ΠΑΣΟΚ: Αυτοί είναι οι υποψήφιοι πρόεδροι, απέναντι στον Ανδρουλάκη / Πηγαίνει σε εκλογές το ΠΑΣΟΚ

ΠΑΣΟΚ αυτοί είναι οι υποψήφιοι πρόεδροι
Intime

Ξεκινάει κι επισήμως η μάχη της ηγεσίας για τον ΠΑΣΟΚ. Σε εκλογές πηγαίνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με τον Παύλο Γερουλάνο και τον Δήμαρχο Αθηνών Χάρη Δούκα να ανακοινώνουν κι επισήμως την υποψηφιότητα τους για την προεδρία του κόμματος.

Να διεξαχθούν οι εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στις 6 Οκτωβρίου και ο δεύτερος γύρος, εφόσον χρειαστεί, στις 13 Οκτωβρίου, εισηγήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του με την οποία ξεκίνησε η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

«οι υποψηφιότητες και οι πολιτικές θέσεις όλων μας να παρουσιαστούν σε ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή τρεις εβδομάδες πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών», και με βάση το καταστατικό μας, με ανοιχτό τηλεοπτικό διάλογο, ένα ελεύθερο debate, δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ο Παύλος Γερουλάνος, που μίλησε για «τρίπτυχο ευθύνης»: Σχέδιο για την κοινωνία, κόμμα που ακούει την κοινωνία, ενότητα με προοπτική.

«Θα είναι τιμή μου να διεκδικήσω την ψήφο των μελών και των φίλων μας, για να λάβω την εντολή να ηγηθώ του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος» είπε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Α’ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος. Παράλληλα, παρουσίασε τη συγκεκριμένη πολιτική του πρόταση με τίτλο «Αναγέννηση», για μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία του κράτους και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, ώστε να διασφαλίζονται 6 θεμελιώδη δικαιώματα για κάθε πολίτη, τα οποία σήμερα καταπατούνται: «Το δικαίωμα να είμαστε όλοι ίσοι, απέναντι στον νόμο και το κράτος. Το δικαίωμα στη Δημοκρατία και τη δυνατότητά μας να συνδιαμορφώνουμε το συλλογικό μας μέλλον. Το δικαίωμα στην ασφάλεια και τη δυνατότητά μας να προγραμματίζουμε τη ζωή μας δίχως άγχος, χωρίς καταπίεση. Τη δυνατότητα να προοδεύουμε, ατομικά και συλλογικά, μέσα από την άμεση και ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και τον πολιτισμό. Το δικαίωμά μας να έχουμε ίσες ευκαιρίες στους πόρους της δημιουργίας και να δημιουργούμε ανάλογα με τις δυνατότητες και τις δεξιότητές μας. Και τη δυνατότητά μας να εκπροσωπούμαστε επάξια στο διεθνές στερέωμα, εκεί που παίρνονται αποφάσεις που διαφεντεύουν τη ζωή μας».

Στη συνέχεια, ο Παύλος Γερουλάνος τόνισε: «Το πλαίσιο αρχών που περιέγραψα βασίζεται στην ιδέα ότι η «Αναγέννηση της Ελλάδας» ξεκινάει από την «Αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ». Διότι οι παθογένειες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε απαιτούν πρώτα από εμάς να αλλάξουμε και να υπηρετήσουμε την πολιτική αλλιώς».

«Οι παρέες, ναι, γράφουν ιστορία. Στην πολιτική, όμως, ιστορία γράφουν κόμματα ανοιχτά, δημοκρατικά, σύγχρονα», είπε και συμπλήρωσε: «Έτσι, γύρω από ένα ΠΑΣΟΚ ανανεωμένο, «Αναγεννημένο», πιστό στις αρχές και τις αξίες του, μπορούμε να χτίσουμε τη μεγάλη παράταξη που θα ενώσει τις προοδευτικές δυνάμεις, σε όλο το πολιτικό φάσμα. Που θα κοιτάξει άμεσα στα μάτια τη Συντήρηση και θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Όλα τα άλλα είναι σενάρια φαντασίας που θα μας αναλώσουν σε ατελείωτες συζητήσεις διαδικασιών και θα μας αποσπάσουν από το πρωταρχικό μας έργο: Να μιλήσουμε ξανά στην καρδιά και την ψυχή της Ελληνίδας και του Έλληνα».

Ο Παύλος Γερουλάνος έκλεισε την ομιλία του μιλώντας για το «τρίπτυχο της ευθύνης» (σχέδιο για την κοινωνία, κόμμα που ακούει την κοινωνία, ενότητα με προοπτική) για το οποίο διεκδικεί την ψήφο των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ: «Ζητώ να ηγηθώ της ευθύνης να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο που θα γίνει κοινωνικά πλειοψηφικό, γιατί θα απαντάει πειστικά, στις ανάγκες του ελληνικού νοικοκυριού. Να ηγηθώ της ευθύνης να απογειώσουμε, λειτουργικά, το κόμμα ώστε να φτάσουμε το σχέδιό μας σε κάθε ελληνική οικογένεια. Και να την πείσουμε. Και ζητώ να ηγηθώ της ευθύνης της ενότητας. Μια ενότητα που θα ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ σίγουρο για τον εαυτό του, έτοιμο, για μια ακόμα φορά, να ανοίξει, με ειλικρίνεια, την αγκαλιά του σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, από την Αριστερά και το Κέντρο μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς, για να διεκδικήσουμε μαζί και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και τη διακυβέρνηση της Πατρίδας μας! Σχέδιο, για την κοινωνία. Κόμμα που ακούει την κοινωνία. Ενότητα με προοπτική. Το τρίπτυχο της ευθύνης στο οποίο δεσμεύομαι. Το τρίπτυχο που εγγυάται την επιτυχία όλων μας».

Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε και ο Χάρης Δούκας.

«Δεν κρύβομαι, δεν φοβάμαι γι’ αυτό είμαι εδώ και ζητώ την στήριξή σας για να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ κυβερνητική δύναμη. Να νικήσει τη ΝΔ όπως στην Αθήνα».

Ο κ. Δούκας ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει δήμαρχος Αθηναίων είτε χάσει είτε κερδίσει τη μάχη για την ηγεσία , συμφωνώντας παράλληλα με τον οδικό χάρτη που πρότεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης για εκλογή ηγεσία τον Οκτώβριο. Ωστόσο, ο Χάρης Δούκας τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα να ανοίξουμε τον κύκλο της υπέρβασης. Να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ μεγάλο με ανάταξη δυνάμεων, με τομές και ρήξεις με το παρελθόν. Για να ξαναγίνει κόμμα των μελών κι όχι κόμμα μηχανισμών δίνοντας ρόλο στον καθένα».

Πριν λίγα λεπτά και η Μιλένα Αποστολάκη δήλωσε υποψήφια για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Θέτω όλες μου τις δυνάμεις ως υποψήφια για την ηγεσία, στην υπηρέτηση του στόχου αυτού και καλώ τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας με την μαζική του συμμετοχή στην εκλογική μας διαδικασία, να σφραγίσει την επίτευξη του», αναφέρει σε δήλωσή της η Μιλένα Αποστολάκη, γνωστοποιώντας την υποψηφιότητά της για την αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ.