Καλπάζει η ακρίβεια στα τρόφιμα / Στη δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρώπη η Ελλάδα

ακρίβεια στα τρόφιμα

Μεγάλο πρόβλημα των καταναλωτών η ακρίβεια, με τις ανατιμήσεις και το αυξημένο κόστος ζωής, να δυσκολεύουν αφάνταστα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν, ενώ οι πολίτες βλέπουν τον πληθωρισμό των τροφίμων να αδειάζει το ήδη άδειο πορτοφόλι τους.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα για έβδομο συνεχόμενο μήνα βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και δεύτερη χειρότερη στην Ευρώπη, με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 3,2 τον Απρίλιο, την ίδια στιγμή που στην ευρωζώνη κινήθηκε στο 2,4% κατά μέσο όρο.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρας μας κατατάσσεται έβδομη σε ό,τι αφορά τον γενικό δείκτη σε επίπεδο ευρωζώνης και δεύτερη σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό τροφίμων.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, ο πληθωρισμός στη χώρα, με 5,3% ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Ε.Ε., ακολουθώντας μόνο τη Μάλτα με 5,9%.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Απρίλιο (3,7%, έναντι 4% τον Μάρτιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,8%, έναντι 2,6% τον Μάρτιο), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,9%, έναντι 1,1% τον Μάρτιο) και ενέργεια (-0,6%, έναντι -1,8% τον Μάρτιο).

Λόγω της μείωσης στις τιμές των προϊόντων αυτών καθώς και των υπηρεσιών, ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του καπνού και του αλκοόλ – υποχώρησε στο 3,1% από 3,4% τον Μάρτιο.