To δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης στέλνει αίτημα στο υπουργείο Υγείας για επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ΜΕΘ Παίδων

To δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης στέλνει αίτημα στο υπουργείο Υγείας για επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ΜΕΘ Παίδων

To δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, ομόφωνα αποφάσισε χτες 11/6/24 να στείλει σύνταξη ψηφίσματος στο υπουργείο Υγείας για επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ΜΕΘ Παίδων στον Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο θα είναι για την Περιφέρεια ΑΜΘ μια μεγάλη λύτρωση, γιατί το κοντινότερο είναι στην Θεσσαλονίκη…

Δεδομένης και της δωρεάς μονάδων ΜΕΘ την οποία έχει δεσμευτεί η εταιρεία Gastrade, έπειτα από αίτημα του δημάρχου κ. Γιάννη Ζαμπούκη, το δημοτικό συμβούλιο κρίνει ότι μπορεί και πρέπει να ικανοποιηθεί το συγκεκριμένο αίτημα, ώστε να καλυφθούν οι διαπιστωμένες ανάγκες, καθώς η υπάρχουσα ΜΕΘ Παίδων στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, αλλά ακόμα και η δημιουργία αμιγούς παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, “δεν λύνει το σοβαρό πρόβλημα των διακομιδών βαρέως πασχόντων παιδιών από όλη τη βόρεια Ελλάδα και το βόρειο Αιγαίο”.

Το ψήφισμα ανατέθηκε να συντάξει ο καθηγητής ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αλεξανδρούπολης και δημοτικός σύμβουλος, Σάββας Δευτεραίος.

«Επιτακτική ανάγκη» χαρακτηρίζουν οι πέντε Ιατρικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας ΑΜΘ την ίδρυση και λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Σε κοινή τους τοποθέτηση για το θέμα, δηλώνουν ότι, αναμένουν την καθολική στήριξη των φορέων της περιοχής στο αίτημα αυτό αλλά και την αποδοχή του από το Υπουργείο Υγείας, παρά τις όποιες επιφυλάξεις διατυπώνονται σχετικά με το οικονομικό κόστος λειτουργίας μία τέτοιας μονάδας.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι θυμίζουν τις πρόσφατες «δυσάρεστες εμπειρίες σε διακομιδές» αλλά και την «αρνητική απάντηση του Υπουργού Υγείας» στην κοινοβουλευτική επερώτηση 23 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ζητούσαν τη δημιουργία ΜΕΘ Παίδων, τονίζοντας πως η απουσία της, όπως και η απουσία ιατρικού προσωπικού και υποδομών στην ΠΑΜΘ, «στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές και απίστευτη ταλαιπωρία πολιτών που ασθενούν». Καταλήγοντας, επισημαίνουν ότι ειδικά σε φάσεις έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων, η διαθεσιμότητα κλινών στη μοναδική ΜΕΘ Παίδων στη βόρεια Ελλάδα, που λειτουργεί στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, «είναι οριακή», ενώ σημειώνουν ότι πέρα από τα ιατρικά οφέλη, «υπάρχουν επίσης γεωπολιτικοί και εθνικοί λόγοι, που καθιστούν αναγκαία τη λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή της ΑΜΘ».