Γαλλίδα δημοσιογράφος και ζωγράφος σχεδιάζει ερευνητικό θέμα: «Οι στάχτες της Δαδιάς: η αναγέννηση του δάσους».

Γαλλίδα δημοσιογράφος Δάσος Δαδιάς

H γαλλίδα δημοσιογράφος και ζωγράφος Elisa Perrigueur, σχεδιάζει μια καλλιτεχνική – ερευνητική εργασία γύρω από το Δάσος της Δαδιάς με τίτλο: «Οι στάχτες της Δαδιάς: η αναγέννηση του δάσους».

Η Elisa Perrigueur είναι φίλη της Ελλάδας και της Δαδιάς, έχει σκοπό να δημιουργήσει μία σειρά έργων με θέμα τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς αλλά και την αναγέννηση του δάσους.

Όπως μας αναφέρει η ίδια, είχε σοκαριστεί από τη μεγάλη πυρκαγιά του 2023 στον Έβρο, τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρώπη και σκέφτηκε να κάνει κάτι χρήσιμο για να βοηθήσει το δάσος της Δαδιάς.

“Θέλω να πραγματοποιήσω μια καλλιτεχνική εξερεύνηση για να τεκμηριώσω την αναγέννηση του ελληνικού δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, ένα καταφύγιο βιοποικιλότητας που κάηκε εν μέρει το 2023. Θα δημιουργήσω μεγάλες ελαιογραφίες, ένα ημερολόγιο και ήχους αυτού του οικοσυστήματος.

Ο χρόνος παρατήρησης για αυτό το ετήσιο έργο θα γίνει σε τρία στάδια για να  τεκμηριωθεί η αναγέννηση αυτής της εύθραυστης φύσης σε πίνακες: το χειμώνα, την άνοιξη, το καλοκαίρι. 

Για κάθε έργο, θα συλλέξω δείγματα της φύσης που μπορούν να συλλεχθούν χωρίς να καταστραφεί ο τόπος : εναπομείνασες στάχτες, απανθρακωμένους φλοιούς δέντρων πεσμένους στο έδαφος, χώμα, πέτρες, κλαδιά ή νεκρά φύλλα κ.λπ. 
Θα τα συμπεριλάβω στους πίνακές μου. Ταυτόχρονα, θα ηχογραφήσω τους  ήχους της φύσης όταν είναι πιο εντυπωσιακοί , την αυγή ή τη νύχτα. Τέλος, θα κρατήσω εκπαιδευτικό ημερολόγιο για τις καλλιτεχνικές και επιστημονικές μου ανακαλύψεις, συνοδευόμενο από σκίτσα.”, λέει η γαλλίδα δημοσιογράφος και ζωγράφος Elisa Perrigueur.

Η πρόταση του έργου της για την Δαδιά επιλέχθηκε για τον τελικό των Βραβείων Κοινού στον διαγωνισμό “Bourse de l’Exploration 2024” του γαλλικού ιδρύματος Paul-Émile Victor.

Η Elisa Perrigueur μας λέει πως “Εδώ και δεκαετίες, οι καταστροφικές πυρκαγιές είναι δυστυχώς σύνηθες φαινόμενο στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Σήμερα γίνονται ολοένα και πιο ανεξέλεγκτες και καταστροφικές. Σ’ αυτό το πλαίσιο θεωρώ χρήσιμο να απαντήσω στην ερώτηση: πώς αναγεννάται – ανακάμπτει το δάσος και ο βιότοπος από τέτοια φαινόμενα;”.

Και συνεχίζει “Σκοπός μου είναι να καταγράψω την αναγέννηση του ελληνικού δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, που αποτελεί καταφύγιο βιοποικιλότητας, που κάηκε σε μεγάλο βαθμό το 2023. Ο τόπος ξεχάστηκε από τα διεθνή ΜΜΕ λίγο μετά την καταστροφή. Οι Έλληνες έχασαν το δάσος τους..”.

Στόχος της μάλιστα είναι και η ευαισθητοποίηση σχετικά με το θέμα των δασικών πυρκαγιών.