Στην Αλεξανδρούπολη χτυπάει η καρδιά του θεσμού της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος / Με ομιλία του Χρ. Τοψίδη και παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών ξεκίνησε

Στην Αλεξανδρούπολη χτυπάει η καρδιά του θεσμού της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος

Στην Αλεξανδρούπολη βρίσκονται ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης, προκειμένου να συμμετάσχουν στις διήμερες εργασίες του τακτικού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.

Τη μεγάλη συμβολή των Περιφερειών στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ανέδειξε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης από το βήμα του τακτικού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.

Με την ιδιότητα του οικοδεσπότη και καλωσορίζοντας τους συνέδρους και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο συνέδριο, στην ατζέντα του οποίου βρίσκονται η νέα θεσμική μεταρρύθμιση και η κλιματική αλλαγή, ο κ. Τοψίδης υπογράμμισε πως οι περιφέρειες αποτελούν πυλώνες κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό», τόνισε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, «ότι το συνέδριο λαμβάνει χώρα σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται τη σύνταξη του νέου αυτοδιοικητικού κώδικα. Μία θεσμική πρωτοβουλία, από την οποία προσδοκούμε όλοι μας ότι θα λυθούν διαχρονικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης και ότι θα αποτελέσει το καθοριστικό βήμα για τη μετάβαση από την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή και τοπική διακυβέρνηση».

Ο κ. Τοψίδης εξέφρασε την πεποίθηση πως μια θεσμική μεταρρύθμιση για να είναι αποτελεσματική πρέπει να δίνει απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως την οργάνωση και τη διοίκηση, τους οικονομικούς πόρους, τον στρατηγικό σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών, τη διαλειτουργικότητα και τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. «Με τις αλλαγές αυτές, οι Περιφέρειες θα ανταποκρίνονται και θα δίνουν λύσεις ακόμη πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά προς όφελος των συμπολιτών μας», τόνισε.

Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ αναφέρθηκε επίσης στη στενότερη και αποτελεσματικότερη σχέση που έχει η περιφερειακή αυτοδιοίκηση μεταξύ των πολιτών και της κεντρικής εξουσίας, σημειώνοντας ότι οι περιφερειακές αρχές είναι σε καλύτερη θέση να κατανοήσουν και να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, καθώς γνωρίζουν τη δυναμική και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής τους. «Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση είναι συχνά πιο αποτελεσματική στην αξιοποίηση των πόρων και δυνατοτήτων για την προώθηση της ανάπτυξης και της ευημερίας. Οι περιφέρειες έχουν ρόλο-κλειδί στην παραγωγή πλούτου, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην τόνωση της τοπικής ανάπτυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

   Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ΠΑΜΘ

Η αναγκαία θεσμική μεταρρύθμιση, η κλιματική αλλαγή και η ανθεκτικότητα απέναντι σε φυσικές καταστροφές, η ενέργεια, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή, αναμένεται -μεταξύ άλλων- να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων στις δυο ημέρες που θα διαρκέσει το συνέδριο. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τοψίδης σημείωσε με έμφαση πως απώτερος στόχος όλων των προσπαθειών είναι τελικά η ευημερία των ίδιων των πολιτών.

Αναφέρθηκε, δε, στις προκλήσεις και στις ιδιαιτερότητες της Περιφέρειας ΑΜΘ (ΠΑΜΘ), σημειώνοντας πως η διοίκηση του εστιάζει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τη δυναμική που διαθέτει η περιοχή, κάνοντας αναφορά στη σημαντική γεωστρατηγική της θέση, στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών και την προοπτική να εξελιχθεί σε κέντρο Logistics στη ΝΑ Ευρώπη στον τομέα της ενέργειας, στον πρωτογενή τομέα, στον τομέα του τουρισμού -και ειδικά του εναλλακτικού, καθώς και στους τομείς του πολιτισμού, της ιστορίας και της αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών – γλωσσικά, θρησκευτικά και πολιτισμικά – πληθυσμιακών ομάδων.

 «Επιταχύνουμε τον βηματισμό μας προς την κατεύθυνση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων και επενδύσεων. Επενδύσεις, που ειδικά στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, διαμορφώνουν νέες οικονομικές δυνατότητες. Με την αναβάθμιση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου στα δύο λιμάνια, Αλεξανδρούπολης και Καβάλας. Με την εγκατάσταση σταθμού LNG και αγωγών φυσικού αερίου (όπως ο TAP) που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια. Η περιοχή αποκτά επίσης γεωστρατηγική σημασία και στον αμυντικό τομέα, λόγω της εγγύτητάς της με κρίσιμες γεωπολιτικές ζώνες και την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης», εξήγησε ο κ. Τοψίδης.

   Το νέο ΕΣΠΑ ευκαιρία αξιοποίησης ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων

Στη διάρκειας της εναρκτήριας ομιλίας του, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ έκανε εκτεταμένη αναφορά στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, το οποίο, όπως είπε, «αποτελεί μοναδική ευκαιρία αξιοποίησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε να υλοποιηθούν έργα πνοής στην ΠΑΜΘ. Γι’ αυτό ως διοίκηση έχουμε ανοίξει μία ευρεία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία για την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, με την περιφέρειά μας να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε εντάξεις έργων ύψους 366,3 εκατ. ευρώ».

«Με εργαλείο μας το νέο ΕΣΠΑ», υπογράμμισε, «προχωράμε στην ολοκλήρωση κρίσιμων υποδομών που συνδέουν την ΠΑΜΘ με τα εθνικά και διεθνή δίκτυα μεταφορών και ενέργειας, ενισχύουν τη γεωστρατηγική της θέση και παράλληλα δημιουργούν ευνοϊκό και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Μέσω των στόχων που τέθηκαν επιχειρείται η βελτίωση των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών δεικτών της περιφέρειας, με τον άνθρωπο να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε πολιτική μας επιλογής. Αναγνωρίζοντας, μάλιστα, ότι το δημογραφικό είναι ένα μείζον ζήτημα για την περιφέρειά μας και πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά και στοχευμένα, θέσαμε σε εφαρμογή δράση πρόσληψης νέων ανέργων υψηλών προσόντων από επιχειρήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 12.5 εκατ. ευρώ, δράση υποστήριξης ίδρυσης νέων επιχειρήσεων από ανέργους, συνολικού προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ και δράσεις ενίσχυσης ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, συνολικού προϋπολογισμού 13,0 εκατ. Επίσης, δίνοντας έμφαση στη νέα γενιά της περιφέρειας μας, διαθέτουμε περί τα 25 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία, επέκταση και εκσυγχρονισμό μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Περιφέρεια».

   Το στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση του Έβρου

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του και με αφορμή τη διεξαγωγή του συνεδρίου στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Τοψίδης τόνισε πόσο ξεχωριστός και ιδιαίτερος είναι ο Έβρος, σημειώνοντας πως η μεγάλη πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2023 προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές και μάλιστα σε περισσότερους από έναν τομείς. «Προκάλεσε σημαντικές ζημιές στον φυσικό πλούτο, αλλά και αξιοσημείωτες αναταράξεις σε μία αλυσίδα δραστηριοτήτων, συνυφασμένες με την οικονομία της ΠΑΜΘ και της Π.Ε. Έβρου, ειδικότερα. Δεν κατάφερε όμως να αναταράξει την κοινωνική συνοχή της περιοχής μας, με τους συμπολίτες μου να εργάζονται από την πρώτη στιγμή για την ανασυγκρότηση του Έβρου», τόνισε.

Στο σημείο αυτό, έκανε ειδική μνεία στο στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση του Έβρου, που παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό στην τελευταία του επίσκεψη στην Ορεστιάδα. «Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και οι συμπολίτες μου», συμπλήρωσε ο κ. Τοψίδης, «έχουμε τη βαθιά πεποίθηση ότι η υλοποίησή του θα δώσει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση σε όλη την επικράτεια του Έβρου και πολλαπλασιαστικά θα ενισχύσει σημαντικά το προφίλ της ΠΑΜΘ. Υπό αυτό το πρίσμα έχουμε σχεδιάσει μία σειρά έργων, για ένταξη και υλοποίηση στο στρατηγικό σχέδιο 47 προτάσεων, με συνολικό κόστος 230 εκατ. ευρώ. Ήδη, η περιφέρεια συνδράμει οικονομικά στη δέσμη των προτάσεων με 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 20 εκατ. προέρχονται από το ΕΣΠΑ και 10 εκατ. προέρχονται από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης».

