Αγώνας κατά των ανεμογεννητριών στο δάσος του Έβρου

Αγώνας κατά των ανεμογεννητριών στο δάσος του Έβρου

Κινητοποιήσεις κατά των αιολικών πάρκων στο δασικό σύμπλεγμα Τριγώνου του Δήμου Ορεστιάδας, κάνουν οι πολίτες και φορείς. Μάλιστα, κατατέθηκε και ψήφισμα προς τους αρμόδιους φορείς αλλά και στάλθηκε στον Υπουργό  Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκη, στους βουλευτές του Νομού Έβρου, στην Περιφέρεια ΑΜΘ και στο Δήμο Ορεστιάδας από τους οποίο ζητήθηκε στήριξη του αγώνα της τοπικής κοινωνίας ενάντια στην υποβάθμιση του τόπου μας.

Ο αγώνας κατοίκων του Δήμου Ορεστιάδας ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο δασικό σύμπλεγμα Τριγώνου συνεχίζεται, την προηγούμενη Κυριακή πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Πετρωτά, μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Δρομέων Ορεστιάδας, του Περιπατητικού και Φυσιολατρικού Ομίλου Πενταλόφου «Ο ΔΡΥΜΟΣ» και του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Πετρωτών «ΤΟ ΩΜΕΓΑ».

Το ψήφισμα

«Για τα εν λόγω έργα, η αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών χωρίς καμία τεκμηρίωση και παρά τις καθολικά αρνητικές γνωμοδοτήσεις υπηρεσιών και φορέων αλλά και απόψεων που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης. Η φωνή της τοπικής κοινωνίας αλλά και των ειδικών όχι μόνο δεν εισακούστηκε, αλλά αγνοήθηκε παντελώς. Οι αποφάσεις καθίστανται ακόμα πιο προκλητικές, εάν ληφθεί υπόψη ότι η ΠΕ Έβρου έχει πληγεί βαρύτατα από την μέγα-πυρκαγιά του καλοκαιριού του 2023.

Διαφωνούμε με την εγκατάσταση αιολικών σταθμών τόσο στις θέσεις ΜΑΥΡΗ ΠΕΤΡΑ και ΑΕΤΟΚΟΡΦΗ όσο και σε όλη την έκταση του Δασικού Συμπλέγματος Τριγώνου. Διαφωνούμε με την υποβάθμιση του μοναδικού δασικού οικοσυστήματος του Δήμου Ορεστιάδας με σημαντική οικολογική και όχι μόνο αξία.

Ζητούμε την ακύρωση των αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων των Αιολικών Σταθμών στη ΜΑΥΡΗ ΠΕΤΡΑ και την ΑΕΤΟΚΟΡΦΗ του Δήμου Ορεστιάδας. Ζητούμε την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα του Δασικού Συμπλέγματος Τριγώνου.

Επιθυμούμε την στήριξη κάθε ήπιας και αειφόρου αναπτυξιακής προοπτικής για τις τοπικές κοινωνίες όπως είναι  η αξιοποίηση του υφιστάμενου δικτύου μονοπατιών (για αναψυχή, πεζοπορία, αθλητικές εκδηλώσεις) και η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού (οικοπαρατήρηση, φωτογράφιση φύσης). Επιθυμούμε τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της προστασίας των απειλούμενων ειδών (Ασπροπάρης και Χρυσαετός) που φωλιάζουν στην ευρύτερη περιοχή».