Σκληρή κριτική για καθυστερήσεις του Κράτους όσον αφορά τα έργα πρόληψης και αποκατάστασης για πυρκαγιές και πλημμύρες κάνει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης

Σκληρή κριτική για καθυστερήσεις του Κράτους όσον αφορά τα έργα πρόληψης και αποκατάστασης για πυρκαγιές και πλημμύρες κάνει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης

Σκληρή κριτική ασκεί ο Δήμος Αλεξανδρούπολης για την καθυστέρηση υλοποίησης έργων πρόληψης και αποκατάστασης ζημιών από πυρκαγιές και πλημμύρες στον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Με ανακοίνωση του ο Δήμος, υπενθυμίζει όσα είπε ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης πριν καιρό, που έθεσε τον έντονο προβληματισμό του για τις κωλυσιεργίες και όσα καθυστερούν και δεν έχουν γίνει ακόμη στον τόπο μας, στο συνέδριο για την “Κλιματική ανθεκτικότητα και την Τοπική Κοινωνία” ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αναλυτικά όσα είχε δηλώσει δημόσια ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης:

“…Ωστόσο, οι πολύ πρόσφατες φωτιές που ξέσπασαν μόλις πριν μια βδομάδα στον Δήμο Αλεξανδρούπολης και μάλιστα στα ίδια σημεία που επηρεάστηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που έκαναν την εμφάνισή τους από τις αρχές του καλοκαιριού και οι αμέτρητες φωτιές που ξεσπούν καθημερινά στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, δε σας κρύβω ότι μόνο αμηχανία μου προκαλούν, καθώς αυτόματα αναρωτιέμαι εάν έχουν γίνει όλα όσα θα μπορούσαν να έχουν γίνει μέσα σε έναν χρόνο, ώστε να αποτρέψουμε την επανάληψη των ίδιων καταστάσεων;

Γιατί

Δεν έχει εγκριθεί ακόμη, τρία χρόνια μετά και εκ των υστέρων, η πρόταση χρηματοδότησης που ως Δήμος Αλεξανδρούπολης καταθέσαμε ήδη από τον Φεβρουάριο του 2021 για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της πολιτικής προστασίας μας, την απόκτηση ψηφιακών συστημάτων για την έγκαιρη ανίχνευση καπνού και την άμεση κατάσβεση της φωτιάς που θα επιτρέψει την αναβάθμιση της επιχειρησιακής της ετοιμότητας.

Δεν έχει δρομολογηθεί το άνοιγμα του κόμβου των Δικέλλων, ως η μοναδική διέξοδος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προς τη δύση.

Δεν έχει αποφασιστεί η αναβάθμιση του εθελοντικού κλιμακίου στις Φέρες σε μόνιμο πυροσβεστικό.

Δεν έχει εγκατασταθεί πυροσβεστικό κλιμάκιο στην Κίρκη.

Δεν έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του εδάφους στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, την υλοποίηση των τεχνικών έργων απορροής υδάτων, την αποκατάσταση ρεμάτων, την αντιπλυμμηρική θωράκιση των περιοχών που επλήγησαν πρωτίστως.

Και αναφέρομαι μόνο στα επείγουσας σημασίας σημεία που έθεσα στον Πρωθυπουργό με υπόμνημα και που απέστειλα την επομένη ακριβώς ημέρα της καταστροφικής εκείνης πυρκαγιάς..

Όταν λοιπόν δεν έχουν γίνει ακόμη αυτά «τα βασικά», τότε ο προβληματισμός τείνει να γίνει ακόμη πιο έντονος και η «ανθεκτικότητα» το πιο διαδεδομένο λήμμα στο ευρετήριο των επιστημονικών περιοδικών.”

*Για την ιστορία να επισημάνουμε ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αλεξανδρούπολης, τον Φεβρουάριο του 2021 αιτήθηκε, με τεχνικά δελτία που συντάχθηκαν άμεσα, τη χρηματοδότηση έργων ποσού 16.100.000€.

Από το ποσό αυτό, μέχρι και σήμερα, έχουν παραληφθεί από χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και Υπουργειο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας 2.000.000€, εκ των οποίων τα 1.350.000€ αφορούν σε αποκαταστάσεις στις τρείς Δημοτικές Ενότητες του Δήμου (Φέρες, Τραϊανούπολη, Αλεξανδρούπολη), τα 400.000€ στην εκπόνηση της Υδραυλικής μελέτης Απαλού, τα 224.000€ σε αποκαταστάσεις δικτύων κτηνοτροφικών μονάδων (δεξαμενές, ποτίστρες κλπ) και τα 26.000€ σε αποκαταστάσεις πινακίδων κάθετης σήμανσης.

Παράλληλα, από ιδίους πόρους, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει διαθέσει το ποσό των 1.917.000€, από τα οποία τα 1.012.000€ αφορούν σε αποκαταστάσεις στις τρεις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου (Φέρες, Τραϊανούπολη, Αλεξανδρούπολη) και τα 905.000 € στην εκπόνηση της Υδραυλικής Μελέτης Ανατολικού Τομέα Αλεξανδρούπολης.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2023 και τα αποτελέσματά τους στο ανάγλυφο της περιοχής, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχοντας συντάξει άμεσα τα τεχνικά δελτία, έχει αιτηθεί χρηματοδότηση 1.800.000€ εκ των οποίων, τα 800.000€ αφορούν σε συμπληρωματικά έργα στην Δ.Ε. Αλεξανδρούπολης («Κατασκευή οδικών και υποδομών Δ.Ε. Αλεξανδρούπολης -Δυτικός και Ανατολικός Τομέας»), τα 360.000€ για μελέτες κατασκευής έργων πλημμυρικής θωράκισης στις πληγείσες περιοχές («Προμελέτη εκτίμησης επικινδυνότητας των καταστροφών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά του Αυγούστου 2023») και τα 640.000€ για την οριστική μελέτη του έργου «Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων ανατολικά του ΓΠΣ Αλεξανδρούπολης» για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών του Αυγούστου 2023, έργα για τα οποία είμαστε εν αναμονή της πράξης ένταξης.