Τζιτζικώστας από την Αλεξανδρούπολη

Την πεποίθηση ότι με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών γίνεται «ένα πραγματικά μεγάλο βήμα» για πιο ισχυρές περιφέρειες, καθώς ο ρόλος τους είναι κομβικός, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στο 10ο τακτικό συνέδριο της ΕΝΠΕ που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη.

«Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε την αυτοδιοίκηση των επόμενων δεκαετιών, έτσι όπως πραγματικά πρέπει να είναι», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα τόνισε ότι τα βασικά ζητούμενα είναι το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων ώστε να είναι σαφές ποιος κάνει τι, η απόδοση περισσότερων αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες, η εξασφάλιση των απαραίτητων και ανάλογων πόρων ώστε να χρηματοδοτηθούν οι περιφέρειες με απλούστερους κανόνες και με έσοδα από τη φορολογία και η αλλαγή του θεσμικού πεδίου ώστε να γίνει η μετάβαση από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση. «Ένα τέταρτο ζητούμενο που είναι πολύ κρίσιμο και πολύ επιτακτικό είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Εδώ πλέον χρειάζεται εθνικό σχέδιο και χρειάζεται άμεσα. Αποδείχτηκε και δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο», πρόσθεσε.

Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία της μετεξέλιξης των αιρετών περιφερειών και γι’ αυτό, όπως είπε, «είναι πολύ κρίσιμο αυτή η νέα μεγάλη μεταρρύθμιση να είναι ολοκληρωμένη, να ενσωματώνει αιτήματα, να δίνει δυνατότητες, να απαντά σε προκλήσεις που με μεγάλη σαφήνεια έχουμε αναδείξει ως Ένωση Περιφερειών όλα τα προηγούμενα χρόνια». Από την άλλη πλευρά, εκτίμησε ότι «πλέον αυτές οι διεκδικήσεις είναι πια κοινός τόπος για όλους και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό». Επισήμανε, παράλληλα, ότι η παρουσία του υπουργού Εσωτερικών αλλά και συνολικά της ηγεσίας του υπουργείου στο συνέδριο «είναι ένα εχέγγυο συναντίληψης και συνδιαμόρφωσης της νέας πραγματικότητας».

Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του ως νέου Επιτρόπου Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού της ΕΕ, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε πολύ συγκινημένος, καθώς, όπως είπε, αυτά τα 14 χρόνια, από τη στιγμή της εκλογής του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είδε τις προσπάθειες της χώρας να ορθοποδήσει, τις αντικειμενικές δυνατότητες της χώρας, την αγωνία των αιρετών να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών, την αλληλεγγύη να απλώνει δίχτυ προστασίας για τους αδύναμους, τη θέληση των κοινωνιών να μην διαρραγούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης αλλά ταυτόχρονα την απαίτηση της κοινωνίας για μεγάλες αλλαγές. «Είδα και τον τόπο μου τη Μακεδονία να αλλάζει, να ψηλώνει να δυναμώνει», σχολίασε.

«Θα είμαι συνέχεια δίπλα σας» – «Κλείνει για μένα ένας κύκλος»

«Θέλω να σας δώσω μια υπόσχεση. Θα είμαι συνέχεια δίπλα σας. Από τα νέα μου καθήκοντα, από τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου, η σχέση μας θα συνεχίσει να είναι στενή, όχι μόνο στο θεσμικό πλαίσιο που αυτό επιβάλλεται από τις αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου που αναλαμβάνω στις υποδομές, τις μεταφορές και τον τουρισμό, αλλά κυρίως ως σχέση ουσίας, εκτίμησης, αυθεντικού και ειλικρινούς ενδιαφέροντος», τόνισε. 
Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι σήμερα κλείνει για εκείνον επίσημα ένας κύκλος και συμπλήρωσε: «Και λέω επίσημα γιατί στην καρδιά μου, στην ψυχή μου, ο κύκλος αυτός δεν θα κλείσει ποτέ».

