«Βόμβα» από ΗΠΑ για το σκάνδαλο με τις υποκλοπές στην Ελλάδα / Επιβάλλουν κυρώσεις για το Predator στην Intellexa

ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις για το Predator στην Intellexa

Κυρώσεις κατά δύο ατόμων και πέντε οντοτήτων που συνδέονται με την Κοινοπραξία Intellexa, για το ρόλο τους στην «ανάπτυξη, λειτουργία και διανομή εμπορικής τεχνολογίας λογισμικού κατασκοπίας» επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της Intellexa -η οποία σημειώνεται ότι εμπλέκεται στο ελληνικό σκάνδαλο των υποκλοπών και πουλάει το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator -και της ηγεσίας της, με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να υπογραμμίζει ότι το κατασκοπευτικό λογισμικό που αναπτύσσει χρησιμοποιείται εναντίον αξιωματούχων των ΗΠΑ, δημοσιογράφων, αντιφρονούντων και ειδικών σε θέματα πολιτικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι γίνεται ειδική αναφορά και στην εξαγωγή του Predator μέσω Ελλάδας «σε αυταρχικά καθεστώτα», την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα καταβάλλεται συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης του σκανδάλου των υποκλοπών, στο οποίο εμπλέκεται ο ανιψιός και δεξί χέρι του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Η Intellexa S.A. είναι μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού με έδρα την Ελλάδα στο πλαίσιο της Κοινοπραξίας Intellexa και έχει εξάγει τα εργαλεία παρακολούθησης της σε αυταρχικά καθεστώτα. Η Intellexa S.A. προστέθηκε στη λίστα οντοτήτων του Υπουργείου Εμπορίου στις 18 Ιουλίου 2023, για διακίνηση διαδικτυακών εκμεταλλεύσεων που χρησιμοποιούνται για πρόσβαση σε συστήματα πληροφοριών, απειλώντας το απόρρητο και την ασφάλεια ατόμων και οργανισμών παγκοσμίως.

Ως αποτέλεσμα της σημερινής απόφασης, όλη η περιουσία και τα συμφέροντα στην περιουσία των καθορισμένων προσώπων που περιγράφονται παραπάνω που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στην κατοχή ή τον έλεγχο των Η.Π.Α. άτομα είναι μπλοκαρισμένα και πρέπει να αναφέρονται στο OFAC. Στις κυρώσεις που επιβάλλονται περιλαμβάνεται το πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων των κατηγορουμένων.

Επιπλέον, τυχόν οντότητες που ανήκουν, άμεσα ή έμμεσα, μεμονωμένα ή συνολικά, κατά 50% ή περισσότερο από ένα ή περισσότερα αποκλεισμένα πρόσωπα, αποκλείονται επίσης. Οι κανονισμοί του OFAC απαγορεύουν γενικά όλες τις συναλλαγές από τις Η.Π.Α., εκτός εάν εξουσιοδοτηθεί από μια γενική ή ειδική άδεια που εκδίδεται από την OFAC. 

Επιπλέον, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλα πρόσωπα που συμμετέχουν σε ορισμένες συναλλαγές ή δραστηριότητες με τις υπό κυρώσεις οντότητες και μεμονωμένα άτομα ενδέχεται να εκτεθούν σε κυρώσεις ή να υποβληθούν σε εκτελεστική πράξη. Οι απαγορεύσεις περιλαμβάνουν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συνεισφοράς ή παροχής κεφαλαίων, αγαθών ή υπηρεσιών από, προς ή προς όφελος οποιουδήποτε καθορισμένου προσώπου, ή τη λήψη οποιασδήποτε συνεισφοράς ή παροχής κεφαλαίων, αγαθών ή υπηρεσιών από οποιοδήποτε τέτοιο πρόσωπο.