Τον ρόλο των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη εξήγησε ο Αμερικανός πρέσβης  

Τον ρόλο των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη εξήγησε ο Αμερικανός πρέσβης  

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Χακάν Τσελίκ, ρώτησε ευθέως τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζεφ Φλέικ, στην Άγκυρα, εάν η μεταφορά αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη στρέφεται κατά της Τουρκίας, και εκείνος απάντησε ότι «οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν καμία βάση».

Μάλιστα πρόσθεσε: «Εκτιμούμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Δεν ευνοούμε τον έναν έναντι του άλλου. Υπάρχει μια μικρή συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη, αλλά είναι πολύ αναγκαία για την υποστήριξη της αμυντικής προσπάθειας στην Ουκρανία».

Η ερώτηση έγινε στο πλαίσιο μιας συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις που παραχώρησε ο Αμερικανός πρέσβης και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα και την πώληση στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Επιπλέον ανέφερε ότι η Τουρκία «βοήθησε πολύ» ενεργοποιώντας τη Σύμβαση του Μοντρέ, «αλλά εμποδίζει επίσης τους συμμάχους να ανεφοδιάσουν την Ουκρανία».

«Η συγκέντρωση (σ.σ. στρατιωτικών δυνάμεων) στην Ελλάδα είναι απλώς μια προσπάθεια ανεφοδιασμού. Δεν ευνοούμε τον έναν σύμμαχο έναντι του άλλου. Και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από το γεγονός ότι η Τουρκία και η Ελλάδα αποφάσισαν να είναι το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης. Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις ότι δεν γίνονται πτήσεις, προκλήσεις ή οτιδήποτε βλάπτει τις διμερείς σχέσεις» είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Μπορώ να το πω αυτό με βεβαιότητα ότι η Τουρκία είναι ο εταίρος μας και δεν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε αντιπαράθεση με την Τουρκία, διαβεβαίωσε ο Τζεφ Φλέικ. Τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία «και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τη στηρίξουμε».