ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από τους κρατούμενους του Γκουαντάναμο

Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ότι η μεταχείριση της αμερικανικής κυβέρνησης προς τους κρατούμενους του Γκουαντάναμο ήταν σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική βάσει του διεθνούς δικαίου και κάλεσε την Ουάσινγκτον να ζητήσει συγγνώμη και να δώσει αποζημιώσεις.

ΟΗΕ Γκουαντάναμο

«Παρατήρησα ότι έπειτα από δύο δεκαετίες κράτησης, τα βάσανα των κρατουμένων είναι βαθιά και συνεχίζονται», δήλωσε η Φιονούαλα Νι Αολέν στους δημοσιογράφους μόλις ολοκλήρωσε την πρώτη επίσημη επίσκεψη εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ στο κέντρο κράτησης στην αμερικανική βάση Γκουαντάναμο της Κούβας.

«Κάθε κρατούμενος που συνάντησα ζει με τις ανεπανόρθωτες βλάβες που προκύπτουν από συστηματικές πρακτικές παράδοσης, βασανιστηρίων και αυθαίρετης κράτησης», δήλωσε, επικαλούμενη αυτό που αποκάλεσε αδικαιολόγητη χρήση περιορισμών και σχεδόν συνεχή παρακολούθηση.

Το Πεντάγωνο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η φυλακή δημιουργήθηκε το 2002 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους για την κράτηση αλλοδαπών υπόπτων για τρομοκρατία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πληθυσμός της όταν κορυφώθηκε ήταν περίπου 800 κρατούμενοι προτού αρχίσει να μειώνεται.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θέλει να κλείσει τη φυλακή του Γκουαντάναμο, αλλά δεν έχει ακόμη παρουσιάσει ένα σχέδιο γι’ αυτό, και σχεδόν 30 κρατούμενοι παραμένουν σε αυτήν.

Τα σχόλια της ανεξάρτητης εμπειρογνώμονα προστίθενται στην πρόσφατη κριτική του Ερυθρού Σταυρού και μιας άλλης υπηρεσίας του ΟΗΕ. «Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να παράσχει δικαστική επίλυση, απολογία και εγγυήσεις μη επανάληψης» αυτού, πρόσθεσε.