Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ σταθερά διεκδικεί την κάλυψη όλων των αναγκών του ΕΚΑΒ σε προσωπικό και μέσα

Κουτσούμπας το ΚΚΕ σταθερά διεκδικεί την κάλυψη όλων των αναγκών του ΕΚΑΒ σε προσωπικό και μέσα

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ (ΠΟΠΕΚΑΒ).

Ο κ. Κουτσούμπας αφού καλωσόρισε τους εκπρόσωπους των εργαζομένων, σημείωσε ότι το ΚΚΕ σταθερά διεκδικεί την κάλυψη όλων των αναγκών του ΕΚΑΒ σε προσωπικό και μέσα και τόνισε: «Μιας και μπαίνουμε και σε καλοκαιρινή περίοδο, θα επιδεινωθούν τα προβλήματα, οι τεράστιες δηλαδή ελλείψεις και σε προσωπικό και σε στόλο, οχήματα και ασθενοφόρα. Γιατί έχουμε έξαρση ατυχημάτων την περίοδο αυτή, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές, αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αττική ή η Κεντρική Μακεδονία, που γύρω τους έχουν πολλά σημεία που επισκέπτεται πολύς κόσμος και εσωτερικός τουρισμός και από το εξωτερικό.

Από αυτή την άποψη είναι δυο φορές πιο επείγον αυτό που η κυβέρνηση έπρεπε να κάνει χτες, να το κάνει σήμερα, δηλαδή να προκηρύξει θέσεις μόνιμου προσωπικού, να προσλάβει, να το κάνει έστω και σήμερα. Και βεβαίως να πάρει νέα ασθενοφόρα, γιατί τα παλιά έχουν και μεγάλες βλάβες».

Κατά τη συνάντηση ο Δ. Κουτσούμπας παρουσίασε στους εκπροσώπους της ΠΟΠΕΚΑΒ τις διεκδικήσεις του ΚΚΕ για τη λειτουργία του ΕΚΑΒ και για τις ανάγκες του προσωπικού του, όπως: Αυξήσεις στους μισθούς, με επαναφορά του 13ου-14ου μισθού και ένταξή τους στα ΒΑΕ. Σύγχρονα, επαρκή σε αριθμό ασθενοφόρα, με αναβάθμιση του εξοπλισμού τους. Πανελλαδικό σχεδιασμό τμημάτων αεροδιακομιδών και πλωτών μέσων για την πραγματοποίηση των διακομιδών, ενάντια στην απαξίωση του ΕΚΑΒ, τις “Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα” και την εκχώρηση υπηρεσιών του ΕΚΑΒ σε ιδιώτες.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ευχαρίστησαν τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την ανταπόκριση στο αίτημά τους για συνάντηση, εξέθεσαν αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις ελλείψεις προσωπικού, οχημάτων, τις άσχημες συνθήκες εργασίας με εντατικοποίηση των όρων και ωραρίων εργασίας τους, καθώς και την κακή κατάσταση των οχημάτων του στόλου του ΕΚΑΒ, με μεγάλους κινδύνους για τους ίδιους, αλλά και για την παροχή του σημαντικού για τη δημόσια υγεία έργου της παροχής προνοσοκομειακής φροντίδας, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες, με την προσέλευση χιλιάδων επισκεπτών.

Ακόμα εξέφρασαν την έντονη διαφωνία της Ομοσπονδίας με τις κυβερνητικές ρυθμίσεις που αφορούν στο να παρέχονται οι πρώτες βοήθειες και να πραγματοποιείται η διακομιδή τραυματιών και ασθενών από μαθητευόμενους και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των ΟΤΑ, ζητώντας την άμεση μονιμοποίηση των περισσότερων από 800 επικουρικών συναδέλφων τους.

Ο Κουτσούμπας διαβεβαίωσε τους εκπρόσωπους της ΠΟΠΕΚΑΒ πως το ΚΚΕ θα φέρει τα αιτήματά τους και μέσα στη Βουλή, αλλά και με αγωνιστικές πρωτοβουλίες θα διεκδικήσει μαζί τους την ικανοποίησή τους.

Σε δήλωσή του ο Χρήστος Αγγελίδης είπε ότι «είναι απαράδεκτο να επιτρέπεται σε μαθητευόμενους να μπαίνουν σε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και να κάνουν διάσωση, βάσει του νόμου 5111 και του άρθρου 38» και πρόσθεσε «επίσης ζητάμε την κατάργηση της ΠΝΠ που επιτρέπει σε στρατιωτικούς, πυροσβέστες και οδηγούς των ΟΤΑ να κάνουν προνοσοκομειακή φροντίδα οδηγώντας τα ασθενοφόρα».

«Κυρίαρχο ζήτημα είναι και η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς, μετά από 35 και πλέον χρόνια λειτουργίας του ΕΚΑΒ, δεν είναι δυνατόν η αντιμετώπιση ενός επείγοντος περιστατικού σε έναν ορεινό όγκο, σε κάποιο χωριό, ή σε κάποιο απομακρυσμένο νησί να γίνεται από ΔΕ διασώστες ασθενοφόρων. Ζητάμε την ένταξη στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Επίσης στην τροπολογία του νόμου για τις αεροδιακομιδές και τις βάσεις των ελικοπτέρων για τις οποίες έχει πρόταση να καταθέσει η Πολιτική Προστασία, οι αεροδιακομιδές να στελεχωθούν από διασώστες του ΕΚΑΒ για τους οποίους πλήρωσε ο λαός από το υστέρημά του προκειμένου να εκπαιδευτούν και να μπορούν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Είμαστε αντίθετοι για τα πέντε χρόνια, να έλθουν διασώστες από το εξωτερικό για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας» πρόσθεσε.

Τέλος, ο Χ. Αγγελίδης, αναφέρθηκε και στη μονιμοποίηση των επικουρικών, σημειώνοντας «είναι 820 συνάδελφοι μας σε όλη την Ελλάδα οι οποίοι καλύπτουν διαρκείς κα πάγιες ανάγκες, ο νόμος Βορίδη πρέπει να επεκταθεί και όπως έγινε για τη “Βοήθεια στο Σπίτι” να γίνει και για το ΕΚΑΒ ούτως ώστε να καταλάβουν τις θέσεις αυτές τις οποίες εδώ και τρία χρόνια δικαιούνται».