Μπαράκ Ομπάμα: Η σύγκριση του ναυαγίου της Πύλου με το Titan που καταχειροκροτήθηκε 

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για την απόσταση που μας χωρίζει από τους συνανθρώπους μας, προκαλώντας κύμα συγκίνησης

Μπαράκ Ομπάμα
EUROKINISSI

Καλεσμένος στο συνέδριο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος βρέθηκε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για να μιλήσει για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η δημοκρατία τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως.

Μάλιστα, τις δύο υποθέσεις που απασχόλησαν σε εντελώς αντίστροφο βαθμό την επικαιρότητα σχολίασε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, μιλώντας για την προσοχή που έχει λάβει το υποβρύχιο που ταξίδευε στον Τιτανικό σε αντίθεση με την πολύνεκρη τραγωδία με πρόσφυγες – μετανάστες στα ανοιχτά της Πύλου.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θέλησε να στηλιτεύσει την υποκρισία της παγκόσμιας κοινής γνώμης σχετικά με το ναυάγιο με τους δεκάδες νεκρούς και τους εκατοντάδες αγνοούμενους.

«Υπάρχουν παντού απελπισμένοι άνθρωποι που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Δείτε τι γίνεται αυτή την εβδομάδα. Προσευχόμαστε και θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι να σωθούν. Όμως συγκρίνετε την προσοχή που έλαβε αυτό το γεγονός σε σχέση με τους 700 ανθρώπους που πνίγηκαν. 700 άνθρωποι πνίγηκαν, αυτό είναι απαράδεκτο, δεν μπορεί να συμβαίνει. Το ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτούς δεν είναι αλήθεια και το γνωρίζουμε. Ξέρουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα για αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η δημοκρατία μπορεί να δουλέψει αν της δοθεί η δυνατότητα»

Στο πλαίσιο της συζήτησης που είχε με τον πρόεδρο του Ιδρύματος, Ανδρέα Δρακόπουλο, για τους τρόπους ενίσχυσης της δημοκρατίας και τη σημασία στήριξης της επόμενης γενιάς ηγετών, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε ότι: «η δημοκρατία είναι μια σκληρή μορφή διακυβέρνησης. Διότι σημαίνει ότι πρέπει να ζεις πλάι-πλάι με κάποιον που έχει όχι μόνο διαφορετικές ιδέες από σένα σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά μια εντελώς αντίθετη κοσμοθεωρία».

«Αυτό που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι ότι βλέπουμε κάποια από τα ακροδεξιά λαϊκιστικά κόμματα στην Ευρώπη, και στις Ηνωμένες Πολιτείες, να δίνουν την αίσθηση ότι θα κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν και θα καταρρίψουν τις νόρμες, τα εμπόδια, θα χειραγωγήσουν τους κανόνες ψηφοφορίας», πρόσθεσε για να τονίσει πως η ανισότητα επιταχύνεται, σε πολλές περιπτώσεις από τις νέες τεχνολογίες.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.