«Μπήκα στην αυτοδιοίκηση πριν από 14 χρόνια χωρίς να το έχω σχεδιάσει. Ήταν το καλύτερο ταξίδι της ζωής μου. Θα αισθάνομαι πάντα κομμάτι αυτής της μεγάλης οικογένειάς μας. Η εμπιστοσύνη η δική σας ήταν η τιμή της ζωής μου. Να είστε βέβαιοι ότι οι δρόμοι μας θα ξανασυναντηθούν», είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Θεόδωρος Λιβάνιος από την Αλεξανδρούπολη

Τους βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης που θα εισαγάγει τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης, παρουσίασε ο Yπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος μιλώντας στο 10ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), που διεξάγεται στην Αλεξανδρούπολη.

Ο σχεδιασμός, όπως επισήμανε ο κ. Λιβάνιος, προβλέπει ότι η Ειδική Επιτροπή για τη σύνταξη του σχεδίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης -συστάθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και συμμετέχουν σε αυτή στελέχη του υπουργείου, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, των δικαστικών αρχών, πανεπιστημιακών, της ΕΝΠΕ, της ΚΕΔΕ κ.α.- θα έχει καταλήξει στο τελικό κείμενο σε πέντε μήνες από σήμερα.

«Ο στόχος είναι απλός, να ενισχύσουμε, να ισχυροποιήσουμε την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση και να κλείσουμε και σε αυτό το κομμάτι ένα χάσμα που έχουμε με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπου η περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση έχουν πολύ περισσότερες αρμοδιότητες και επομένως και πολύ περισσότερους πόρους», ανέφερε ο κ. Λιβάνιος, σημειώνοντας πως υπάρχει συνεργασία σε καθημερινή βάση με δημάρχους και περιφερειάρχες, ώστε μέσα από τον νέο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης να αντιμετωπιστούν ό,τι ζητήματα έχουν καταγραφεί και αφορούν σε δυσλειτουργίες. Καλωσόρισε μάλιστα πρόταση του προέδρου της ΚΕΔΕ, Λάζαρου Κυρίζογλου ώστε το τελικό σχέδιο του Κώδικα Αυτοδιοίκησης, στο οποίο θα καταλήξει η Ειδική Επιτροπή τον Μάρτιο να παρουσιαστεί σε ένα κοινό συνέδριο της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, για «να συζητήσουμε συνολικά το κείμενο, καθώς θα αφορά και τους δύο βαθμούς».

«Θα προχωρήσουμε σε μία αυτοδιοίκηση η οποία -σε συνεργασία πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια- μαζί με το κεντρικό κράτος θα δημιουργήσουν μια πραγματική σχέση εμπιστοσύνης και μια σχέση ειλικρίνειας, ώστε να δουλέψουμε για μια καλύτερη Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός.

Τι θα περιλαμβάνει ο Κώδικας Αυτοδιοίκησης

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του Κώδικα Αυτοδιοίκησης ο Yπουργός ανέφερε ότι «για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση περιλαμβάνει κάτι προφανές». «Οι περιφέρειες δεν έχουν αυτή τη στιγμή Κώδικα, δεν έχουν πουθενά κωδικοποιημένες διατάξεις. Ο πυρήνας των διατάξεων είναι στον Καλλικράτη στον νόμο 3852, ισχύει εν μέρει ο κώδικας νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, ισχύουν και πάρα πολλά νομοθετήματα που έχουν γίνει από το 2000 μέχρι σήμερα και ισχύει και όλο το πλαίσιο της οικονομικής διαχείρισης που έρχεται κληρονομιά από τότε που οι νομαρχίες ήταν μη αιρετές», εξήγησε, προσθέτοντας ότι με τον νέο Κώδικα «έχουμε την ευκαιρία και για τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης ταυτόχρονα, να ανοίξουμε όλα τα θέματα, από το ποιες είναι οι περιφέρειες και ποιοι είναι οι δήμοι -που δε θα αλλάξουν-, πώς εκλέγονται οι περιφερειακές αρχές, πώς είναι η διακυβέρνηση, το μεγάλο κομμάτι των αρμοδιοτήτων -εκεί έχει να γίνει πάρα πολύ δουλειά, το κομμάτι της εποπτείας των πράξεων, πώς αυτή θα γίνεται και αποτελεσματικά αλλά και γρήγορα ταυτόχρονα, το κομμάτι της οικονομικής διαχείρισης, το κομμάτι των περιφερειακών ταμείων ανάπτυξης».

