Νέες αυξήσεις στα φθηνά φάρμακα

Νέες αυξήσεις στα φθηνά φάρμακα

«Έρχονται λελογισμένες αυξήσεις στα φάρμακα που η τιμή τους σήμερα είναι έως 5 ευρώ», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΟΦ, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ και Kαθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, υποστήριξε πως «αυτό που συμβαίνει διαχρονικά και είναι ένα κομμάτι του προβλήματος των ελλείψεων, είναι ότι κάποια φάρμακα που είναι παλιά και πολύ φτηνά, δεν έχουν κανένα εμπορικό όφελος για τις εταιρείες».

Οπώς σημείωσε με αυτό τον τρόπο καταλήγουν να είναι ζημιογόνα, «άρα παύουν να τα κυκλοφορούν και έτσι δημιουργείται η έλλειψη». Και μετά αναγκάζεται ο ΕΟΦ μέσω του ΙΦΕΤ να τα ψάξει, να τα βρει, να τα εισάγει και συνήθως σε πολλαπλάσια τιμή. Εκεί λοιπόν για αυτά τα πολύ φτηνά φάρμακα είναι ένα κίνητρο για να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά από τις εταιρείες είναι να δοθεί μια λογική αύξηση ώστε να μην είναι ζημιογόνα.

Με αυτό τον τρόπο λοιπόν που υπάρχει τέτοια πρωτοβουλία από το Υπουργείο Υγείας, μιλάμε για πολύ φτηνά φάρμακα που είναι κάτω από 5 ευρώ η μια θεραπεία, να χορηγηθεί μια αύξηση ώστε να έχουν νόημα να παραμείνουν στην ελληνική αγορά. «Αυτή τη στιγμή είναι σε διαβούλευση και έχουμε ζητήσει από τις εταιρείες που έχουν τέτοια φάρμακα να ζητήσουν τιμή και να είναι από τις φθηνότερες της Ευρώπης», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.