Ζητούν ψήφισμα του Δ.Σ. Διδυμοτείχου κατά της εξόρυξης χρυσού στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Ζητούν ψήφισμα του Δ.Σ. Διδυμοτείχου κατά της εξόρυξης χρυσού στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητούν με επιστολή που κατέθεσανστο Προεδρείο τα 25 περίπου μέλη της «Επιτροπής Διδυμοτείχου κατά της εξόρυξης χρυσού στα Ελληνοβουλγαρικα σύνορα».

Η επιτροπή συστάθηκε πριν από ένα δεκαήμερο κατά την διάρκεια της  πρώτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Διδυμότειχο,  εξαιτίας της ενημέρωσης που υπήρξε όπως τονίσθηκε από την Κοινοτική  ’’Rhodopi Guardians’’ της Βουλγαρίας αναφορικά με την δημιουργία «μεγάλου χρυσωρυχείου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, χωρίς την έγκριση της Ελλάδας και παρακάμπτοντας απαραίτητες διαδικασίες ελέγχου», όπως υποστηρίζουν.

Στην ενημέρωση αναφέρεται πως σε περίπτωση που τελικά προχωρήσει η επένδυση, το ορυχείο θα βρίσκεται νότια από το χωριό Ροζίνο, του Δήμου Ιβαίλογκραντ, στη Βουλγαρία. Το σημείο βρίσκεται περίπου 13 χιλιόμετρα βόρεια από τα ελληνικά σύνορα και περίπου 20 χιλιόμετρα δυτικά από το σημείο όπου ο ποταμός Ερυθροπόταμος εισέρχεται στην Ελλάδα.

Το μέλος της επιτροπής Γιώργος Τζίρας που αποτελεί και μέλος της Οικολογικής εταιρίας Έβρου μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας  υποστήριξε ότι «η ρύπανση δεν έχει σύνορα, δεν σταματά στον Έβρο και ότι στο πέρασμα της από κάθε σταβλική μονάδα ή αγροτική  καλλιέργεια, προκαλεί ολέθριες συνέπειες».

Ανάλογα ψηφίσματα θα ζητήσουν και από τα δημοτικά συμβούλια Ορεστιάδας και Σουφλίου, με απώτερο σκοπό να δημιουργηθεί ένας φάκελος με κάθε επιχειρηματολογία κατά της εξόρυξης χρυσού.  

Η ενημέρωση θα είναι διαρκής ακόμη και  με τις Οικολογικές οργανώσεις της Βουλγαρίας, είπε χαρακτηριστικά  κάτι που θα βοηθήσει  στην δημιουργία συμμάχων για την αποτροπή μια τέτοιας επένδυσης.

Στην επιστολή της επιτροπής,  υποστηρίζεται πως θα υπάρχουν βλαβερές συνέπειες από την εξόρυξη χρυσού που περιλαμβάνουν: 

· Μόλυνση του ύδατος – πιθανή απώλεια νερού, ιδίως κατά τη διάρκεια καταστροφικών ξηρασιών, καυσώνων και πυρκαγιών.

· Χιλιάδες στρέμματα γεωργικής παραγωγής θα επηρεαστούν άμεσα κατά το πότισμα με πιθανώς τοξικά ύδατα.

· Ρύπανση του ύδατος – πιθανή μακροπρόθεσμη ρύπανση του Ερυθροπόταμου από τα φυσικά και ενεργοποιημένα τοξικά στοιχεία (άρσενικο, μόλυβδο, χρώμιο, κάδμιο, αντιμόνιο, υδράργυρο) καθώς και μακροχρόνια ρύπανση από χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία φλοταρίσματος και αργότερα απορρίπτονται στην εγκατάσταση των ουρανίων και τον κρατήρα του ορυχείου. 

· Η τεχνολογία εξόρυξης θα χρησιμοποιήσει κυάνιο σε μεταγενέστερο στάδιο (σύμφωνα με τον ιστότοπο του επενδυτή και τη Μελέτη Προεφισινού).

· Απώλεια βιοποικιλότητας

· Όξινες βροχές ως πιθανό αποτέλεσμα της εξάτμισης των υδάτων από τα ουράνια.

Ο ποταμός Ερυθροπόταμος (επίσης γνωστός ως Μπιάλα Ρέκα, Λευκός ποταμός ή Λούδα Ρέκα) θεωρείται ένας από τους αγνότερους ποταμούς της Βουλγαρίας. Καθώς διασχίζει την Ελλάδα, γίνεται η μοναδική πηγή ουσιών για το πότισμα σε μια ολόκληρη περιοχή που βρίσκεται ανατολικά και βορειοανατολικά του Διδυμοτείχου.

Σύνταξη: Μαρία Μανάκα, ΕΡΤ