Ειδικά σε ό,τι αφορά περιφερειακά ταμεία ανάπτυξης ο κ. Λιβάνιος επισήμανε ότι στόχος είναι στο νέο νομοθετικό πλαίσιο να ενσωματωθούν προτάσεις που θα βοηθήσουν στην αύξηση της απορροφητικότητάς τους. «Δεν έχουμε τη δυνατότητα να χάνουμε πόρους ως χώρα, πολύ δε περισσότερο και ευρωπαϊκούς πόρους. Άρα λοιπόν, η απορροφητικότητα πρέπει είναι στην πρώτη γραμμή της στοχοθεσίας που έχουμε», υπογράμμισε.

Αναλύοντας τη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στα ζητούμενα πάνω στα οποία θα στηριχθούν οι διατάξεις του νέου κώδικα και τα οποία -μεταξύ άλλων- είναι «πώς θα συνδυάσουμε την ταχύτητα με τη διασφάλιση και της διαφάνειας αλλά και της διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, πώς θα πάμε σε ένα νέο σύγχρονο πλαίσιο νομιμότητας των πράξεων των Περιφερειών, φεύγοντας από αυτό που ισχύει σήμερα και πηγαίνοντας σε αυτοτελείς υπηρεσίες εποπτείας νομιμότητας πράξεων […] Πώς θα προΐσταται σε αυτές ένας Ανεξάρτητος επιστήμονας με τα απαραίτητα προσόντα, ο οποίος επιλέγεται από το ΑΣΕΠ ώστε να φύγουν από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, πώς θα διασφαλίσουμε την ταχύτητα στον έλεγχο νομιμότητας ώστε να μην σέρνονται για 5, 6 και 7 μήνες πράξεις και να κωλύονται να ξεκινήσουν έργα, να εκτελεστούν αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, πώς θα αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες με ένα σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα ώστε να υποβάλλονται ηλεκτρονικά αυτά που πρέπει να μπουν για έλεγχο νομιμότητας και εν τέλει να ελεγχθούν και ακόμα πιο γρήγορα»

Περαιτέρω ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε στο θέμα του πειθαρχικού των αιρετών, το οποίο, όπως είπε, πρέπει να εκσυγχρονιστεί. «Έχουμε διαπιστώσει σοβαρά προβλήματα που έχουν υπάρξει. Η αυτοδίκαιη αργία δεν πρέπει να επιβάλλεται. Η πρόταση είναι είναι να γίνεται εξειδικευμένη κρίση από κάποιο δικαστικό συμβούλιο και όχι να υπάρχει αυτοτελής θέση σε αργία, ακόμα και πολλές φορές καταστρατηγώντας το τεκμήριο αθωότητας. Πρέπει να βρούμε τρόπο να συγχρονίζονται οι έλεγχοι από το κεντρικό κράτος που γίνονται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης», σημείωσε.

Επισήμανε ακόμη την ανάγκη η διαφορετικότητα των περιφερειών να εμφανίζεται και μέσα στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις Περιφέρειες, ανάλογα με τις ανάγκες που γεννούν τα χαρακτηριστικά κάθε περιφέρειας, τα οποία σχετίζονται π.χ. με την πολυνησιωτικότητα, τον αγροτικό πληθυσμό, μεγάλα αστικά κέντρα κ.λπ.

Νέες αρμοδιότητες σε Περιφέρειες και Δήμους

Σε ό,τι αφορά το θέμα των αρμοδιοτήτων σημείωσε ότι «αυτό που μπορεί να δούμε είναι πράγματα περιφερειακού επιπέδου τα οποία πρέπει να πάνε στις περιφέρειες και αντίστοιχα ό,τι είναι τοπικού επιπέδου στους Δήμους με ενεργή συμμετοχή και με δεύτερο κριτήριο ποια από τα επίπεδα διοίκησης μπορούν να ασκήσουν προς όφελος των πολιτών καλύτερα την αρμοδιότητα», διευκρινίζοντας ότι «όποια αρμοδιότητα μετακινηθεί θα έχει ένα εξειδικευμένο επιχειρησιακό σχέδιο που θα μεταφέρει και τους πόρους και το προσωπικό και το λοιπό εξοπλισμό που ενδεχομένως χρειάζεται για να ασκηθεί η αρμοδιότητα».

