Σοβαρή καταγγελία: Δαδιά και Δέλτα Έβρου θα γεμίσουν με 41 ανεμογεννήτριες

Δαδιά και Δέλτα Έβρου θα γεμίσουν ανεμογεννήτριες

Σύμφωνα με την καταγγελία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, μπήκε στο στόχαστρο μια τεράστια παραποτάμια έκταση, ανάμεσα στα Εθνικό Πάρκο Δαδιάς και Δέλτα Έβρου.

Η καταγγελία μιλάει για περιβαλλοντικό έγκλημα, καλυμμένο με τον “πράσινο” μανδύα των ανεμογεννητριών, που σχεδιάζεται στον πολύπαθο Έβρο.

Αυτή τη φορά στο στόχαστρο μπαίνει η κοιλάδα του ποταμού Έβρου και ειδικότερα η παραποτάμια περιοχή ανάμεσα σε δύο Εθνικά Πάρκα, του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου και του Εθνικού Πάρκου Δέλτα ΈβρουH γερμανική εταιρεία υπέβαλε μελέτη για την εγκατάσταση 41 ανεμογεννητριών (α/γ).

Στην ίδια τη μελέτη του έργου, από τις καταγραφές που έγιναν κατά τις εργασίες πεδίου για την ορνιθοπανίδα στην περιοχή έρευνας του ΑΣΠΗΕ, προκύπτουν οι εξής αριθμοί:

2.200 κύκνοι (συνολικά και από τα τρία είδη – Αγριόκυκνος Νανόκυκνος, Βουβόκυκνος) κατά τους χειμερινούς μήνες. 2.250 λευκοπελαργοί και 500 μαυροπελαργοί, κατά τους ανοιξιάτικους μήνες.
600 καλαμόκιρκοι, 260 σαΐνια, 30 μαυρόγυπες, 210 διδαετοί, 75 κραυγαετοί και πολλά ακόμα πουλιά.

Κι ενώ είναι πασιφανές πως πρόκειται για έναν μεταναστευτικό διάδρομο με διέλευση δεκάδων χιλιάδων πουλιών ( είναι Ζώνη Ειδικής Προστασίας – περιοχή Natura) το Δέλτα Έβρου αποτελεί θεσμοθετημένο μεταναστευτικό πέρασμα. Έτσι, ενώ είδαν αυτά τα νούμερα πουλιών, ενώ είδαν ότι είναι περιοχή natura, η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση του έργου «συμπεραίνει» πως με την τοποθέτηση συστήματος αποτροπής πρόσκρουσης (ορθότερα: εκδίωξης) πουλιών, όποτε όλα θα είναι καλά για τα πουλιά και θα μπουν οι 41 ανεμογεννήτριες της γερμανικής εταιρίας στον Έβρο.

Όμως αυτό που θα συμβεί σε περίπτωση υλοποίησης του έργου θα είναι σαφέστατα καταστροφικό για το περιβάλλον και τα πουλιά του Έβρου.

Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), αναφέρει χαρακτηριστικά τα παρακάτω στο κατευθυντήριο κείμενο για τον μετριασμό των επιπτώσεων από τα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας:

«Τα μεταναστευτικά πτηνά επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις ανεμογεννήτριες, καθώς συχνά ταξιδεύουν σε μεγάλα σμήνη κατά μήκος προκαθορισμένων διαδρομών. Οποιαδήποτε εμπόδια «μπλοκάρουν» τις διόδους πτήσης τους, όχι μόνο θα προκαλέσουν θανατώσεις από πρόσκρουση, αλλά δύναται να τα υποχρεώσουν να δαπανήσουν κρίσιμα ενεργειακά αποθέματα με το να εκτρέπονται της πορείας τους ή να παρακάμψουν συνολικά απαραίτητους σταθμούς ξεκούρασης».

Τα περιβαλλοντικά δεδομένα, συνεπώς, είναι συντριπτικά προς την κατεύθυνση της απόρριψης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων/ΕΟΑ. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα αποτελέσει άλλη μια βαθιά μαχαιριά στο ήδη πολυτραυματισμένο σώμα της Εβρίτικης φύσης!