Αλεξανδρούπολη: Εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 5 ετών, αφέθηκαν ελεύθεροι οι “σερίφηδες”

Αλεξανδρούπολη αφέθηκαν ελεύθεροι οι σερίφηδες

Οι «αυτόκλητοι σερίφηδες» της Αλεξανδρούπολης που είχαν κρατήσει παράνομα μέσα σε τρέιλερ – κλουβί 13 τρομαγμένους μετανάστες και περιέφεραν το «κατόρθωμα» τους στα κοινωνικά δίκτυα, καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κομοτηνής για πλημμέλημα, παράνομη κατακράτηση ανθρώπων.

Με γροθιές και κλωτσιές, τη χρήση μιας μεταλλικής ράβδου και την απειλή κυνηγετικής καραμπίνας, με την οποία πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό, κρατήθηκαν οι μετανάστες.

Οι «αυτόκλητοι σερίφηδες» διαπόμπευσαν βιντεοσκοπώντας με τα κινητά τους τηλέφωνα τους κρατούμενους τους, ότι είναι υπαίτιοι της πυρκαγιάς του Έβρου σε όλο το διαδίκτυο “Εχω φορτώσει 25 κομμάτια”, ακούγεται να λέει στο βίντεο ο αλβανικής καταγωγής άντρας. Μάλιστα, οι καταδικασμένοι δήλωσαν ότι έχουν δει αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, αποτελούμενο από δύο παλιά ελαστικά αυτοκινήτου, έξι σανίδια και ένα σφουγγάρι. Μάλιστα ισχυρίστηκαν πως οι μετανάστες, με ένα μπαλόνι που περιείχε εύφλεκτο υγρό και με ένα μαχαίρι το οποίο χτυπούσαν για να βγάλουν… σπίθα, επιχειρούσαν να βάλουν φωτιά στον «μηχανισμό».

Κανένα από τα υποτιθέμενα αντικείμενα δεν εντοπίστηκε από τις αστυνομικές αρχές, ενώ η πρόθεση πρόκλησης φωτιάς με το μαχαίρι καταρρίφθηκε στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ως «αντίθετη στα διδάγματα της κοινής πείρας και της λογικής». Επιπλέον, από την έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης προκύπτει ότι το γενετικό υλικό που βρέθηκε στον φερόμενο ως εμπρηστικό μηχανισμό δεν ανήκει σε κανέναν από τους 13. Κατέστη, έτσι, σαφές πως τα μοναδικά στοιχεία σε βάρος των μεταναστών προέρχονταν από τις καταθέσεις των τριών ανδρών.

Οι 13 πρόσφυγες που είχαν κατηγορηθεί για εμπρησμό, από τους «αυτόκλητους σερίφηδες» έχουν αθωωθεί οριστικά, από τα ελληνικά δικαστήρια.

Η καταδίκη

Ο Αλβανός και ιδιοκτήτης του τρέιλερ, που δημοσίευσε και το σχετικό βίντεο του επιβλήθηκε φυλάκιση 63 μηνών (5 χρόνια και τρεις μήνες) και στους άλλους δύο Έλληνες κατηγορούμενους ποινή 60 μήνες, δηλαδή 5 χρόνια.

Οι ποινές και των 3 κατηγορουμένων μετατράπηκαν σε εξαγοράσιμη ποινή, 10 ευρώ την ημέρα. Όλοι άσκησαν έφεση που έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και αποφυλακίστηκαν, ενώ οι 10 μήνες της προφυλάκισης θα αφαιρεθούν από την ποινή τους.