Σημείωσε ακόμη ότι «πρέπει να δούμε στο λεκανοπέδιο της Αθήνας και στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης ορισμένα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την μητροπολιτική ενότητα αυτών των δύο περιοχών, διότι πρέπει να υπάρχει μια συνέχεια σε ορισμένα πράγματα, τα οποία είναι υπερτοπικού χαρακτήρα εντός των μητροπολιτικών συγκροτημάτων της χώρας».

«Έχουμε μπροστά μας μια χρυσή ευκαιρία, αξιοποιώντας την εμπειρία των τελευταίων ετών όλων σας να λύσουμε προβλήματα και δυσκολίες που υπάρχουν με μία ενιαία φιλοσοφία και κλείνοντας ζητήματα αρμοδιοτήτων, από το ποιος καθαρίζει τα φρεάτια, ποιοι δρόμοι ανήκουν στους δήμους και ποιοι ανήκουν στις Περιφέρειες, ποιοι είναι υπεύθυνοι για τον καθαρισμό των ρεμάτων και ποιοι κάνουν το κάθε τι που σε αυτό που λέγεται ελληνικό κράτος. Γιατί αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα και να ξέρει αυτός που έχει την αρμοδιότητα τι πρέπει να την κάνει και κυρίως να έχει και την ευθύνη και τους πόρους για να το υλοποιήσει. Διότι αν είναι ομιχλώδες τοπίο δεν βοηθάει καθόλου. Άρα λοιπόν, στοχεύουμε σε μία ισχυρή αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο νέος τρόπος εκλογής δημοτικών και περιφερειακών Αρχών

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στην πρόταση που αφορά τον νέο τρόπο εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, επισημαίνοντας ότι «είναι ένας διάλογος που γίνεται ελεύθερα και με ανοιχτά πεδία, συζητιούνται όλα τα θέματα και προκειμένου να μην υπάρχει αιφνιδιασμός, τίθενται τα θέματα εγκαίρως, σε μια επιτροπή που μετέχουν, πλην των αιρετών εκπροσώπων και ειδικοί επιστήμονες».

«Η κυβέρνηση έκανε εγκαίρως τις προτάσεις της, έχοντας διαπιστώσει δύο πράγματα. Πρώτον, ότι το σύστημα των δύο γύρων χρειάζεται μάλλον μία αλλαγή, γιατί η αποχή που σημειώθηκε στον δεύτερο γύρο, π.χ. και των περιφερειακών εκλογών, ήταν πολύ μεγάλη […] και το δεύτερο είναι ότι οι παθογένειες είναι γνωστές, τις οποίες όλοι τις ξέρουμε, αλλά σχεδόν ποτέ δεν αναφέρονται. Και γι αυτό προτείναμε ένα σύστημα εκλογής σε έναν γύρο με τη δυνατότητα επιλογής στο κάτω μέρος του ψηφοδελτίου και δεύτερου συνδυασμού», σημείωσε ο κ. Λιβάνιος, διευκρινίζοντας ότι το σύστημα που προτείνεται θα συζητηθεί στην Ειδική Επιτροπή τις επόμενες ημέρες, αναλυτικά και με παραδείγματα.

«Είναι πολύ ευνοϊκό ότι υπάρχουν και τέσσερα χρόνια μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οπότε μπορεί πολύ εύκολα να γίνει η οποιαδήποτε συζήτηση εγκαίρως και χωρίς να αλλάζουν για παράδειγμα εκλογικοί νόμοι την παραμονή των εκλογών», πρόσθεσε.

Εξάλλου, στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Λιβάνιος συνεχάρη τον Απόστολο Τζιτζικώστα  για την εκλογή του ως Επιτρόπου Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού της ΕΕ τονίζοντας ότι «η επιλογή και εκλογή και αποδοχή του από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με ένα τόσο σημαντικό χαρτοφυλάκιο πέρα από μεγάλη τιμή για τον ίδιο είναι συνιστά και μεγάλη τιμή για την τοπική αυτοδιοίκηση». Με αφορμή την φιλοξενία του συνεδρίου στην Αλεξανδρούπολη, σημείωσε επίσης, ότι δημοπρατείται τις επόμενες ημέρες η αναβάθμιση του συνοριακού σταθμού των Κήπων «και σύντομα θα έχουμε έναν σύγχρονο λειτουργικό και αποτελεσματικό συνοριακό σταθμό που θα διευκολύνει την είσοδο των επισκεπτών της χώρας αλλά και των εμπορευμάτων και θα κάνει την περιοχή του Έβρου τον ιδανικό προορισμό ακόμη και για τουρισμό ενός Σαββατοκύριακου».

