

Ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε συνοπτικά τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για ένα δημόσιο σύστημα υγείας ευέλικτο, αποτελεσματικό, ανταγωνιστικό και πρωτοπόρο, με στόχο:

  • την ανάπτυξη του τομέα της Δημόσιας Υγείας ως ολοκληρωμένης δημόσιας υπηρεσίας, με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας. 
  • Ένα ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία με τη δημιουργία τοπικών δικτύων ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα.
  • Ενίσχυση της υγείας στα νησιά.
  • Σύγχρονα και λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία και δημιουργία σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
  • Κάλυψη των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό παραϊατρικό προσωπικό, με διαφανείς διαδικασίες. Αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών, και αύξηση τους. Υπενθύμισε, δε, πως παρά τα «παλαμάκια» που άκουσαν οι υγειονομικοί μέσα στην πανδημία, το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει τέσσερις φορές τροπολογία για ένταξη των υγειονομικών του ΕΣΥ στα βαρέα-ανθυγιεινά, καλώντας επιτέλους την κυβέρνηση να το ψηφίσει.