Ένας στους δύο Έλληνες δεν θα κάνει διακοπές

Ένας στους δύο Έλληνες δεν θα κάνει διακοπές

Απογοήτευση και προβληματισμό προκαλούν τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) και δείχνει ότι ένας στους δύο Έλληνες – Ελληνίδες θα κάνει διακοπές φέτος το καλοκαίρι.

Απλησίαστο όνειρο είναι οι διακοπές για τους μισούς Έλληνες, με τα βασικά προϊόντα και τα καύσιμα να ανεβαίνουν σχεδόν καθημερινά, ενώ τα νησιά είναι απλησίαστα για ακόμη περισσότερους αφού οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια «δαγκώνουν» την ώρα που οι μισθοί είναι αρκετά χαμηλά.

Η έρευνα αποτυπώνει μια οδυνηρή πραγματικότητα: Ένας στους 2 καταναλωτές δηλώνει ότι δεν θα κάνει φέτος διακοπές, ενώ το 32% δηλώνει ότι θα κάνει μεν διακοπές, αλλά αυτές θα είναι λιγότερες ημέρες. Την ίδια ώρα, τις ανατιμήσεις σε κατηγορίες υπηρεσιών και προϊόντων άμεσα συνδεδεμένων με τις καλοκαιρινές αποδράσεις,  αποτυπώνουν και στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του πληθωρισμού τον Ιούνιο 2024.

Σε σχέση με τον ίδια μήνα πέρσι, φέτος καταγράφονται αυξήσεις 19,7% στα αεροπορικά εισιτήρια, ενώ το πακέτο διακοπών εμφανίζεται πιο ακριβό κατά 12,7%. Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία, οι τιμές είναι υψηλότερες κατά 12% σε σύγκριση με πέρυσι.

Απλησίαστα…

Τα δε ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν πάρει φωτιά. Ενδεικτικά για μια 4μελη οικογένεια με 1 ΙΧ, το δρομολόγιο Πειραιάς – Πάρος – Πειραιάς φέτος κοστίζει 534 €.

Η ίδια οικογένεια για το δρομολόγιο Πειραιάς – Ηράκλειο – Πειραιάς, θα πληρώσει 564 € .

Για το δρομολόγιο Πειραιάς – Ρόδος – Πειραιάς (με συμβατικό πλοίο και τετράκλινη καμπίνα) η τιμή φέτος ανέρχεται σε 1.019 ευρώ..

Αν στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια προσθέσουμε και την διαμονή, φαγητό κλπ, μία τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί τουλάχιστον 2.500 ευρώ για διακοπές 7 ημερών σε νησί (και δεν μιλάμε για δημοφιλή ακριβά νησιά). Δηλαδή, περίπου 3 κατώτατους μισθούς για μια βδομάδα.

Οι μισοί δεν θα πάνε διακοπές

Με βάση την έρευνα του ΙΕΛΚΑ,  που πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου 2024, οι μισοί Έλληνες και Ελληνίδες φέτος δεν θα πάνε διακοπές και όχι μόνο…

Συγκεκριμένα:

  • 1 στους 2 καταναλωτές (55%) δηλώνει ότι δεν θα κάνει διακοπές το 2024
  • 1 στους 3 (32%) δηλώνει ότι θα κάνει μεν διακοπές, αλλά πιο περιορισμένες
  • 6 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι οι δαπάνες τους φέτος θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι
  • 4 στους 10 ότι θα είναι μειωμένες άνω του 50%.
  • Στην ερώτηση για ποιο λόγο έλαβαν αυτή την απόφαση, αναφέρουν το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα λόγω ανατιμήσεων, αλλά κυρίως τα αυξημένα κόστη σε εισιτήρια (50%) και διαμονή (48%).