Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης: Ψήφισμα προς Γεωργιάδη για δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στο νοσοκομείο

Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης ψήφισμα για δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στο νοσοκομείο

«Εθνικοί και γεωπολιτικοί λόγοι επιβάλλουν την δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ)», υποστηρίζει σε ομόφωνο ψήφισμα του το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολη το οποίο απέστειλε στον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, επισημαίνοντας πως «η υγεία αποτελεί αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα όλων».

Να σημειωθεί πως για την δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στο ΠΓΝΑ η εταιρία Gastrade A.E. μετά από πρόταση του δημάρχου Ιωάννη Ζαμπούκη, έχει δεσμευτεί να προβεί στη δωρεά για την τρέχουσα χρονιά δύο σύγχρονων εξοπλισμένων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Παίδων, με τον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη να δηλώνει πως «δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας μιας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο ΠΓΝΑ καθώς επαρκούν οι κλίνες  της Θεσσαλονίκης».

 Η απόφαση για την έκδοση ψηφίσματος είχε ληφθεί στη συνεδρίαση της 11ης Ιουνίου μετά και από  μία σειρά σχετικών ψηφισμάτων  που έλαβαν  τα δημοτικά συμβούλια  άλλων  Δήμων της ΑΜΘ, καθώς και αποφάσεων επιστημονικών φορέων.

Όπως ανέφερε σε σχετική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης «… αυτό που βιώνουμε στην Αλεξανδρούπολη επί δεκαετίες είναι η οριακή (στην καλύτερη περίπτωση ένα κρεβάτι) διαθεσιμότητα της ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου, γεγονός που επιβεβαίωσε δημόσια και ο πρώην υπουργός Υγείας, κ. Χρυσοχοΐδης σε επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη… πέραν των ιατρικών προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία ΜΕΘ Παίδων στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, που να εξυπηρετεί την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς και τα νησιά Λέσβο, Άγιο Ευστράτιο, Λήμνο, Σαμοθράκη και Θάσο, υπάρχουν επιτακτικοί εθνικοί και γεωπολιτικοί λόγοι… την ασφάλεια που οφείλουμε να διασφαλίσουμε στους μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες της περιφέρειά μας και των νησιών του ΒΑ Αιγαίου και αφορά την καθημερινότητα και τη δημόσια υγεία».                             

Όπως αναφέρει το ψήφισμα: «… Η εν λόγω Μονάδα, η οποία, θα αφορά τον παιδιατρικό πληθυσμό της Αν. Μακεδονίας Θράκης και των νήσων του Βορείου Αιγαίου (Λέσβο, Άγιο Ευστράτιο, Λήμνο, Σαμοθράκη και Θάσο), θα εξυπηρετήσει πληθυσμιακά περιοχή αντίστοιχη, ίσως και μεγαλύτερη (απογραφή 2021) της Θεσσαλίας (υπό κατασκευή ΜΕΘ παίδων στο Νοσοκομείο Λάρισας). Πέραν αυτού, η αναγκαιότητα της ΜΕΘ Παίδων στο ΠΓΝΑ, προκύπτει από τις μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις (301 Km από Θεσσαλονίκη και αεροδιακομιδές προς Αθήνα). Στις αποστάσεις αυτές πρέπει να προστεθούν και οι γεωγραφικές ιδιομορφίες της περιοχής μας. Η λειτουργία ΜΕΘ παίδων στην περιοχή μας που εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα οδικού δικτύου, χωρίς σιδηροδρομική διασύνδεση, με χιλιάδες κατοίκους σε απομακρυσμένους ορεινούς όγκους που δεν καλύπτονται ούτε με κέντρα υγείας, χιλιάδες κατοίκους στα νησιά της Σαμοθράκης και της Θάσου, δεν είναι πολυτέλεια αλλά βασική ανάγκη…. Εκτός από τις ιατρικές προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία ΜΕΘ Παίδων στο ΠΓΝΑ, υπάρχουν επίσης επιτακτικοί εθνικοί και γεωπολιτικοί λόγοι που επιβάλλουν την εγκατάσταση μιας τέτοιας μονάδας στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή μας…».

ΕΡΤ