Τέμπη / Μητέρα θύματος στο Ευρωκοινοβούλιο: “Nα τιμωρηθούν οι ένοχοι που σκότωσαν με την διαφθορά και την απραξία τους τα παιδιά μας, να αποδοθεί δικαιοσύνη”

Τέμπη μητέρα θύματος στο Ευρωκοινοβούλιο

Η μητέρα ζήτησε από το Ευρωκοινοβούλιο πριν αρχίσει την ομιλία της, να φανταστούν ότι στη θέση της βρίσκεται η κόρη της, που έχασε τη ζωή της σε ηλικία μόλις 20 ετών.

“Είμαι μια μητέρα από την Ελλάδα. Απευθύνομαι σε όλες τις μητέρες και τους γονείς του κόσμου. Πιθανότατα αρκετοί γνωρίζετε για τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες, αυτό που συνέβη όμως σε εμάς είναι μια αληθινή τραγωδία όπου δυστυχώς δεν είμαστε θεατές μιας παράστασης, αλλά τη ζoύμε πραγματικά”.

Σοκαριστική ήταν η ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η κ. Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 2023» που έχουν συστήσει οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίαςέχασε την 20χρονη κόρη της στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, με την ίδια να κάνει λόγο, κατά την ομιλία της, για ένα «μεγάλο κρατικό έγκλημα» και να ζητά δικαιοσύνη. 

«Αναγκαζόμαστε παρά το πένθος μας να αγωνιζόμαστε για την δικαίωση της μνήμης τους. Και να εμποδίσουμε την προσπάθεια συγκάλυψης έχοντας απέναντί μας την κυβέρνηση, την δικαστική εξουσία που οι ενέργειες της μας προβληματίζουν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που δεν αναδεικνύουν τα γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση» είπε μεταξύ άλλων η κ. Καρυστιανού.

«Γιατί οι νόμοι δεν ισχύουν για όλους; Για ποιο κράτος δικαίου μιλάμε τότε; Για ποια ανθρώπινα δικαιώματα; Δικαιώματα  δεν είχαν οι επιβάτες που σκοτώθηκαν; Δικαιώματα εμείς οι συγγενείς δεν έχουμε να μάθουμε τι έγινε πραγματικά; Δικαίωμα δεν έχει η κοινωνία στην ασφαλή μετακίνηση;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι μιλάει πολιτικά «ως ενεργός πολίτης που φωνάζει για το αυτονόητο. Μας ενδιαφέρει να τιμωρηθούν οι ένοχοι που σκότωσαν με την διαφθορά και την απραξία τους τα παιδιά μας. Μας ενδιαφέρει να αποδοθεί δικαιοσύνη και δικαίωση».

«Αλήθεια, στην χώρα σας, θα τολμούσε κανείς να βάλει τιμή στην ανθρώπινη ζωή; Σε μας τόλμησαν. Tην κοστολόγησαν  όσο ένα εισιτήριο τρένου» είπε η μητέρα.