Βασίλης Σπανάκης από την Αλεξανδρούπολη

Την βούληση της κυβέρνησης να συνδράμει στην προσπάθεια των Περιφερειών μέσα από τον νέο κώδικα τοπικής αυτοδιοίκησης, ο οποίος αναμένεται να κυρωθεί στη Βουλή τον Απρίλιο του 2025, εξέφρασε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης, μιλώντας στο 10ο τακτικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), που διεξάγεται στην Αλεξανδρούπολη.  

Πρόσθεσε δε, ότι ο κώδικας θα συγκεντρώσει σκόρπιες διατάξεις που υπάρχουν σε εκατοντάδες νομοθετήματα και «θα ξέρουμε ποιος είναι αρμόδιος και γιατί». Υπογράμμισε εξάλλου, ότι υπάρχει ανάγκη για ουσιαστική θεσμική μεταρρύθμιση, ενώ απέναντι στην κλιματική κρίση και τα νέα δεδομένα στην καθημερινότητα, η περιφερειακή αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει χρήσιμα και ουσιαστικά εργαλεία, με τη βοήθεια και συμπαράσταση του κεντρικού κράτους. 

Ο υφυπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι στο πλαίσιο της επιτροπής για τον νέο κώδικα, θα δημιουργηθεί μονάδα για την υποστήριξη Περιφερειών και δήμων, ώστε η σχέση «να είναι αμφίδρομη με συνέχεια στην καθημερινότητα».

Απαντώντας σε ερωτήματα και τις τοποθετήσεις συνέδρων, ο κ. Σπανάκης υπογράμμισε ότι το υπουργείο περιμένει τις προτάσεις αιρετών, υπηρεσιακών, αλλά και σωματείων εργαζομένων. Όπως επισήμανε, πολλούς μήνες πριν την κύρωση του κώδικα και πολλά χρόνια πριν τις τοπικές εκλογές, η κυβέρνηση μιλάει ειλικρινά και καταθέτει πλαίσιο συγκεκριμένων προτάσεων. 

Ο υφυπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι οι Περιφέρειες συνθέτουν και συνδιαμορφώνουν την πολιτική της χώρας και από το 2019, οπότε και ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία. η χρηματοδότησή τους αυξήθηκε από τα 665 εκ. στα 772 εκ. ευρώ, σε ποσοστό 16%. Ο κ. Σπανάκης ανακοίνωσε τη λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών για την ενίσχυση και τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των περιφερειακών ταμείων ανάπτυξης, τα οποία θα μπορούν να προχωρήσουν σε προγραμματικές συμβάσεις. Πρόσθεσε δε, ότι μέχρι το τέλος του έτους, τα προεδρικά διατάγματα θα προχωρήσουν «για να έχουν όλες οι αποκεντρωμένες διοικήσεις ξεκάθαρα οργανισμό».

«Μεγάλο στοίχημα» χαρακτήρισε τον νέο κώδικα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Σάββας Χιονίδης και ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις. «Ας καταθέσουμε αυτά που έχουμε στο μυαλό μας – κι ας ακούγονται ρηξικέλευθα και παράδοξα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, επισήμανε την ανάγκη να δημιουργηθεί μόνιμος μηχανισμός για τη σύνδεση του β’ βαθμού αυτοδιοίκησης με το επιτελικό κράτος.

Τέλος, ο προϊστάμενος της μονάδας σύνταξης και εφαρμογής κώδικα τοπικής αυτοδιοίκησης, Κίμων Σιδηρόπουλος, επισήμανε ότι με τον κώδικα θα καταργούνται τα προηγούμενα νομοθετήματα, θα ισχύει ακρίβεια όρων (δηλαδή οι όροι θα έχουν το ίδιο νόημα σε όλα τα νομοθετήματα), θα καταγραφούν οι αυτοδιοικητικές διατάξεις που υφίστανται σε νόμους με άλλο αντικείμενο, και θα είναι έτοιμο το δευτερογενές δίκαιο, δηλαδή οι υπουργικές αποφάσεις και τα προεδρικά διατάγματα. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΕΡΤ